onsdag 7. juli 2010

Karin og Kareem - Mattis Øybø

Det er ingen hemmelighet at denne bloggeren liker Mattis Øybø. Alle ting skinner og Ingen er alene er eksempler på bøker jeg vil ha flere av. Gode fortellinger, nære portrettet og drivende fortalt. Nå føyes Karin og Kareem inn i rekken.

Kareem er opprinnelig iransk, men har bodd flere år i Oslo. Han har tatt filmskole i Paris, og nå har filmen hans "Huset" blitt en stor suksess. Han er tilbake i Oslo i forbindelse med visning av filmen. Karin er norsk, studerer litteratur og er værdame på TVNorge. Etter bruddet med ex-kjæresten la han ut en video han og Karin hadde spilt inn mens de hadde sex. Videoen blir knyttet opp til hennes "kjendis-status" som værdame, og blir omtalt overalt.

Handlingen i boken tar utgangspunkt i to historier som møtes. Dette er Kareem sin historie og Karin sin historie. Det hele er i løpet av en dag og vi får ikke vite noe om hvordan historien eventuelt utvikler  seg videre. Jeg liker måten Øybø skriver om Karin på - hun beholder integriteten og troverdigheten gjennom hele teksten.

Jeg likte boken godt, men det er ikke den beste fra Øybø. Tidligere har bøkene vært tykkere og han har tydelig vært inspirert ab Paul Auster. Karin og Kareem er spinklere, og det er mange "spor" i boken som med fordel kunne vært forfulgt. Øybø skraper i overflaten på temaer som det hadde vært spennende hvis han hadde fulgt dem opp. Så derfor: hvis du ikke har lest Øybø tidligere er dette kanskje den svakeste boken hans. Men smaken er delt, det er mulig du vil være helt uenig med meg. God er den - og helt super som sommerlektyre. Jeg likte både Karin og Kareem, og jeg håper de treffes igjen - kanskje i neste bok?

Anbefales!
God bok!

4 kommentarer:

 1. Jeg har ikke lest Mattis Øybø men tror jeg må prøve meg på en bok etter denne anmeldelsen. Det er så flott å finne nye forfattere på denne måten!

  SvarSlett
 2. Du har noe å glede deg til!!

  SvarSlett
 3. Takk for at du minnet meg på den! Likte de andre bøkene hans godt.

  SvarSlett
 4. Takk for tipset! Jeg fant denne på salg hos ARK nå - innbundet til kr 149. Temaet trigger noe i meg, så denne fanget umiddelbart min interesse. Og så skal jeg ha i mente dine ord om at dette ikke er den sterkeste av Øybøs bøker. Jeg har aldri lest noe av ham før, så dette gleder jeg meg til!

  SvarSlett