søndag 31. oktober 2010

Nede i himmelen - Tove Nilsen

Tove Nilsens siste romen Nede i himmelen er en sår, vakker og vond bok. Den handler om Tove, 16 år, som vokser opp i drabantbyen på Bøler. Tove Nilsen skriver på en intens og nær måte som gjør at det hun skriver blir gjenkjennelig, også for oss som ikke er oppvokst på Bøler. Foreldrene til Tove har et på mange måter dysfunksjonelt forhold. Avstanden mellom dem preger datteren. Tove er sterkt knyttet til andre barn i blokken, spesielt Goggen. Historien om Goggen er hjerteskjærende. Han har en voldelig far, en mor som ikke er i stand til å beskytte ham og lærere som tillegger han egenskaper og skyld som han strengt tatt ikke fortjener.

Vi vet at det går bra med Tove, det er nærliggende å lese teksten dithen at bokens hovedfigure er Tove Nilsen. Tove Nilsen har fulgt sine egen veier, og stolt på sin egen dømmekraft. Hun ville bli forfatter, og har da også blitt en forfatter av ypperste klasse. Den unge Tove som vi møter i boken har på samme måte en indre styrke og fluktstrategier som gjør henne i stand til å overleve, tross foreldrenes destruktive forhold og tenårenes frusterende utfordringer. Goggen på den andre siden er på mange måter dømt før han i det hele tatt får forsøkt å skape sin egen virkelighet. Det er hjerteskjærende å lese om hvordan han bokstavelig talt skubbes, presses og forventes inn i sitt eget personlige helvete.

Flere av personene gjør inntrykk. De voksnes betroelser, måten de har nok med seg selv på, de problemene de møter og de individuelle skjebnene er finstemt beskrevet i boken. Avstanden mellom unge Tove, hennes foreldre og andre voksne hun møter. Tittelen på boken leser jeg som historien om hvordan Goggen ligger i sneen, rekker en hånd mot kameraten for å få hjelp til å reise seg, mens kameraten vender ryggen til ham og går.

Boken er nydelig. Les den, del den og sett den på listen over julegavetips.

God bok!

5 kommentarer:

 1. Jeg holder på med denne nå, og jeg er enig; den er nydelig.

  Ikke helt der oppe med Skyskraperengler, men det skal også vanskelig la seg gjøre!

  SvarSlett
 2. Gleder meg til å lese denne. Har lest de andre bøkene om Tove og Goggen opp gjennom livet. Fint å høre at Tove Nilsen klarer å levere her. Takk for tips!

  SvarSlett
 3. Interessant å lese hennes oppfatingen av faren, en antihelt men likevel " min far", og ikke ville hun hatt noen annen far. Kanskje aner vi et opprør i siste linje...
  FINT tidsbilde FOR SÅNNE SOM MEG, siden jeg selv er omtrent på hennes alder og ung i samme tid.

  SvarSlett
 4. Jeg fikk veldig lite igjen for denne boka. Den er veldig, veldig godt skrevet (jeg kjedet meg aldri da jeg leste), men likvel satt jeg ikke igjen med mye da jeg var ferdig. Kan være fordi jeg er ung nå og kan dermed ikke relatere meg til de samme problemene hun møter i boka.

  SvarSlett
 5. Jeg er ferdig med boken, og den gjorde mye med meg. Fikk meg til å gå tilbake til den sårbare alderen, og jeg kjente meg mye igjen i henne. Spesielt den følelsen hun beskriver om å ikke helt passe inn verken i det ene eller det andre miljøet-og forholdet til moren.

  SvarSlett