onsdag 11. mars 2009

Pippa Lees hemmelige liv - Rebecca MillerRebecca Miller - datter til forfatter Arthur Miller (Death of a salesman) har skrevet en vanvittig, sprudlende og fengende roman. Den handler om Pippa Lee, som er gift med Herb. Han er 30 år eldre en Pippa. Det begynner med at ekteparet - som har to voksne barn - flytter inn i et hus i et område for pensjonister. Pippa er kun rundt 50 og er den yngste som bor her. Flyttingen etterføles av en uro hos Pippa, og et tilbakeblikk på det livet hun har levd - med Herb og ikke minst før Herb.

Pippa har levd et farverikt liv. Historiene er fantastiske, og man bli sugd inn i Pippas særegne verden. Livet med Herb er den rake motsetning. De som så Bokprogrammet på NRK i går har fått beskrevet hvordan Herbs ekskone inviterte Pippa og Herb på lunch etter å ha blitt forlatt av mannen. Hun serverer et grisehode og et kalvehode. Når de sitter ved bordet skyter hun seg gjennom munnen. Denne hendelsen preger Pippa i alle år - og hun sier selv at hun har bygget sin egen lykke på en annens ulykke. Tilfeldigheter har ført til at mange har blitt ulykkelige på grunn av Pippa, og det er dette som styrer store deler av hennes eget liv. Skyld, forsoning, tilbakeblikk.

Boken er utrolig underholdens, godt skrevet og vidunderlig lesning. Rebecca Miller er i klasse med Sue Miller, Anne Tyler og Siri Hustvedt på sitt beste (Blindfolded). Jeg vil ha mer!!!! Og jeg gleder meg hemningsløst til filmversjonen som kommer allerede i år, med blant andre Keanu Reeves, Julianne Moore og Wiona Ryder. Snadder!

Anbefales!!

God bok!

16 kommentarer:

 1. For en deilig begeistret omtale! :)

  SvarSlett
 2. Jeg så bokprogrammet igår - det var temmelig kjedelig (la meg tilføye at jeg stort sett liker sendingene). "En handelsreisendes død" av Miller har jeg lest, det betyr ikke at hans datters forfatterskap pirrer i nevneverdig grad. Intervjuet med henne tente iallfall ikke gnisten i meg. Kanskje jeg går glipp av noe. I så fall er det ikke første gang. Hva med han norske fjotten, da? Håpløs og tidsriktig nihilistisk.
  Dessuten stusset jeg litt over at de ikke nevnte Vladimir Nabokov med tanke på det aktuelle tema for gårsdagens sending. Han er vel kanskje oppbrukt? Uansett, hans "Lolita", kjære alle sammen, kan anbefales. God bok! - som det sies på disse kanter.

  PS - Keanu Reeves har til gode å spille i en brukbar film. Og er filmen brukbar, så er aldri den (ikke)godeste Reeves det.

  Ærbødigst, Svanen med vått krutt i kanonen.

  SvarSlett
 3. Denne må jeg få med meg før den kommer på kino.

  SvarSlett
 4. Kikket på denne på biblioteket en dag, men lånte den ikke. Men fikk veldig lyst nå! Særlig siden du sammenlignet den med bøker av forfattere jeg liker.
  Visste ikke at Rebecca Miller var datteren til Arthur Miller.

  SvarSlett
 5. Gøy! Du leser ganske mye du også, har du en jobb hvor du kan lese eller er alt på fritida?

  SvarSlett
 6. Hej! Fandt tilfældigt din blog og har lige læst din anbefaling af Rebecca Millers bog. Den må jeg også læse ;-) . Så den er fluks bestilt på biblioteket (den er åbenbart ikke oversat til dansk endnu, men jeg snupper den på engelsk).

  Tak for inspirationen!

  SvarSlett
 7. Kjære svane. Det som er bra med denne boken er at den er skrevet av en kvinne. Nobokov er ikke min favoritt - jeg syntes det er pedofilt og vemmelig :-). Det spørs om Pippa er noe for deg - men for oss damene er det helt supert! Uten at det er chic-lit! Helt enig i at han norske var en mega-fjott. Fysj og fy. Han var fæl!

  STine, Lille Søster, Bente og Sesselja: gled dere! Den er skikkelig opptur!

  Knirk: nei, jeg kan ikke lese på jobben. Det er fritiden som utnyttes maksimalt. Slår av TV. Det gjør susen. Har øvet meg opp til å lese forholdsvis fort og fokusert, uten å hoppe over eller å skumlese: det ville vært en dødssynd :-)

  SvarSlett
 8. Temaet i Nabokovs roman er omstridt, det er naturlig, og slik bør det også være. Boken kan, litterært sett, allikevel være en klassiker. Den er mer en trist kjærlighetshistorie enn en pervertert fremstilling av en "gammel gris".

  At "boken er skrevet av en kvinne" skulle være et gyldig kriterium for at den er god, synes på meg en smule underlig. (Joda, jeg har lest din anmeldelse av boken, men dog ...).

  SvarSlett
 9. Er imponert over alt du får tid til å lese. Jeg noterer og noterer, anbefalte titler og forfattere! Her er to lesetips fra meg. Carol Shields 'Hvis ikke', en forfatter jeg ikke har lest tidligere. Og denne boka traff meg hvertfall. Den kvinnelige hovedpersonen er midt i livet og lykkelig, - både utenpå og inni. Men så skjer det som 'knuser lykken' som hun kaller det. Boka har en originale betraktninger, bringer med seg en del tankegods og er skrevet i et rolig, ettertenksomt språk. En annen bok som jeg vil anbefale er Anne Fadimans 'Lyden av leselykke', essays om det å være hengiven til bøker og lesing - nesten et must for bokelskere! Elin

  SvarSlett
 10. Eg såg også Bokprogrammet, men eg kjenner eg får lite lyst til å lese ei bok når Sissel Gran anbefaler den. Eg er så lei av at den dama skal uttale seg om alt i alle samanhengar, og eg blei nesten litt skuffa av Bokprogrammet for at dei hadde henta inn henne. Men etter å ha lese di anmelding fekk eg meir lyst til å lese boka igjen sjølv. Fekk litt meir trua på henne likevel.

  SvarSlett
 11. Sorte Svane: nei - det er ikke slik at en kvinnelig forfatter er lik god bok. Men i dette tilfelle var det en god bok, skrevet av en kvinne, om et tema som menn liker å skrive om.
  Abobym: helt enig med deg - og neste innlegg må selvsagt være om Shields! Takk :-)
  Bai: jeg likker Sissel Gran, jeg. Men jeg skjønner hva du mener. Det er synd når slike faktorer påvirker hva man leser, men jeg er litt i samme gate som deg. Hvis det blir for mye snakk om boken mister jeg lysetn. Halvbroren, feks. Den har jeg ikke lest. Det ble for mange jeg ikke er så begeistret for som uttalte seg i hytt og dynevær om den..

  SvarSlett
 12. Gikk visst glipp av noe i Bokprogrammet. Hvem er den norske dere snakker om?

  SvarSlett
 13. Husker ikke hva han het - han har skrevet en bok om en mann på 52 som reiser til Thailand for å få seg dame. Sjekk bokprogrammet på nett-TV, det var bra!

  SvarSlett
 14. Tenkte meg kanskje det var han - har lest anmeldelse av boka og fikk IKKE lyst til å lese den.

  SvarSlett
 15. Keanu Reeves har til gode å spille i en brukbar film. Og er filmen brukbar, så er aldri den (ikke)godeste Reeves det.

  Svane, det er tydelig at du ikke har sett verken Bill & Ted's excellent adventure (ingen klassikere, men morsom i sin sjanger), My Own Private Idaho, The Gift eller A Scanner darkly.

  SvarSlett
 16. Åh, så bra! Jag tackar dig allra ödmjukast för tipset!

  SvarSlett