lørdag 3. april 2010

Jern - Torgrim Eggen


Jern av Eggen er intet mindre enn en fest - fra begynnelse til slutt. Boken er et overflødighetshorn av fantasi, informasjon, intriger og humor. Takk Eggen, denne satt en skikkelig spiss på påsken!
Boken handlere om tre mennesker, som hver på sin måte har sine utfordringer. Gro mister sin to år gamle datter, og begynner å blogge om hvordan hun har det. Gro er frisør, har et dårlig språk, og noen helt åpenbare menneskelige kvaliteter som ligger å venter på å få komme til overflaten. Ove er junkie og rømmer fra noen litauere som skal knuse kneskålene hans på grunn av gjeld. Ina skriver doktoravhandling i sosialantropologi med tema nyreligiøse bevegelser. Om ikke det er stressende nok å skrive doktorgrad så har hun toppet det hele med å ha et seksuelt forhold til veilederen sin. Disse tre karakterene møtes på Folkvang, et senter for en sekt-lignende bevegelse, ledet av den karismatiske Biv fra Sør-Afrika.
Teksten er interessant, Eggen har blandet ulike sjangere: Gro skiver som blogger eller i mail, Ina/Tina skriver i mail og ved noen anledninger utkast til vitenskaplige artikler. Ove skriver kapitler til en bok, som blir refusert.
Jeg har en venninne som jobber med nyreligiøse bevegelser, og det var hun som mente at dette var en bok som måtte leses. Jeg plukket den opp på Akademika, uten de helt store forventningene. Jeg har lest andre bøker av Eggen, blant annet Pynt, som jeg likte godt. Jeg syntes slutten på Pynt var svak og lite troverdig, og hadde det i bakhodet gjennom hele Jern. Men det var ingen grunn til bekymring, slutten var helt etter mitt hjerte.
I boken får vi grundige og troverdige innføringer i alt fra religion, økologisk mat, blogging og merkevarebygging på nettet, for å nevne noe. Boken er så spekket med artig informasjon at det er en sann fryd. Jeg koste meg fra første side, og takker og bukker. En bok med mange morsomme vendinger og som sagt: et oppkomme av fri fantasi og ansatser til ramsalt samfunnskritikk.
Anbefales!
God bok!

7 kommentarer:

 1. Nok en bok jeg nå gleder meg det lille ekstra til!

  SvarSlett
 2. Nå klarer jeg ikke å vente lenger. Står som nr. 2 i kø. Heng i...!

  SvarSlett
 3. Jeg var ikke like begeistret for slutten men synes forøvrig det var en kosebok :-)

  SvarSlett
 4. Hei. Jeg er en jente som nå holder på med særemne. Jeg skal skrive om blogging, og om hvorfor folk utleverer seg på nett. Jeg fikk anbefalt denne boken, men ønsker ikke å bruke hele. Kunne noen gitt meg litt hint om hvilke kapitler jeg burde ta ibruk, eventuelt andre bøker som er egnet? Takk :-)

  SvarSlett
 5. http://arkivet.litteraturbloggen.com/2010/08/27/jern-kapittel-1/#comment-16670

  Dere må gjerne bli medlemmer her, så kan dere diskutere boka med forfatteren og andre forfattere.

  SvarSlett
 6. Anonym: se på linken som er lagt inn av Azimut. Det er mulig du finner noe du kan bruke der. Du bør kanskje lese om Gro - og det er hun som diskuteres på denne nettsiden.
  vh.
  Janke

  SvarSlett