tirsdag 3. mars 2009

Andvake - Jon FosseDette var en heftig liten bok. Har hørt noen omtale den som vakker - det er jeg ikke enig i!

Handlingen foregår i det gamle Bergen - som før het Bjørgvin. Alida og Asle er 17 år gamle og reiser til Bjørgvin for å finne et sted å overnatte. Asle er foreldrløs og Alida er en uønsket datter. Faren har hun ikke sett siden hun var tre år gammel. Nå er hun høygravid. Kort fortalt kommer disse to i omstendigheter som får dem til å reise til Bjørgvin. Her vil de etablere seg og begynne livet sitt sammen som en familie. De går fra dør til dør i Bjørgvin og ber om rom, men ingen vil ta dem inn.

Det er en historie i kjent Fosse-stil: vi følger hovedpersonene i det virkelige liv, og vi flytter frem og tilbake til en drømmelignende tilstand der døde personer får liv. Andvake betyr etter det jeg forstå noe sånn som søvntilstand eller ørske, og skal visst være et gammel-norsk ord. Og boken er en slags sønvtilstand, vi flyter frem og tilbake mellom det virkelige og Asle og Alidas drømmer.

Asle og alida er fattige og underpriviligerte. Derfor tar de en båt for å reise til Bjørgvin. De selger den når de kommer frem. Vi vet ikke hvem sin båt det er. De tar penger og mat av Alidas mor, og vi får ikke vite hva som skjer mellom Asle og moren til Alida når hun tar Alida i å stjele penger. Når de ikke får husrom tar de huset til føde-frøken - og vi vet ikke hva som skjer med hun - også denne gangen etter at Alida går inn i huset og Asle er igjen med kvinnen.

Jeg fikk assosiasjoner til fortellingen og Josef og maria, og merkelig nok til Kain og Abel. Den ene som var elsket, den andre som var uønsket. Samtidig handler Asle og Alida slik de selv opplever at de må handle. Noe som får konsekvenser for andre. Jeg vet ikke om Asle og Alida er "snille", om de er moralsk berretighet til de friheten de tar seg. På den annen side er de i en fortvilt situasjon som de må komme ut av. Valgmulighetene er ikke tilstedeværende. - eller er de det? På en måte virker de viljesløse, det som skjer det bare skjer.

Dette er en bok som man tenker på etter man har lest den. Den reiser noen spørsmål og tanker som ikke lett lar seg besvare. Det er noe mellom linjene i denne boken, som er urovekkende. Anbefales!!

God bok!

11 kommentarer:

 1. Du omtaler den egentlig som ganske vakker, etter min mening. Men du sier du ikke syns den er vakker. Hvorfor ikke? Fordi den er urovekkende? Jeg har lest mye annet av Fosse og spør fordi jeg lurer. Prøvde meg på denne og kom aldri helt igang.

  SvarSlett
 2. Må få lest denne snart. Pluss "Det er Ales".

  SvarSlett
 3. Monica: Han skriver flott, men det er ingen vakker bok - handlingen er veldig urovekkende. Det er det jeg mener med at den ikke er vakker. Det er Ales var vakker. Trist og vakker. Så Lille Søster: den må du lese :-)

  SvarSlett
 4. Du peker på noe spennende. Jeg er av dem som syns boka er vakker, tror det er språket og måten den skrives på som gjør det. Selve historien er jo grusom. Men jeg vil likevel beskrive boka som vakker. Og at det er en bok man ikke blir ferdig med etter at man har lest den er helt sant.

  SvarSlett
 5. Jeg må kanskje moderere meg litt når jeg sier at den ikke er vakker. Han skriver vakkert - det syntes jeg også. Men jeg syntes det blir feil å kalle boken for vakker. Godt og poetisk skrevet blir bedre syntes jeg :-)

  SvarSlett
 6. Jeg veit ikke om jeg tør å prøve meg på Fosse. Skal tenke på det....

  SvarSlett
 7. Knirk: Det er klart du må lese Fosse. Vår tids Ibsen :-) Begynn med Det er Ales. HVis ikke du vil lese Fosse finnes det mye av han på lydbok. Veldig, veldig bra!!

  SvarSlett
 8. Hm. Sier du det.
  Dette skal jeg tenke over ganske lenge, men jeg liker jo Janke, så det Janke sier må jeg tenke nøye over.

  SvarSlett
 9. Du etterlyser kjærlighetshistorier på bloggen din. Det er Ales er en kjærlighetshistorie. En fin og trist kjærlighetshistorie.

  SvarSlett
 10. Audbjørg Gjerde Lippert13. september 2011 kl. 20:48

  Har bare så vidt begynt, men blir grepet av det flytende språket. Josef og Maria-allusjonen er der for meg.

  SvarSlett
 11. Har hørt "Andvake" av Jon Fosse på radio og sitter helt matt tilbake. Ante det ikke, har ikke fulgt med i timen, har hatt så mye annet og lese...men nå blir det et "Jon Fosse År" for meg!

  SvarSlett