onsdag 18. november 2009

In treatment


HBO har laget serien In treatment. Den er basert på en isrealsk serie, og handler om psykoterapeuten Paul og 5 av hans pasienter. Han behandler en ung kvinne, Laura, som blir forelsket i Paul. Alex er en jagerflyger som har for mye å leve opp til. Sophie er et en ung jente som har kommet med kant på sitt eget liv fordi de voksne rundt henne er dysfunksjonelle. Jeff og Amy har store problemer i ekteskapet sitt. Selv går Paul til Gina, en tidligere veileder som også var instituttbestyrer da Paul arbeidet ved fakultetet.
Det første som slo meg da jeg begynte å se på denne serien var Yalom's bøker. Den litt selvhenførte, men meget dyktige terapeuten. De velartikulerte pasientene som gjemmer seg bak et avansert og velutdannet språk. Det lekre kontoret, fylt av symbolske gjenstander. Huset som kontoret ligger i som symboliserer ro, struktur, orden, penger og vellykkethet. Og med en gang det skrapes litt på overflaten popper demonene opp.
Det er fasinerende hvordan en slik serie skaper et rom for refleksjon, empati, gjenkjennelse og identifikasjon. Det er mye man kjenner igjen, siden det blåses opp på den måten det gjøres i In treatment. Det er åpenbart at det er de mest freudianske problemstillingene som tas opp i serien, uten at det skjemmer den. Tvert i mot.
Serien har blitt godt mottatt blant kritikere og fagfolk, men har ikke hatt den samme gjennomslagskraften blant den gjengse borger. Det er på mange måter forståelig, fordi språket og symbolikken i stor grad er knyttet til psykologiske og filosofiske teorier. Men for de som liker eller kjenner de psykologiske freudianske grunnantagelsene er dette en perle. I tillegg er dette en serie som i aller høyeste grad vil tiltrekke et litterært publikum, nettopp fordi det språklige utfordres slik det gjør.
Nå kommer livet til å gå litt på stillstand, mens vi venter på at de skal slippe sesong 2 på DVD. Anbefales - og det advares samtidig mot at dette er noe man blir fullstendig hekta på! Enjoy!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar