lørdag 14. mars 2009

Mann i mørket - Paul AusterMr. Auster - I still love you!

Nå er jeg ferdig med den siste boken til Paul Auster, Mann i mørket. Auster er mesterlig - intet mindre. Mann i mørket minner om en annen fulltreffer fra samme forfatter: Orakelnatt.

Vi treffer 72 år gamle August Brill. Han har vært i en bilulykke og har knust den ene foten. Konen Sonia er død litt tidligere og nå bor Brill hos datteren. Datterdatteren bor også der. Datteren til Brill er skilt, barnebarnet har mistet kjæresten sin i en grusom hendelse som ikke blir beskrevet før på slutten av boken. Hver natt ligger Brill i mørket, (derav tittelen) og lager historier i hodet. På samme måte som i Orakelnatt lager Auster historier inn i historiene. Dette er et utrolig fasinerende grep - og jeg lar meg hemningsløst begeistre.

Auster-fans vil like denne boken. Paul Auster er en flott forfatter, og jeg er alltid like spent når jeg får en ny bok av han. Leverer han denne gangen også? Jepp - igjen og igjen. Måtte det aldri ta slutt!

Anbefales!

God bok!

3 kommentarer:

  1. Har läst recensenter som menar den skiljer sig från hans tidigare, att Austerlovers kan bli besvikna. Men eftersom jag var särdeles förtjust i Orakelnatten blir jag förstås nyfiken även på denna... Just de där in-i-varandra berättade historierna gillade jag skarpt. Orakelnatten blev något slags intertext med sig själv.

    SvarSlett
  2. Jammen fant jeg ikke Paul Auster gjemt i en bokhylle her. Orakelnatt. Ifølge min kone er den lettlest, noe lettglemt ... og det var vel det. Men kanskje en dag skal jeg stifte nærmere bekjentskap med denne mye omtalte Auster. Kanskje.

    SvarSlett
  3. Du har noe å glede deg til - jeg har sagt det til deg før. Du somer så glad i gode filmer: har du sett Smoke og Blue in the face? Der har Auster en finger med i spillet. For ikke å si hele hånden..

    SvarSlett