mandag 12. januar 2009

In your pocket - city guides

Det første jeg gjør når jeg lander på flyplassen i Vilnius er å kjøpe med meg et eksemplar av Vilnius in your pocket Konseptet er genialt: en liten handy brosjyre-bok med alt som skjer i Vilnius når jeg er der. Restaurant anbefalinger, alle viktige adresser, museer, alt som du normalt finner i en vanlig guide. I tillegg får du en innføring i alt fra historie til business. Fordelen med in your pocket er at den går rett i vesken, eller i lommen, er oppdatert og lokal, koster ett par euro og veier ingenting.

Historien om in your pocket startet i Litauen for over 15 år siden. To sveitsiske brødre og et par kompiser gjorde stor suksess i Vilnius, spesielt blant utlendinger, blant annet fordi de hadde en liten butikk der det var mulig å få ordentlig mat. Kjøttet i Vilnius hadde "trikinier", og spesielt vi utlendinger var panisk redde for å få det i oss. Dessuten hadde vi litt mer penger enn lokalbefolkningen, så vi hadde råd til å handle hos sveitserne som hadde et godt utvalg av varer sammenlignet med de lokale butikkene.

De fleste utlendinger gikk mye på Stikliai - en koselig restaurant i gamlebyen som også har en kafe-del. Her drakk folk øl og klekket ut mer eller mindre gode ideer - potensialet var enormt i dette lille landet som ville bli vestlig, men manglet alt. Over noen øl på Stikliai fant disse sveitsiske gutta og to kompiser ut at de skulle lage en cityguide om Vilnius. Dette var kjærkomment, det var umulig å oppdrive turistorientert informasjon, og de fikk raskt en økende leserskare i Vilnius. Den gangen kom cityguiden hver uke - jeg er ikke helt sikker på om den kommer ukentlig eller en gang i månden nå. Ganske raskt utvidet gutta til å lage en tilsvarende guide om Kaunas.

Siden begynnelsen av 1990 tallet har de virksomme Stikliai-gutta vært kreative og produktive, og det finnes nå guider om alle store og noen små byer i hele sental- og øst-Europa. Skal du en tur til Praha eller Belfast, Gdansk eller München, eller mange andre byer i Europa - sørg for at du i tillegg til en av de store guidene (Lonely Planet City Guides er de beste) får tak i In Your Pocket på din destinasjon. Du kan også gå inn på In Your Pocket før du reiser for å finne alt fra gode hotell-anbefalinger til børsnotater . For meg har in your pocket blitt et "must" - anbefales på det varmeste!!

God reise!!

1 kommentar: