torsdag 8. oktober 2009

Shantaram - Gregory David Roberts


Når man er på ferie kan en god bok være det som setter den lille ekstra piffen på hele opplevelsen. Jeg hadde lagret paperbacks med meg da vi reiste til Borneo - som ikke er kjent for å ha spesielt gode bokhandlere - og dette var en av de jeg plukket med meg. Det er en murstein av en bok på over 900 sider, og det var med blandete følelser jeg pakket den i ryggsekken - vi skulle tross alt backpacke, og da gjelder det å reise uten for mye fyll i sekken. I utgangspunktet tenkte jeg at den kunne være noe for far i familien, men etter å ha sneket litt på de første sidene var jeg solgt.
Jeg visste litt om Roberts fra før - jeg hadde sett et intervju med han på Skavlan. Den gang tenkte jeg gjesp og okk, dette er en røverhistorie fra en fyr som egentlig hører hjemme på Riveriaen. Så feil kan man altså ta, og det er ikke til å komme utenom at ordtaket "hovmod står for fall" gjelder meg mitt elendige menneske. For denne boken er ute av denne verden bra. Den er noe av det mest utrolige, gripende, morsomme, velskrevne og dyptloddende jeg har lest på lenge. Veldig lenge.
Boken er en selvbiografi. I slutten av 20 årene får Roberts en dom på 30 år for grove ran i Australia. Utrolig nok klarer fyren å rømme, og han kommer seg til - av alle steder her på jorden - Bombay. For å si det med en gang: boken er først og fremst en kjærlighetserklæring til Bombay. Roberts blir der i 8 år, og det er en helt fantastisk historie som rulles opp. For å nevne noe av det han opplever: han bor 6 måneder på landsbygden i India, og lærer seg indisk. Han mister alt han har av penger og flytter inn i slummen. Fordi han kan litt førstehjelp blir han slumdoktor, og forteller med patos, men uten klissethet, om tiden sin i slummen. Han blir tatt inn i den indiske mafiaen og reiser til Afganistan med smuglervåpen. Vanvittig. Og troverdig.
Roberts er en røver og helt åpenbart en mann som elsker mennesker. Til gjengjeld er det mange som elsker han. Han kommer i kontakt med et helt utrolig antall mennesker, og han får nære forbindelser til dem alle. Han gir av seg selv, han handler rasjonelt, og han nærmer seg hele tiden en erkjennelse av det han har gjort av urett. Før han ble buret inne hadde han fått utgitt en diktsamling i Australia, og de litterære ferdighetene han besitter, gjør denne boken til en leseopplevelse av de sjeldne. Roberts er noe så sjeldent som en intellektuell fange på rømmen.
Boka skal bli film, og jeg kan ikke tenke meg at en Hollywoodfilm med Johnny Depp som Roberts kan matche den litterære opplevelse. Vær snill med deg selv: kjøp boken og la deg forføre av denne utrolige mannen. Og India? Aldri før har jeg lest en bedre beskrivelse av landet.
Jeg elsker Prabakar, Roverts indiske venn. Og jeg har fått en respekt for Roberts, eller Lin som han heter i boken, som er en Nobelprisvinner verdig. Og jeg ber på mine knær om at han skriver en bok til. Jeg vil vite hva som har skjedd etter at handlingen i boken var ferdig. For dette er et mesterstykke, eller som Adresseavisa skriver:
"Den er ganske enkelt fantastisk, spennende, rørende, dramatisk og melodramatisk, høylitterær og lavlitterær i en kompott som yter denne røverhistorien full rettferdighet."
Eksepsjonelt bra bok! Anbefales!!

12 kommentarer:

 1. Hei - denne boka fikk broren min i bursdagsgave og jeg husker jeg bladde nysgjerrig i den. Den høres veldig fristende ut!

  SvarSlett
 2. Jeg leste også nettopp denne boka, og likte den veldig godt jeg også! Jeg googlet litt etter å ha skrevet min anmeldelse og fant ut at boka ikke er helt en selvbiografi selv om det kan se sånn ut. Tror det var en wikipediaside som "spoilet" sannheten for meg... Men det er en veldig god historie da, og kjempebra skrevet. Som jeg skrev i min anmeldelse likte jeg best at karakterende er komplekse og litt uforutsigbare.

  SvarSlett
 3. Denne har jeg grubla på å plukke med meg mange ganger. Men etter denne omtalen, skal jeg slutte å gruble. Neste gang blir Shantaram med meg hjem :-)

  SvarSlett
 4. Om du liker denne tror jeg du vil like Balansekunst av Rohinton Mistry. Selv likte jeg Shantaram godt, men synes kanskje den ble litt langdryg på slutten.

  SvarSlett
 5. Jeg skal lese Balansekunst - har den, men har hatt litt sperre på den. Enig i at den ble litt langdryg - det var oppholdet før han ble garvet kriminell som var bra.

  Neida, den er ikke 100% selvbiografisk, men den er gøy å lese som realistisk - spesielt den nevnte 2/3 delen av boken, før han blir med i mafianettverket.

  SvarSlett
 6. Enig med deg. Dette er en kjempebok! Trodde ikke den var helt i min gate, men der tok jeg feil. Anbefales alle som liker en knakende god historie.

  SvarSlett
 7. Fantastisk bok. På en av de siste sidene (ca 50 sider igjen nå..) er det en refleksjon som får håret mitt til å reise seg.
  Jeg har lest mye. I 35 år. Jeg har studert litteratur i 3 år. Men enkelte passasjer i Shantaram er noe av det fineste jeg har lest. Det har en poesi som ikke er "forfatteri" der.

  SvarSlett
 8. Du skriver engasjerende omtaler. Jeg smittes av leselyst. :)

  SvarSlett
 9. her er det skrevet mye positivt om boken og jeg må bare si meg enig; Denne boken er et høydepunkt på en lang lesekarriere. Har kun lest den på originalspråket; det er en flyt i språket som fikk meg til å ønske en bok ti ganger lengre.

  SvarSlett
 10. Stemmer det at dette ikke er en selvbiografi, men den er basert på livet hans på rømmen. Jeg ble litt skuffet da jeg leste det. Men har slått meg til ro med det nå, mye av det han skriver er jo for godt (og vondt) til å være sant!

  Men nydelig bok ja! :)

  SvarSlett
 11. Jeg liker også romanen svært godt. Spesielt er jeg utrolig fascinert over den store forellerevnene til Roberts. Han greier å formidle stemninger og sanseopplevelser i de ulike miljøene hovedpersonen befinner seg i, på en måte slik at du føler at du som leser er levende til stede. Boka er et glimrende eksempel på at det er mulig "å reise" til andre steder gjennom leseopplevelser.

  En fantastisk bok, ANBEFALES, selv om det til tider kanskje blir litt kunstig med så mange filosofiforelsninger og samling av gode sitater.

  SvarSlett
 12. Enig her ja:o) Dette er en fantastisk bok! Beste jeg har lest hittil og jeg har lest mange!
  Jeg leste på shantaram.com at dette er en triologi:o):o) Så her er det bare å glede seg til fortsettelsen. Bok nr 2 skal visst være skrevet og nr 3 skriver han nå. Håper de kommer fort til Norge!!

  SvarSlett