onsdag 7. januar 2009

Weekendavisen


Etter et lengre stopp har jeg begynt å abonnere på Weekendavisen igjen. Det er Berlingske Tidene som har denne supre ukeavisen, søsteren til Morgenbladet her hjemme. Opplaget til Weekendavisen er på hele 60.000, men i aviseverden regner man ikke kun opplag - men også lesere. Omregnet fra opplag til lesere havner Weekendavisen på imponerende 280.000 lesere. Minst 10 % av faste abonnenter bor utenfor Danmark.
Weekendavisen er det Morgenbladet antageligvis ønsker å være, men avisene representerer i følge en (ganske så unyansert og kontroversiell) kritiker to ulike kulturer. Jeg syntes noe av hovedforskjellene mellom de to er at Weekendavisen er bredere, mer profesjonell, kontinental og mer objektiv. Kultur og boksidene i Weekendavisen er flere hakk over Morgenbladet, i den forstand at Morgenbladet ofte skriver introverte bokanmeldelser om bøker som ikke bare er utenfor mainstream, men også for sære for de fleste. Weekendavisen intellektualiserer ikke så åpenbart som Morgenbladet.
Olav Anders Øvrebø skriver på sin blogg i et innlegg fra 2002 at Weekendavisen klarer å fange unge lesere på en unik måte - hele 30% av leserne er under 30 år. I følge Øvrebø er forklaringen på denne høye andelen unge lesere blant annet måten Weekendavisen henvender seg til leserne på. Mye å lære for norske aviser med andre ord.
Weekendavisen er en fornøyelse å lese, med fin estetisk utforming, et godt format og interessante vinklinger på nyheter, politikk, vitenskap, kultur og litteratur. De har klart å få noen av de beste skribentene med de beste pennene! I utgangspunktet er Politiken min favoritt i avisverden, men fordi det er en dagsavis ender man med lørdagsutgaven på mandag og søndagsavisen på tirsdag - skikkelig nedtur. Jeg har abonnert både på fredag, lørdag, søndag - og på Politiken Weekly (rettet mot lesere i utlandet med sammendrag av ukas begivenheter), men har altså landet på Weekendavisen som det beste alternativet. Så Politiken er høydepunktet på turer til eller via København - eller hvis jeg finner en fersk utgave hos det som før het Narvesen.
Et halvårsabonnement på Weekendavisen koster 910 kroner pluss porto, ca 17 kroner pr. avis. For en titt på nettsidene se her.
Anbefales!!
Weekendavisen har etikketten Tidsskrift - dette medfører faktisk riktighet - etter Eus nye regler om at avisstøtte krever minimum utgivelse 5 dager i uken måtte Weekendavisen omdefineres.

2 kommentarer:

  1. Spennende tips. Mon tro om de har den på biblioteket?

    SvarSlett
  2. Det tror jeg de har! Og jeg har sett den ligge rundt på noen av de kafeene som legger ut leseeksemplarer til gjestene sine.

    SvarSlett