fredag 7. september 2012

Karoline Hjorth - Mormor monologene

Karoline Hjorth er en ung norsk fotograf og journalist. Hun har intervjuet en rekke eldre kvinner - eller intervjuet, de forteller sine historier.

Det er fine historier om kraftfulle kvinner. Ebba Haslund er en av dem som får presentere seg. En annen er Mia Berner. Hjorths egen mormor, Liv, er også med.

Boken er skrevet som en hyllest til mormor, den godt voksne kvinnen som kan se tilbake på livet sitt. Det reflekterer over tap, arbeidsvalg, valg av ektemann og dagens unge.

Boken er fin, men det er litt uklart hvorfor de som er valgt er valgt. Det er et forholdsvis bredt utvalg kvinner, med tanke på yrkesvalg og valget av ikke å ta en jobb, men etter hvert som jeg leste ble jeg litt usikker på hvor boken ville. Flere av kvinnene uttaler at dagens yrkeskvinner går glipp av noen kjerneverdier fordi vi prioriterer jobb fremfor familie (gjør vi det?), og flere av dem får det høres ut som om det er fullstendig meningsløst å arbeide fordi vi, som gamle, vil innse at livet er for dyrebart til å kaste bort på jobben når vi kan pusle rundt familien vår.

Jeg kunne ønske meg en større blanding av tradisjonelle og utradisjonelle kvinner. Det ble litt mange bondekoner etter min smak. Jeg tar gjerne imot gode råd fra eldre kvinner, men jeg ønsker ikke mer dårlig samvittighet enn jeg allerede har. Er det noen som hører på mormor? spør forfatteren retorisk i boken. Ja, det er det - vi er mange som hører på både mormor og morfar. Vi er også kanskje mange som leter i boken etter det som kunne vært vår egen mormor, men det var ikke så mange av dem jeg identifiserte meg med.

Når det er sagt, og den litt ambivalente opplevelsen er beskrevet; dette er en fin, fin bok! Lag flere Karoline Hjorth - og ta for deg av et større mangfold stemmer, bruk litt mer plass på fotografier av disse kvinnene og de interiørene de lever i - for dette er sånne bøker som kan blas i og leses om igjen og om igjen - særlig når de innholder typer som Jane Mykle, Gro Harlem Brundtland, nabokonen, innvandrerkvinnen og kvinnen som levde sammen med en kvinne. Disse fikk ingen plass i denne boken. Dagens kvinner, både unge og gamle, trenger kvinnelige modeller - gi plass til noen av disse!

Anbefales, God bok!

10 kommentarer:

 1. Nå leser jeg "Livskunst" (Athill) og der har du dama som alltid har gjort som hun selv ønsker - deriblant å ikke stifte egen familie. Det er en vakker og klok bok skrevet av en dame som var svært utypisk for sin tid.

  Kanskje finner du det du savner i mormor-boka her?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tipset, den skal jeg se på!

   Slett
 2. Måtte notere denne ned for det om du ikke ble helt fornøyd:) Hørtes litt koselig ut den boken bortsett fra snakket om å holde seg mer hjemme. Dårlig råd:)

  Ønsker deg en god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en fin bok! Veldig fin. Men som sagt: gjerne fler bøker om flere damer!

   Slett
 3. Denne høyrdest svært lesverdig ut! Eg skriv ho opp.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra! Kos deg med den! Og kanskje en god julegave-bok?

   Slett
 4. Interessant vurdering av en bok jeg kanskje bør lese.Er enig i at det er viktig å få med et bredt utvalg kvinner i en slik bok. Vi er så mange og ulike! God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får legge igjen en kommentar når du har lest den! Kos deg med boken!

   Slett
 5. Mon tro om dette er boken jeg skal gi til jul....gjett til hvem. Men jeg bør nok lese den først. Hørtes veldig fin ut.

  SvarSlett
 6. Det er en fin julegave! Og ja, den er veldig fin!

  SvarSlett