søndag 8. mars 2009

Female power!

I anledning Kvinnedagen har jeg tittet litt i hyllene for å se hvilke bøker som var viktig for meg i transformasjonen fra pike til ung kvinne. Jeg var vilt begeistret for en rekke kvinnelige forfattere, men her er tre på topp listen:


Dea Trier Mørck: Morgengaven (1984). En klar ener! Jeg liker godt resten av forfatterskapet hennes, men denne er i en særstilling. En helt klar må-ha-lest bok! Boken handler om ekteskapet mellom Signe og Jacob. Begge er keramikere, han har allerede et stort navn. De gifter seg, får fire barn, og Signes kunstneriske evner forløses. Dette blir vanskelig for Jacob, og det utvikler seg en klassisk maktkamp mellom ektefellene.
Marilyn French: Kvinner (1977). Svær bok om Mira som er godt gift, men som realiserer seg selv på ekte 70-talls vis. Gjorde sterkt inntrykk da jeg leste den. En av de bøkene jeg ikke våger å lese igjen fordi jeg er redd for at boken skal falle helt igjennom hvis jeg leser den nå.


Suzanne Brøgger: Creme Fraiche. Jeg var helt sjokkskadet etter å ha lest denne boken. Den er spekket med fiffig sex, grensesprengende atferd og mønsterbryting. Suzanne Brøgger har skrevet en bok som da den kom (1978) ble lovprist og fordømt. Glitrende!

God kvinnedag og god bok!

5 kommentarer:

 1. Har ikke lest de to første (men andre bøker av dem), men Creme Fraiche har jeg lest. Ikke akkurat et A4-(sex)liv, nei!

  SvarSlett
 2. Tror vi må være av samme årgang ;-) For disse tre forfatterene leste jeg også, blant mange andre. Men, Dea Trier Mørchs forfatterskap har gitt meg mange gleder. 'Morgengaven' synes jeg er en højdare.
  Elin

  SvarSlett
 3. :-) Dea Trier Mørch leste jeg det året boken kom ut - i 1986. De to andre leste jeg også i 86 - de hadde rukket å bli klassikere. Da har du kanskje lest Sue Miller og Alice Hoffman også?

  SvarSlett
 4. Å. ja - er så enig med dine valg. Morgengaven er absolutt er høydepunkt!

  SvarSlett
 5. vil gjerne anbefale bloggen din! reknar med at det er greitt???

  SvarSlett