torsdag 12. mars 2009

Carol ShieldsEn bloggleser kommenterte på mitt forrige innlegg at Pippa Lees hemmelige liv var i samme kategori som Carol Shields bøker. Og det er så rett, så rett - Rebecca Miller blir sammenlignet med Carol Shields.

Jeg har hatt mine raptuser med Shields bøker. De er fine, og de er gode å lese. Det er litt sånn "feel-good"-bøker, tiltross for at det ofte handler om svik, kjærlighet og fortvilelse. Typisk kvinne-bøker, kanskje - i den betydning at det er kvinnelige lesere som er mest begeistret for Shields.

Carol Shields døde for noen år siden, 68 år gammel, av brystkreft. Mange fans sørger over hennes bortgang, fordi vi gjerne ville ha flere bøker. Jeg har lest fire av bøkene hennes. Det er Larrys fest, The Stone Diaries, Kjærlighetens republikk og Hvis ikke.

Felles for bøkene er at de tar opp problematiske mellommenneskelige situasjoner. Det være seg i parforhold, mellom mødre og døtre, og mellom generasjonene. Hun skriver ikke så ulikt Susan Miller, Anne Tyler OG Rebecca Miller.

Hvis du skal hamstre bøker til en lang ferie er disse damene et godt tips. Alle fire balanserer det lette og det "dype" på en god måte. Og vi blir ikke lei å lese om kvinner i situasjoner vi kan kjenne oss igjen i. Som døtre, mødre, koner, elskerinner og venninner.

God bok!

8 kommentarer:

 1. Jeg er kjempeglad i Carol Shields! Brit Bildøen skriver visst nok om henne i Litterær salong.

  SvarSlett
 2. Carol Shields er en av mine favoritt blant forfatterne, en av de få hvis forfatterskap jeg har forsøkt å lese alt av. Jeg skjønner hva du mener med "typisk kvinne-bøker", men jeg synes det er synd hun skal bli stemplet med denne klamme betegnelsen. Shields skrev god litteratur, og gode menn fortjener å lese henne.

  SvarSlett
 3. Jeg hadde ikke hørt om henne før lørdag da jeg hørte Brit Bildøen i Litteraturhuset. I dag bestilte jeg noen Carol Shieldsbøker på biblioteket, og her er hun igjen!

  SvarSlett
 4. CassandraMortmain: enig med deg - jeg liker heller ikke betegnelsen "kvinne-litteratur". Og menn fortjener å få lese henne - spørsmålet er om de finner det interessant. Det er en bok som tar opp de samme problemstillingene, "Svendsens catering" tror jeg den heter - skrevet av en mann. Jeg syntes den er kjempeartig, men de mennene jeg har anbefalt den for liker den ikke i det hele tatt.. Det er noe med hele universet av problematisering rundt moderne samliv som menn av en eller annen grunn syntes å finne klamt og uviktig. Spørs om ikke skulle hatt en bloggpost hvor vi diskuterer om det er typisk kvinne og mannslitteratur - og hvorfor.

  SvarSlett
 5. Faren min likte i hvert fall Mary Swann.
  Og du kan gjerne ha en slik mann/kvinnebloggpost.

  SvarSlett
 6. Takk for tips. Jeg har laget en påskeleseliste, der kommer mange av tipsene dine inn. Gleder meg til solvegg, kvikklønsj og bøker. Klassisk.

  SvarSlett
 7. Jeg skal prøve meg på Stieg Larsson i påsken. Leser aldri krim, blir så skvetten av det, men Larsson kommer jeg visst ikke utenom. Kjører klassisk jeg også. Må det i påsken.

  SvarSlett
 8. Kanskje litt som Alice Hoffmann også kanskje? Har ikke lest Rebecca Miller, men leste en del Hoffmann for mange år siden.

  SvarSlett