onsdag 3. juli 2013

Ut på tur. Pompeii, Italia
Vi var i Italia forrige uke, og hadde gledet oss til en tur tilbake til Pompeii. Vi leide en guide (stive 130 Euro) og skulle etter planen få en to-timers omvisning. Heldigvis har vi vært der en gang tidligere, for alle himlens sluser åpnet seg da  vi var der, og tordenet som drønnet ga assosiasjoner til vulkanbuldring.Men litt fikk vi med oss før vi bokstavelig talt måtte kaste inn håndkle.

Mont Vesuv


Pompei ble rammet av jordskjelv 25.august år 79, etterfulgt av et voldsomt vulkanutbrudd fra Mont Vesuv. Vi har vært på toppen av Vesuv tidligere, og krateret er enormt. Pompei ble ikke rammet av lava, men ble begravd under aske. I 1784 ble byen gjenoppdaget, og pga asken som har dekket byen (7 meter) er veldigmye inntakt. Valgplakater på veggene, røtter fra gamle planter, bygningene og mennesker. Det er fasinerende å gå rundt i disse ruinene, og en erfaring som anbefales. Du flyr til Napoli, leier en bil eller tar en taxi til Pompei som ligger noe sånn som 20 minutter kjøring fra flyplassen.


De har funnet de gamle røttene fra vindyrkingen og plantet nye der de gamle stod. Det produseres fremdeles vin herfra.

Fotgjengerfelt.

Fresker i et av husene. De brukte mye rødt og blått, og det må ha vært staselig å se og å oppholde seg her før år 79.

En av hovedgatene.

Offentlig spa. I buene sto det marmorfigurer, belysningen var dempet og under gulvet er det laget et varmtvannsystem som gjorde at det ble som en sauna.

Garderobeskap

Fra et av byens mange bordeller. De prostituerte kvinnene var slaver.

Fra menyen i bordellet. Hele veggen er dekket av ulike posisjoner. Kunden pekte på den posisjonen han ønsket, og valgte ut hvem han ønsket å bli betjent av. Kvinnene tjente ingenting på dette. De kalte de prostituerte for hunn-ulvene, en av oppgavene var å "ule" under akten.

Detalj fra fortauet. Disse var for å knyte tauet til eselet eller hesten de kjørte med.

Penis i fortauet. Denne viser vei til nærmeste bordell.

Fra hovedplassen i Pompei.

12 kommentarer:

 1. Dit vill jag också åka någon gång! Fina bilder med dramatiska himlen, och hm..kuriösa detaljer :) Takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. :-) Ja - det er kuriøst. Vi fikk en "gave" fra byrået vi bestilte guide gjennom. En erotisk kalender som viser menyen de kunne velge mellom på bordellene. Litt spesielt, spør du meg..

   Slett
  2. :)
   Ingen kalender för lättgenerade...

   Slett
 2. Å vandre i Pompei gir en høytidelig og litt melankolsk følelse. Var der sist høst. Fine bilder du har lagt inn!

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, jeg er helt enig med deg. Og melankolsk er helt tatt på kornet. Merkelig følelse når en forestiller seg hvordan byen var før den forsvant. Og at så mange mennesker døde så brutalt og brått samtidig.

   Slett
 3. Flotte bilder, men synd dere var så uheldige med været. Det er lenge siden jeg har vært der og det blir jo mer og mer ferdig og mer fokus på det spesielle ved gledesbyen Pompeii, slik den engang var. Spennende at de har fått til vindyking, det var ikke noe slik der da jeg var der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi var der i 2005, og det var ikke så mye endringer nå. Flere steder var stengt, de jobber på for å få det helt i stand.

   Slett
 4. Jeg skal til Italia i høst, og har lyst til å få med meg Pompeii. Fikk ikke akkurat mindre lyst nå kjenner jeg. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er verdt å få med seg. Og en tur opp på Vesuv. Utrolig opplevelse! God tur til Italia!

   Slett
 5. Jeg var der for en del år siden, og syntes det var veldig fascinerende. Og kjempevarmt. Vi var på Vesuv om formiddagen og i Pompei etter lunsj. Sterkt å være der.. Takk for gjensyn via de fine bildene dine.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Forrige gang vi var der var det 40 grader. Nå var det fin temperatur, men regnet ødela. Hadde vi vært litt lure hadde vi tatt med paraply, men når du først er inne er det for sent. Må være fint å være der om våren, før sesongen er skikkelig i gang.

   Slett
 6. Flotte bilder fra et fascinerende sted. Utrolig at det er så godt bevart.

  -- Høres ut som om du hadde en super Italia tur, litt regn til tross :-)

  SvarSlett