mandag 16. mars 2009

84 Charing Cross Road - Helene Hanff

Jeg børster støv av mine gamle favoritter. Jeg var endel yngre enn jeg er nå, da jeg første gang leste denne boken, og den står fremdeles som en av mine aller, aller beste leseopplevelser.

Dette er en STOR klassiker for bokelskere! Det er historien om og av Helene Hanff fra New York, som i 1949 setter en annonse i den engelske avisen Saturday review of litterature med forspørsel om en bok hun ikke finner på det amerikanske markedet. Frank Doel - som jobber i et lite antikvariat som heter Marcks & co svarer på henvendelsen. Dette er starten på et 20 år langt vennskap.

Gjennom brevveksling med forespørsel om bøker utvikler Helene et vennskap, ikke bare til Frank, men også til de andre som jobber i butikken. Etterhvert som vennskapene utvikles begynner de også å diskutere bøker. I tillegg diskuterer de andre viktige saker, som feks oppskrifter på typisk engelske matretter (alt dette pr brev!). Det er mangel på det meste i England, det er like etter 2dre verdenskrig, så Helen sender gaver til de ansatte til jul og bursdager, med digg fra Amerika.

Helen reiser til slutt til England, men da hun kommer dit er Frank død. Butikken står enda, men den er tom.

Åh - denne boken er så utrolig vakker! Hvis du ikke har lest den må du få tak i den. det er en liten perle for bokelskere!

Det øverste bilde er av førsteutgaven. Det andre bildet er fra den boken jeg selv har, fra 1992.

Anbefales! Både for sin klassikerstatus, men også som en bok å bli ordentlig glad i! Og vi aner en lovestory mellom linjene. Som sagt: vakker, vakkert, vakkert!!

God bok!!

7 kommentarer:

 1. Den måste jag också damma av någon dag! Den doftar bokkärlek lång väg. Precis som du läste jag den när jag var yngre och jag minns hur jag älskade litteraturreferenserna. Tack för påminnelsen!

  SvarSlett
 2. Det er jo bra at ikke alle har samme mening om bøker. Jeg tror rett og slett at stilen til Merethe Lindstrøm ikke passer meg :)

  84 charing cross road er notert! Spennende å lese bøker om bøker :)

  SvarSlett
 3. Enig. Men styr unna filmen. Anthony Hopkins gjør som alltid en hederlig innsats, men Anne Bancroft ødelegger filmen med sin overspilte og lite troverdige kvinnelige hovedrolle.

  SvarSlett
 4. Å, det begynner å bli veldig, veldig lenge siden jeg leste de nå - men jeg husker den veldig godt. Det hender faktisk at jeg tenker på den av og til. Slutter meg til anbefalingen!

  SvarSlett
 5. Men denne boka, Janke, den noterer jeg meg.
  (... jeg ler ennå av omtalen av den rosa boka...) Hvordan skal jeg får stoppet?

  SvarSlett
 6. Å - jeg er helt enig. Boken er helt fantastisk. Jeg tror jammen meg at det skal leses igjen nå:-)

  SvarSlett
 7. Denne har jeg ikke hørt om, men slik du beskriver den, høres den ut som noe midt i blinken for meg. Den er med dette ført opp på lista over bøker som skal skaffes og leses. Prompte!

  SvarSlett