fredag 30. januar 2009

Revolutionary Road - Richard Yates


Jeg er nettopp ferdig med Revolutionary Road. Jeg hadde ikke lest mange sidene før jeg var rett inne i samme stemningen som jeg hadde da jeg så Who's afraid of Virginia Wollf? første gang.
Handlingen utspiller seg i suburbia utenfor New York. Et ungt par, Frank og April Weeler, med to barn bosettter seg på "landet". Vi er på 50-tallet, far pendler til byen der han har en jobb som han beskriver som meningsløs. April er hjemmeværende. Begge ser på seg selv som annerledes enn de andre som bor i den dovne forstadsbyen. Frank og April hadde andre ambisjoner enn å leve ett konformt A4-liv slik som de andre som har bosatt seg i den nyoppbygde forstaden. Ønsker og drømmer møter virkeligheten, noe som fører til at Frank og April retter uopprettelige anklager mot hverandre.
Denne boken er sosialrealistisk, hjerteskjærende og belastende lesning. Møtet med livet slik det er blir kvelende, for ikke å snakke om møtet med seg selv og den andre. Frank Weeler er en svak, svak mann. April er en kvinne som aldri har tilhørt noen sted, og som aldri har blitt elsket. Frank Weeler elsker og avskyr seg selv. April er hudløs og uten mot.
Denne blir stående som noe av det mest kraftfulle jeg har lest på lang tid. Anbefales!
God bok!

7 kommentarer:

 1. Setter den opp på lista.
  Har du sett filmen forresten?

  SvarSlett
 2. Nei jeg har ikke sett den. Ville lese boken først. Hvis jeg får mulighet ser jeg den nå når den går på kino, hvis ikke må jeg vente til den kommer på DVD. Ser frem til å se den!

  SvarSlett
 3. Jeg må vente på DVD'en. Håper å få lest boka først. Selv om jeg av og til ikke får så godt utbytte av å se filmen når jeg har lest boka først. Fordi jeg henger meg opp i hvordan det var i boka.

  SvarSlett
 4. Jeg har sett traileren fra filmen, så begge hovedpersonene var "tydelig" i lesningen min. Men jeg har lest at boken er godt tolket - så vi får se. Jeg syntes oftes boken er bedre enn filmen.

  SvarSlett
 5. Ja, det er nettopp det. Boken er bedre enn filmen.

  SvarSlett
 6. Denne er blant de bøkene jeg har hatt planer om å lese lenge, men aldri kommet så langt. Kanskje det er på tide.

  SvarSlett
 7. Føles litt spesielt at denne boka er så i vinden nå. Jeg leste den sommeren 1989 etter at jeg hadde fått sans for Richard Ford, ettersom Ford ble sammenlikna med Yates. Les heller The Sportswriter mener nå jeg - for meg ble skildringa av ekteparet Wheeler i kaldeste laget. Men jeg bør kanskje lese den på ny..?

  SvarSlett