tirsdag 17. mars 2009

Det er trikken i ditt liv - Yvonne C. Kuhn

Jeg må ærlig innrømme at jeg blir skeptisk når folk som Ragde eller ulike ukeblader brukes på coveret av en bok for å få folk til å kjøpe den. På mitt eksemplar av denne boken står det et stort smilefjes med teksten "Les den" under. Det er en anbefaling fra Natt og Dag. Uten å rakke ned på Natt og Dag som sikkert har en funksjon for de som løper på byn, kan det vel ikke betraktes som en tung aktør når det gjelder litteraturanmeldelser. Men så var det et lesende menneske som sendte meg en melding på Facebook og anbefalte boken. Som sagt så gjort. Jeg bestilte den på haugen bok, og nå har jeg hatt noen frustrerte dager.

Det er trikken i ditt liv er en bok om et hysterisk og nevrotisk kvinnemenneske som har vært sammen med en sympatisk fyr, Jarle, i 5 år. De har fått lille Victor sammen, og leker familie. problemet er at Ritt (hva er det for et navn???) ikke klarer å glemme Han. Hun møtte Han i Praha 8 år tidligere, hadde et forhold til han og det ble slutt. Hele settingen er en parodi - hvem av oss som har oppholdt oss over en periode i øst-europa, eller andre euroeiske byer for den saks skyld, har ikke truffet en eller annen fyr som nå står igjen som et svakt, men søtt minne? Uten at det av den grunn blir stående som det eneste ene?

Vel - denne Ritt plager vettet av stakkars Jarle. Hun drikker, drømmer og snakker dritt om alle hun kjenner. Det eneste sympatiske ved hun er at hun jobber på bibliotek - en jobb hun gir en trøstesløs beskrivelse. Det er altså ikke mange lyspunkt.

Tekstmessig er boken helt grei. Hverken mer eller mindre. Men innholdsmessig: nei, fri og bevare oss for flere bøker i denne sjangeren. Jeg blir så sliten av sånne som Ritt. Neglisjerer ungen sin, driver bare med tull og tøys, skulker jobben, er fyllesyk i tide og utide.

Jeg kom halvveis. Men nå gir jeg meg. Styr unna!

16 kommentarer:

 1. Jeg ga opp denne etter 30 sider. Da hadde jeg fått mer enn nok av Ritt (Mare-Ritt...?). Sier som deg: styr unna.

  SvarSlett
 2. Dette kaller jeg klar tale. Jeg følger ditt råd. Ikke at jeg hadde hørt om boka fra før. Men det kan hende jeg leser omtalen din et par ganger til. Du fikk meg til å le skikkelig!
  Når jeg tenker meg om passer det kanskje bra att Natt og Dag anbefaler en bok om fyllesyke, drikking og drømming?
  ... ler ennå....

  SvarSlett
 3. Nesten litt skuffa, eg synest den tittelen er så fin. Eg kjenner rett nok ikkje til boka eller forfattaren, men eg har lagt merke til tittelen. Kanskje greit å få ei åtvaring, slik at eg slipper å bli skuffa. For tittelen er fin.

  SvarSlett
 4. Sesselja: Mare-ritt - at jeg ikke koblet det med en gang. For det var nettopp det hun var.. Kanskje forfatteren har lagt inn en kodet, ironisk melding om at hun i bunn og grunn syntes at Ritt er et mareritt :-?
  Leselistami: min nevø har lært meg ett nytt nettuttrykk:lol. Laughing out loud :-)
  Bai: enig i at tittelen er fin. Men - det hjalp ikke..

  SvarSlett
 5. Styrer unna trikken jeg også.

  SvarSlett
 6. Sånn apropos ingenting: "Trikken i ditt liv" ble en av tre vinnere da Gyldendal for noen år siden utlyste konkurranse om "den nye norske kjærlighetsromanen"...

  SvarSlett
 7. Jeg vet det - og det er helt utrolig! Den ble hauset opp og fikk denne prisen. Da er vi tilbake til diskusjonen om kritikerne og om de ikke tør å mene noe. Jfr Vente, blinke!

  SvarSlett
 8. Eg likte denne, eg. Aleine her, ser eg. Men ho vart anbefalt av Siri på Bookhouse girls-bloggen. Så eg prøvde. Og likte. Ubehageleg? Ja. Men god? Ja.

  SvarSlett
 9. Det er fint at vi er uenige og tør å være det - det burde kanskje litteraturkritikerne lære av..

  SvarSlett
 10. Det er så rart. Jeg mener at jeg har lest denne boka. Men når jeg leser det du har skrevet om den, så husker jeg ingenting. Ikke en liten bjelle en gang. Kanskje jeg ikke har lest den? Men hvis jeg har lest den, så kan den umulig ha gjort inntrykk. God tur til Berlin - høres da veldig deilig ut. Kanskje det er vår der til og med!?

  SvarSlett
 11. Blir ingen trikkelesning forfatte av Kuhn for min del Takk for advarsel :-)

  SvarSlett
 12. Jeg leste den for noen måneder siden, og ergret meg skikkelig over Ritt. Men jeg likte likevel boken litt. Enig i at historien om den store Han er dustete, men jeg tror den også handler om at hun, Ritt, ikke finner seg til rette i det livet som forventes av henne. Jeg likte også det at boken tar opp myten om hvordan kvinner er - f eks alltid overrøsende ovenfor sine barn og dem i første rekke.
  Kanskje det er en virkelig som forekommer? Jeg likte også beskrivelsene av "gjengen" (mannen sine kompiser). De var jo litt herlige, da!
  Hilsen Susie

  SvarSlett
 13. Boka er jo kjempebra den!!!!! Knallgodt skrevet og med mye humor. Nei folkens, les boka! Forfatteren fikk nykommerpris, og det ikke uten grunn.

  SvarSlett
 14. Denne boka er kjempebra! Får ikke sagt det mange nok ganger. Velfortjent pris, ingen tvil! Knall humor og fint språk. Til alle som har gitt den opp; prøv igjen! det er verdt det!

  SvarSlett
 15. Syn at de som misliker boken ikke klarer å sette seg selv, eget liv og inntrykk til sides. Den boken fikk ikke pris fordi kritikkerene var "snille". Den er dyktig skrevet:)
  Forsøk engang til å ta innover deg at hoved person er en virkelig personlighet som finnes bland oss mennesker, ikke bli sint fordi hun har valgt en annen holdning til livet enn du selv har..Lykke til med det;)

  SvarSlett
 16. Alexa: det er kanskje ikke helt det dette dreier seg om. Hva man liker og ikke liker vil variere fra leser til leser. Jeg likte ikke denne, du likte den.

  SvarSlett