torsdag 8. januar 2009

Mnem - Simon Stranger


De tre siste dagene har vært intet mindre enn en lesefest!! For et fyrverkeri av en roman! Jeg har kløpet meg i armen under lesningen: er det mulig?? Fra en norsk ung forfatter?? Jeg har ikke vært nedpå, ikke siden jeg var liten har jeg stått opp om natten fordi jeg bare må lese mere. Jeg har fortet meg hjem fra jobb for å lese videre, droppet TV tre kvelder på rad, hatt sommerfugler i magen og ledd høyt når jeg har sittet på T-banen - av ren og skjær fryd og begeistring! Dette er noe av det aller beste jeg har lest på mange år!!
.
Simon Stranger er født i Oslo i 1976. Han har flere bøker på samvittigheten og jeg kan ikke vente med å lese Den veven av hendelser vi kaller verden som er den første voksenromanen hans. Mnem er det Stanger selv omtaler som en totalroman og han beskriver boken slik:
.
Mnem er en bok om en fiktiv by. Hver gate har et kapittel, og hvert kapittel har sine mennesker, historier og skjebner. Det er historier om den nederlanske familien som selger alt de eier for en tulipan, og om den amerikanske presten som møter en by smittet av epidemisk sovesyke. Det er historier om kjærlighet og tap. Om bagateller og the Big Bang. Samtidig er Mnem en roman om en forfatter som kommer til denne byen, og som gradvis avdekker hendelser ingen kanskje lenger ønsker å huske.
.
Boken innledes ved at vi møter forfatteren Peter, fra Danmark, som blir invitert av Olivier til å skrive historien om byen Nem. Peter ble født i Nem i 1955, men alle hevder at byen ikke blir bebodd før i 1959. Et mysterium avdekkes, samtidig som vi blir kjent med mennesker som bor der, hendelser som har funnet sted, og ting som har blitt glemt.
Stranger har en genial komposisjon og jeg lot meg begeistre av de små "avstikkerne" som feks historien til det sprukne kinesiske serviset som står bortgjemt i brukthandelen, og om ekteparet Hersch fra Polen.
.
Byen Nem bygges opp etter Rawls teori om "Rettferdighet som rimelighet" - og grunntanken fra Aristoteles om at et demokrati ikke må overstige et visst antall mennesker. Stranger er belest og gir fine fremstillinger av blant annet Rawls. I tillegg beskriver han vitenskaplige fenomener, direkte i teksten og i fantastiske fotnoter. Teksten bygger på ulike sjangere som dagboknotater, poesi og en tegneserie. Da jeg leste om dette på forhånd tenkte jeg at dette hørtes slitsomt ut - all denne blandingen - men det er alt annet enn slitsomt: det er en fornøyelse, en dans gjennom et fantastisk språk, fantasifulle fortellinger og kreative grep. Jeg ble skikkelig glad i Peter, forfatteren hvis historie fungerer som rammen om fortellingen - og jeg ble desto mer begeistret for Stranger. Boken slutter med at Stranger selv skriver ulike forslag til anmeldelser av boken og jeg tilhører siste kategori (overveldende positiv, på en usaklig måte) som lyder: Hurra!!! Simon Stranger er verdens beste forfatter! Stem Simon inn som president i all verdens land straks! Hurra!
.
Denne boken anbefales herfra til himmelen!! Litt trist å ha lest den beste romanen for året allerede første uken i januar - men på den andre siden er dette en leseopplevelse som vil holde meg høyt oppe i lang tid.
.
Løp til nærmeste bokhandel - jeg lover deg fantastisk lesning!!
Sensasjonell god bok!!!!

14 kommentarer:

 1. Oj, for en drømmetilbakemelding dette må være for en forfatter!! Fikk i hvert fall lyst til å lese den:)

  SvarSlett
 2. Her blir man i godt humør bare av omtalen! Jeg vil se dem som ikke blir smittet av slik entusiasme. Boka er notert.

  SvarSlett
 3. Du ville kanskje ha interesse av å lese dette innlegger og en av kommentarene: http://boklesebloggen.blogspot.com/2008/11/simon-stranger.html

  SvarSlett
 4. Takk skal du ha - jeg får den ikke opp - ser sjekker du at det er rett adresse?
  Janke

  SvarSlett
 5. Fant den - jeg har sett den - det er tydeligvis flere enn meg som liker boken. Jeg har i tillegg lagt en kommentar på Strangers blogg.

  SvarSlett
 6. Boken kan anses som bestilt allerede.. Takker for tipset..

  SvarSlett
 7. Så ikke kommentaren din før nå. Flott at du fant sidene likevel.

  SvarSlett
 8. Tror jeg får prøve meg på denne. Forrige anbefaling jeg merket meg (Einar O. Risa) var i hvert fall midt i blinken.

  SvarSlett
 9. Nå er jeg spent - keep me posted sånn at jeg får vite hva du syntes. Jeg er litt misunnelig på deg - skulle gjerne hatt det kicket en gang til :-)

  SvarSlett
 10. Herregud. Nå sitter jeg faktisk med tårer i øynene. Den boken har kostet meg ekstremt mye å skrive. All fritid, og det meste av tankevirksomheten de siste fem årene. Takk for at du viser meg at det er verdt bryet!

  simon stranger

  SvarSlett
 11. Takk for god anbefaling:) Akkurat ferdig med boka, og likte den veldig godt:)
  Nå har jeg nettopp lagt inn reservering på "Den veven av hendelser vi kaller verden" på biblioteket, så nå skal den ligge klar til meg der neste gang jeg er innom:)

  SvarSlett
 12. Så bra!! Du får hjelpe til med å spre det gode budskapet, slik at flere kan få en kjempebra leseopplevelse!!

  SvarSlett
 13. God idè og god gjennomføring. Jeg anbefaler også denne.

  SvarSlett
 14. Jeg har bestilt den :)
  Gleder meg å få begynt å lese i den.

  SvarSlett