tirsdag 8. september 2009

Nattog til Lisboa - Pascal MercierJeg var helt henrykt da jeg begynte å lese denne boken. De første 100 sidene var utrolig bra! Det handler om en gammel lærer, som en dag møter en portugisisk kvinne. Han blir bergtatt - og like etter finner han en bok, skrevet av en portugisisk lege. Han blir besatt - reiser seg fra kateteret og går. Han tar toget til Lisboa. Ønsket er å finne legen som skrev boken, og å finne ut alt om han,

Utgangpunktet for historien er altså det beste. Men etter 100 sider skjer det noe. Og skuffelsen var enorm. Boken flater ut. Personene blir for konstruerte: spesielt den portugisiske legen. Det er to bøker i en - fortellingen om læreren som reiser til Lisboa - og boken legen har skrevet.

Dette er en bok om eksistensielle spørsmål. Men legens bok viser oss en mann som er selvopptatt nesten til det destruktive. Som er for perfekt, for låst i seg selv, og for pessimistisk. Jeg mistet troen og begeistringen.

Det er en lang bok, og jeg har da også brukt uvanlig lang tid. Jeg fortsatte å lese fordi jeg ventet på en form for vending som ga mening til det hele. Men den kom ikke. Det er ikke det samme som at boken ikke ga mening - men det ble for sakte for meg. For lite orginale tanker og på mange måter for nesten-naivt.

Det er vanskelig å si om jeg anbefaler eller ikke anbefaler denne boken. Den vil treffe noen midt i magen, mens andre, som meg selv, vil føle seg utslitt og en smule desillusjonert etter lesningen. Plusset var gode tog-beskrivelser.

God bok!

6 kommentarer:

 1. Oj, oj,oj, og så jeg som "lurte" deg til å kjøpe den...

  SvarSlett
 2. Hadde tenkt jeg skulle lese denne. Men nå vet jeg ikke helt.

  SvarSlett
 3. Leser boken nå faktisk. Begynner vel å tippe de 100, og må så langt si meg fornøyd. Skal gi en personlig tommel opp eller ned ved avsluttet bok:)

  SvarSlett
 4. Jeg leste boken. Forfatteren tar flere og interessante eksistesielle spørsmål i denne romanen. Etter å bli ferdig må man dra til Lisboa og se alle steder som nevnes i romanen. Tommel opp, selvfølgelig :-)PB

  SvarSlett
 5. Byens bibliotek har nylig fått boka "Nachtzug nach Lissabon" i gave. Interessant. Deres utvalg av litteratur på tysk er temmelig begrenset. Joda, denne suksessboka kommer jeg til å gi meg i kast med på originalspråket. For noen år siden reiste jeg mye med nattog og jeg hadde håpet at nattoget spilte større rolle i romanen. Men man får jo ikke alt man ønsker seg her i verden.

  Jeg ser at Bille August er i ferd med å regissere filmen hvor briten Jeremy Irons skal spille hovedrollen som gymnaslærer Raimund Gregorius.

  SvarSlett
 6. Det visste jeg ikke. Jeremy Irons er en av mine favoritter - jeg gleder meg til å se filmen!

  SvarSlett