fredag 22. januar 2010
Du - Thomas Jr. Marthinsen
torsdag 21. januar 2010
Belmotte tower har stengt dørene
Bloggpris
Kriteriene som følger med å få denne prisen er:- Kopier awarden til bloggen din.- Link til den personen som ga deg awarden.- Fortell 7 interessante fakta om deg selv.- Velg 7 andre bloggere som du sender awarden videre til.- Link til deres blogger.- Legg igjen en kommentar i bloggen deres slik at de får vite om denne awarden.
Så var det de syv interessante tingene om meg selv - litt usikker på hvor interessant det faktisk er for dere andre, men...
1. Da jeg var 11 år var jeg en måned på fredsleir i Kyoto i Japan (CISV-sommer leir). Der var det barn fra 11 nasjoner, 2 gutter og 2 jenter fra hvert land. Vi dannet blant annet et childrens parlament - der vi diskuterte hvordan vi skulle sørge for at det ble fred i verden. Siden har jeg alltid trodd på at det går an å skape fred i verden. Og jeg tror fremdeles at barn har enviktig rolle å spille i det arbeidet.
2. Jeg er bergenser. Bor i Oslo, og har bodd her i snart 20 år, men jeg er bergenser.
3. Jeg lar meg veldig lett begeistre. Ikke bare over bøker, musikk, filmer og lignende. Jeg lar meg begeistre over det meste.
4. Jeg elsker å jobbe. Alt sammen. Stå opp om morgenen, ha mitt eget kontor, egen telefon på kontoret, lunchpausene. Og jeg elsker store jobbutfordringer. Nå jobber jeg bare i halv stilling, og det har sine fordeler i forhold til familien, men jeg ønsker meg en jobb der jeg kan jobbe mye mer og få mye større utfordringer. Hver onsdag er jobb-uken min over, og jeg er alltid litt lei meg for at jeg ikke skal tilbake før mandagen. Men jeg har mange strøjobber ved siden av, det hjelper.
5. Jeg samler på små guder. Den fineste guden min, som egentlig ikke er en gud, har jeg brukt som bloggbilde. Det er en dame som ammer og leser samtidig. Jeg fikk den av min far - han kjøpte den til meg i India. Det er en av de fineste gavene jeg har fått, fordi jeg syntes den passet så godt til meg. Jeg fikk den da jeg fikk barn.
6. Jeg er ganske flink til å brodere. Jeg har brodert ganske masse. Når jeg blir ordentlig frustrert eller rastløs broderer jeg. Det er terapi. Jeg er ikke så avansert - det blir mest korssting, men jeg broderer ikke fuglenek og nisser. Jeg kjøper broderi-oppskrifter fra USA og Frankrike på internett. Jeg har ikke brodert så mye i det siste, for ting har vært så bra. Jeg håper det fortsetter sånn.
7. Jeg skal disputere for doktorgrad i mars. Og det gleder jeg meg helt hemningsløst til.
Så var det 7 andre blogger. Det er mange jeg setter stor pris på, og her er et utvalg:
1. Thauke2. Han skriver så bra, og jeg tror han er en veldig hyggelig mann. Og så bor han i Bergen, så jeg regner med at hvis jeg noen gang får snakke med han er det på stammespråket.
2. Øyvind. Han er verdens hyggeligste mann, og han har en hageblogg som både er litterær og filosofisk. Det er noe vakkert med menn som er så glad i blomster og planter.
3. Livet på Bømlo. Min kjære lillesøster som er tøffere enn toget. Hun har åpnet egen butikk på Bømlo - og jeg gleder meg til å se.
4. Hermia Kjempefin svensk blogg. Jeg tror Hermia og jeg hadde hatt masse å snakke om hvis vi møttes. Derfor sender jeg en pris til hun også - og har selv fått av henne. Gjensidig begeistring, med andre ord.
5. Bogormen Dansk blogg. En dame som leser masse og som skriver gode bokanmeldelser.
6. Spectatia. Frisk svensk/norsk dame med forkjærlighet for Roth.
7. Leslistami . Kjempefin blogg, med mange gode betraktninger. En av de første bloggene jeg begynte å følge.
Spis, elsk, lev - Elizabeth Gilbert
tirsdag 19. januar 2010
Going public?
mandag 18. januar 2010
Antichrist - Lars von Trier
lørdag 16. januar 2010
Litterær utfordring fra Thauke2
fredag 15. januar 2010
Leserne har talt
Gratulerer med leseprisen til Knausgård. Det er vel fortjent!
Liste over Knausgårdsynsinger i diverse aviser finner du her, og her er et knallsterkt blogginnlegg om bøkene, fra bloggen Verden sett fra Sofienberg.
mandag 11. januar 2010
Leamus i reisefoten
En gang var det en som kalte meg for en eskapist. jeg fant ut at det kom fra ordet escape, og det han mente var tydeligvis at jeg hadde det med å reise avgårde hver gang jeg syntes livet behandlet meg litt urettferdig. Det hadde han kanskje rett i. Men - tenker jeg, reising er ikke så ulikt lesing. En god bok tar leseren bort fra egen hverdag og inn i en annen - og det er vel også en form for eskapisme?
Nei, jeg får ta kvelden. I dag legger jeg meg med en London-guide som selskap. Opps, det glemte jeg, det er bare noen uker til jeg skal til London. Det bør stille leamusen i reisefoten? Både og. Jeg har blitt så reisesnobbete at London ikke regnes som ordentlig reising lenger. London er som en middels bokopplevelse: greit så lenge det varer, men det setter ikke varige spor. På den andre siden, det er i London de virkelig gode bokhandlerne er. De gode musikalene. God mat, vennlige mennesker, gode aviser, spennende historie, gode butikker og januarsalg. Godt reisefølge har jeg også. Joda, London teller. Noe å se frem til i vinterkulden.
Escaped once again.
søndag 10. januar 2010
Vidunderbarn - Roy Jacobsen
Guri Hjeltnes har uttalt at dette er en vidunderlig bok, og jeg er helt enig. Den er vakker, gripende, troverdig og fengende. Historien er om Finn og moren hans, som vokser opp i blokkleilighet på Årvoll på 50-tallet. Faren til Finn har flyttet sammen med en ny kvinne og fått en liten datter. Grunnet omstendigheter og tilfeldigheter blir det moren til Finn som får ansvar for den lille jenta. Hun kommer med Grorudbussen med en "atomladning i en lyseblå koffert".
I boken får vi et innblikk i hvordan det var å vokse opp i Oslo på 50-tallet. Jacobsen tegner et fint bilde av den lille familien, men sine små og store utfordringer. Det har vært en voldsom utvikling de siste 50-60 årene, og beskrivelsen av f.eks skolen viser tydelig hvor mye som har skjedd i løpet av denne tiden. Og det meste er utvilsomt til det bedre.
Boken er som sagt en helt annen type barndomsbeskrivelse enn den vi finner hos Knausgård. Jacobsen evner å sette barndomserindringer inn i en større samfunnsmessig kontekst enn Knausgård. Jeg opplever at Jacobsen har større avstand til det han skriver om enn Knausgård. Uten at dette gjør historien mindre troverdig eller leseverdig.
Anbefales!
God bok!