tirsdag 26. februar 2013

Ferdinand von Schirach - Collini-saken

En mann på noen og seksti møter opp på et hotel, sier han er journalist, blir sluppet opp på et rom og dreper mannen som bor der. Han vil ikke forklare hvorfor han gjorde det og hva som er motivet hans. Spørsmålet i boken blir defor: hva driver et menneske som aldri har gjort seg skyldig i noe kriminelt, til å drepe?

Det er en god tekst og en bok som gjør inntrykk. Den har noe litt Camus'sk over seg, i betydning at det er åpenbart at det ligger et sterkt motiv til grunn og at det er en forklaring på hvorfor denne handlingen skjer akkurat når den skjer. Men til forskjell fra Camus får vi ikke et dyptpløyende psykologisk innblikk i denne mannens tanker og følelsesliv. Og, der Camus skriver suggererende og med mange overraskelser, ble det ganske tidlig åpenbart hva som kunne ligge bak handlingen.

Kriminelle handlinger er oftest uforståelige, motivert av primitive behov og utført av mennesker som har store problemer av en eller annen form. Denne morderen har for så vidt ikke primitive motiv, - de er forståelige, men dog uakseptable. På denne måten reiser boken noen store spørsmål, ikke om hva som får et menneske til å drepe, men i hvor stor grad det er akseptabelt at vi selv tar ansvar for rettferdighet og hevn i de tilfellene der samfunnet kommer til kort.

Dette er i aller høyeste grad en bok det er verdt å lese, og jeg tror leseren ka få ekstra utbytte når den leses som en moralsk bok som tar opp noen av de eksitensielle spørsmålene om det å være menneske. Hva er ondskap, går det an å leve et godt liv etter å ha tatt liv eller begått overgrep? Hvorfor er tilgivelse viktig og hva er et menneske i stand til å tilgi? Ikke bare egne handlinger, men tilgivelse av urett utført av andre.

Anbefales!
God bok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar