fredag 21. august 2009

Fundamentalistiske dansker

Jeg var innom økobutikken Røtter på St.Hanshaugen, og der solgte de bøkene til Ninka-Bernadette Mauritson. Du har kanskje sett intervjuene med hun og familien? Det er en dansk familie som tidligere var trette av hverandre, lett overvektig, og en av de to sønnene var autist. Så bestemte de seg for å endre kostholdet, og å begynne å trene. Og da ble alt så meget bedre.

Det bemerkelseverdige var at sønnen ikke lenger "er" autistisk, og at hele livet til familien er en solskinnshistorie. De er slanke og lekre (dette er vel dokumentert ved flere bilder av hele familien i undertøy), de er venner, de har masse sex, og de har sikkert blitt en del rikere på bøkene sine.

Hemmeligheten? Et tyranni av et kosthold. Dette er NEIlisten:

- stort sett alt som ikke er økologisk

- alle kornvarer (inkl. brød, ris, pasta)

- alt som har mer enn tre E-er

- melkeprodukter

- nikotin, sukker og (stønn) alkohol

Jeg blir litt svett når jeg leser bøkene. Mine barn får både brus, melk, brød, boller, ferdigkjøpt syltetøy, for ikke å snakke om mat som ikke er økologisk. Mauritson skriver at hun ikke vil gi barna sine kjøtt som er innsprøtet med alle mulige gifter og medisiner. Det vil ikke jeg heller, så jeg bestemte meg for å kjøpe Stange-kylling i stedet for Prior. Hva?? 180 kroner for en lykkelig kylling? Det har jeg ikke penger til! Prosjekt forkastet. I går var jeg innom Godt Brød, de er jo økologiske. Et halvt rundstykke med en skive "lykkelig gris" pålegg og litt purre: 42 kroner. Hulk, det går jo bare ikke.

Men, det er dog noen tips i boken man kan ta med seg. Jeg har ikke drukket melk siden søndag - det er ganske fælt, men det skal visst være bra. Jeg har i utgangspunktet aversjoner mot all ferdigmat, så der er det ikke så mye å hente. Cola-lighten er kuttet ut, med påfølgende hodepine og traumer. Sukker har jeg holdt meg helt unna denne uken - og det er ganske fælt det også. Jeg brukte søtningsmiddel i teen (fy og fy) så nå drikker jeg besk te (honning er visst heller ikke bra). Snusen har jeg litt på hold, det får være grenser for hva en usunn kropp kan tåle av avvenning på en uke.

Jeg baker brød hver kveld, og det får meg til å føle meg som en super-mamma, så det skal Mauritson ikke få ta fra meg. Hun gir barna kyllingspyd og diverse snadder til skolemat. Ikke brød, selvfølgelig. Det blir litt tøft for meg. Jeg har tross alt jobb og andre interesser enn å lage mat.

Treningsopplegget i boken er bokstavlig talt et kapitel for seg selv. Minimum en time hver dag. Jeg er helt mørbanket etter ukas løpe og gåturer, kroppen nærmest skriker på hjelp og hvile. Egentlig roper den at den vil ha cola-light, en sjokolade og et stort glass melk, men det får den ikke. Men i dag skal den få en pause fra joggeskoene. Og jeg er på hvit måned.

Det er nesten litt fasinerende hvordan jeg som leser får dårlig samvittighet og begynner å kritisere min egen livsstil. Jeg er i utgangspunktet en skikkelig livsnyter, men har fått det for meg at livet kan bli enda bedre med en enda sunnere kropp. Men det er ikke mange av oss som kan følge det fundamentalistiske regimet familien Mauritson forfekter. Det er dyrt, tidkrevende, og det kan umulig være det samme å bruke soya-melk istedet for fløte. Men, som sagt, noen ting er kanskje verdt et forsøk - og jeg er foreløbig tapper. Men det skal sies: jeg er selektiv, ikke søren om jeg kaster bort alt som er godt og erstatter det med Helios-produkter. Da er neste nivå at jeg spiser tørket tang som snacks. Dit vil jeg ikke!

En siste tanke om dette: hvorfor er det ingen som skriver en bok om dette temaet som er realistisk for oss "vanlige", dødelige mennesker. Det må være en gylden middelvei som man ikke brekker nakken og økonomien på? Gode tips om bøker som bytter ut det fundamentalistiske med et litt mer pragmatisk tilnærming etterlyses herved!

God bok!

14 kommentarer:

 1. Det er godt de ikke har noen skikkelig forskning i ryggen når de anbefaler en slik for de fleste urealistisk livsstil!

  SvarSlett
 2. Her er link til de for tiden gjeldende offisielle kostholdsrådene. Tror vi skal ha god samvittighet om vi greier å følge dem jeg.

  http://www.helsedirektoratet.no/ernaering/kostholdsrad/

  SvarSlett
 3. Eg har bare lese avisartiklar og intervju med denne familien, og eg har også dårleg samvit. Eg begynner å tenke at eg kan kutte ut alt utanom sjokolade, øl ute saman med gode venner, kaffi og ei bolle i ny og ne. Men då er eg jo tilbake der eg starta.

  For øvrig er dei bøkene til Grete Roehde, som eg har bladd i, svært pragmatiske og realistiske. Men dei er til gjengjeld ganske kjedelege, dei skriver det vi allereide veit.

  SvarSlett
 4. Denne er for livsnytere med et allminnelig hverdagsliv, men med ambisjoner om både helse og nytelse (og ikke bare den gylne middelvei),bedre hverdagsmat og sunnere livsstil:
  Altså, boka heter God mat på en tirsdag og er skrevet av kostrådgiveren Cathrine Borchsenius og mesterkoken Charles Tjessem
  Sjekk presentasjonen her:
  http://www.bokklubben.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=3082473

  Camilla nabokjerring ;-D

  SvarSlett
 5. Anonym: Hm. Ikke bare den gyldne middelvei.
  Jeg har lest Maria Thommessen, Tilfeldigvis meg, som startet det firmaet Borchsensius jobber i. Filosofien til Maria T var veldig bra, og jeg regner med at den er fulgt opp. Så den skal jeg se på.

  SvarSlett
 6. Janke, hvorfor gidder du dette?
  Spis sunt og beveg deg.
  Ferdig med denne saken.

  Hilsen Knirk, den gode maten og cola lighten

  SvarSlett
 7. Hvis du har lyst til å være med på bokbloggturé og få en bok fra forlaget, kan du kontakte Nina på Cappelen Damm på epost nina.aalstad@cappelendamm.no
  Selv står jeg over denne omgangen, men blir nok med seinere.

  SvarSlett
 8. Knirk: Jeg har litt for få utfordringer for tiden. Addicted til å utfordre selvdisiplinen. Og nå er jeg godt i gang - og kjempefornøyd med innsatsen, så langt. Det mest utfordrende er å fortsette etter tre uker - det er den skjøre grensen for det meste :-)

  Lille Søster: jeg har vært/er i kontakt med Cappelen/Damm. Venter på mer info fra Nina Aalstad.

  SvarSlett
 9. I det ene øyblikket er maten usunn i neste øyeblikk sunn og plutselig er det usunt igjen. Jeg tror bare på ett råd: Spis variert. Ikke glem passe doser med sjokolade øl og vin, Fråts i fisk og bær. Beveg kroppen. Le. Dessuten leste jeg nettopp at det er bedre (helsemessig) å være litt overvektig og i god form, enn for tynn (og overtrent), eller enda verre tynn og i dårlig form. Det passer meg perfekt. Lev vel.

  SvarSlett
 10. De fleste dansker og europeere generelt mye mer opptatt av økologisk mat og sånt enn nordmenn. Grunnen er at nordmenn fortsatt har et litt romantisk forhold til sin egen matproduksjon - vi liker å tro at vår matproduksjon er mindre industrialisert og "nesten økologisk" allerede i utgangspunktet. Bruk fornuft er mitt råd, og å kutte ut alkohol vil i hvert fall aldri bli aktuelt. Derimot forsøker jeg å spise noe mindre brød/ris/pasta, og jeg spiser alltid svært grovt brød, samt fullkornris/fullkornpasta. Ellers ble jeg nysgjerrig på et med honning, at det skulle være skummelt har jeg aldri hørt før.

  SvarSlett
 11. Lag mat fra grunnen. Les "Den hemmelige kokken" og bli skremt av alt som tilsettes brød, pålegg og andre tilsynelatende enkle dagligvarer, ferdigmat er et kappitel for seg selv...
  http://www.spartacus.no/index.php?ID=Bok&counter=410

  SvarSlett
 12. Svein: se www.lekkermunn.blogspot.com Hun har noen veldig gode bloggposter om dette!

  SvarSlett
 13. Eg liker tittelen på Kari Jaquessons bok, Ketsjup er ålreit, lansert i dag. http://www.dagbladet.no/2009/08/25/kjendis/trening/litteratur/kokeboker/7816746/

  SvarSlett
 14. jeg har ikke helt kjemien med Jaquesson - hun er litt high strong for meg.

  SvarSlett