lørdag 24. januar 2009

Paul Auster - Reiser i skriptoriet


Paul Auster er en av mine favoritter. Han skriver godt, er ekstremt kreativ og et oppkomme av gode historier. Reiser i skriptoriet er en bok for Auster-elskere som har lest mye av han.
Jeg kan ikke forestille meg hvordan det er å lese denne boken hvis man ikke har lest noe særlig Auster tidligere. Men jeg innbiller meg at det må være en selvsom opplevelse, kanskje en lesning som ikke gir mye mening. I boken møter vi en gammel mann som sitter innelåst (?) på et rom. Han vet ikke hvem han er eller hvor han er. Det eneste han kjenner er en enorm skyldfølelse. På et skrivebord i rommet ligger det et manuskript som han skal lese. På veggen henger det masse lapper med navn og stikkord. Ingenting gir mening for den navnløse mannen. Etter hvert som historien skrider frem dukker det opp personer og navn. Alle hentet fra tidligere Austerbøker. Er det forfatteren som møter sin egen fantasiverden?
Jeg storkoste meg med denne boken. Den har ikke fått kritikerne til å sette kryss i taket, men jeg mener at hvis man leser boken som nettopp en forfatters møte med sitt litterære univers vil den fungere. Og for meg fungerer dette grepet veldig godt.
Anbefales til ihuga Auster-fan!!
God bok!

10 kommentarer:

 1. Kanskje den godeste skitne svane skulle prøve denne? Men Auster er for meg totalt ukjent, bare et navn. Slike grep, ved å la hovedpersonen møte tidligere figuranter og helter, er spennende. Sist jeg leste noe lignende var vel "Lunar Park" av Bret Easton Ellis; det fordrer vel at man har lest tidligere bøker selv om denne kunne leses selvstendig. Men utbyttet blir vel rikere har man litt "ballast".

  Ha en fornuftig dag.

  SvarSlett
 2. Hva?? Da har du gått glipp av mye god lesing!! Kast deg over New York triologien og Leviatian. Si når du er ferdig så kan vi diskutere både bøkene og videre lesning:-)
  En interaktiv litteraturgruppe :-)

  SvarSlett
 3. Tja ...jeg har mye snadder som venter på meg både i bokhyllene og i butikkene. Vi får se, vi får se.

  SvarSlett
 4. Du leser New York triologien på en ettermiddag. Kom igjen - gi mannen en sjanse
  :-)

  SvarSlett
 5. Jeg liker veldig godt de bøkene du nevner i kommentaren. Men jeg falt litt av Auster på et tidspunkt. Er det bare jeg som har forandret smak, eller har han blitt noe dårligere? Synes du han er like god som før?

  SvarSlett
 6. Jeg vet ikke - har ikke lest Man in the dark - har den liggende her, men har ikke kommet i gang. Når falt du av? Jeg liker best Leviatan, men den er jo gammel, så liker jeg Orakelnatt og Brooklynsk dårskap veldig godt. Men det er som med konen, jeg er skikkelig skuffet over hennes siste. Kanskje de har vært litt for produktive og er litt for hippe?

  SvarSlett
 7. Jeg falt vel av etter Orakelnatt, tror jeg. Var det Illusjonenes bok som kom etterpå?
  Leviatan er min favoritt også.
  Jeg har vært veldig begeistret for Siri Hustvedt, men likte ikke den siste noe særlig. De to første er best, synes jeg.
  Men kanskje jeg skal gi Auster en ny sjanse. Vi får se.

  SvarSlett
 8. Har du forresten sett filmene som Auster har skrevet manus til?

  SvarSlett
 9. Smoke og Blue in the face. Kjempebra.
  Auster er inspirert av Hal Hartley,
  http://jegleser.blogspot.com/search/label/Film
  han lager knallgode filmer. Godt alternativ til å slite seg gjennom Auster hvis man ikke får skikkelig kick!

  SvarSlett
 10. Ja, jeg likte Smoke og Blue in the face veldig godt. Vet ikke om jeg har sett noen filmer av Hal Hartley. Skal sjekke hvilke filmer han har laget.
  Jeg så en annen Austerfilm jeg syntes var bra. Husker ikke hva den heter, men den er basert på Sjansespill (som jeg ikke har lest)

  SvarSlett