søndag 6. november 2011

Joshua Ferris - Den navnløse

Tim er advokat, lykkelig gift og far til en datter. Han gjør det meget bra i jobben sin som advokat på Manhatten og nyter stor respekt blant kollegaer. Men så - og helt plutselig - kommer det uforutsette problemer som snur  opp ned på det hele. Tim må gå, bokstavelig talt. Og han går.

En rekke leger forsøker å finne ut hva som skjer med Tim når han vandrer avgårde. Tim selv sier at det er kroppen som bestemmer. Uansett hvor sulten han er, hvor lyst han har til å stoppe for å betrakte noe, selv om han er segneferdig av tretthet - når kroppen bestemmer at han må gå, så går han. Han er så sliten når kroppen endelig slipper taket at han sovner der og da, uansett hvor han er.

Det går ikke  så bra med Tim, han går snart fra hele livet sitt. Han forsøker å vende tilbake, men oftere og oftere er det gåingen som vinner. Håndjern fastlåst til sengen, overvåkning, et intenst ønske om å slippe å gå, ingenting hjelper.

Historien er det som de på engelsk kaller disturbing, vi har egentlig ikke et bra norsk ord for det. Forstyrrende, oppskakende? Noe i den retningen. Et menneske har et godt liv, alt virker tilsynelatende bra og så skjer det noe uforutsett som endrer på alt. Historien om Tim er på kanten til å være overtydelig symbolsk når han går fra alt han har, men samtidig blir jeg som leser drevet videre fordi jeg ønsker - eller vil - vite hva han går fra. Eller går han fra noe? Kanskje han går til noe? Og hvis han gjør det; hva går han til?

Det jeg syntes er mest fasinerende med denne boken er at forfatteren, Joshua Ferris, er som en guttunge å regne sett i lys av hva han skriver om. Hvordan han klarer å sette så sterke ord på det å være foreldre og det å være et ektepar med en historie er mer enn jeg kan begripe. Han skriver så vakkert og troverdig om denne lille familien med de store utfordringene.

Jeg ble litt "forstyrret" av den parallelle historien om mannen som blir dømt for å drept konen sin. Tim er advokaten hans og han går fra dette ansvaret også. Det er mulig det skal ligge et skjult/underliggende budskap i dette, kanskje om vårt ansvar overfor fellesskapet, rett og galt, men jeg finner ikke ut av det. men resten av historien er det skikkelig snert over, dette er en bok som setter seg i meg som leser og som anbefales.

God bok!

1 kommentar:

  1. Veldig fin anmeldelse. Dette er en bok jeg har hørt mye om og har veldig lyst å lese, ikke minst etter det du skriver om den.

    SvarSlett