torsdag 25. juni 2009
Uten netttilkobling
Et innblikk i livet med AIDS
For noen måneder siden så jeg en sjokkerende dokumentar på BBC. I dokumentarene ble mennesker som lever med HIV og AIDS intervjuet. Det var ulike mennesker: en tenåring, en alenemor, en homofil mann, en mann som var gift og hadde barn. Disse menneskene hadde til felles at de blir stigmatisert og utsøtt av samfunnet. For noen gjalt det også venner og familie. Så i tillegg til å ha fått en dødelig sykdom som tok fra dem mye av livskvaliteten, måtte de bære sorgen over å bli behandlet som en spedalsk gruppe. Det sjokkerende var at dette også ble synlig i møte med helsevesenet og det sosiale hjelpeapparatet.
Jeg hadde lest om Johan Galt i Magasinet. Den norske pappaen og ektemannen som ble smittet av AIDS. Jeg fant boken på biblioteket, og med bakgrunn i dokumentaren fra BBC bestemte jeg meg for at dette må være en bok som kan fortelle noe om hvordan det er å få en slik sykdom, og ikke minst: hvordan det er å være AIDS-syk i Norge.
Tittelen Døden ved min side er ikke representativ for boken, i betydningen av at det er en forholdsvis dramatisk og dårlig tittel. Syntes jeg. Men forlaget og forfatteren har ment at dette er en god tittel. Dessuten syntes jeg at anonymiseringen av forfatteren ved bruk av navnet John Galt, også er et dårlig valg. John Galt er som kjent en litterær person fra boken De som beveger verden av Ayn Rand. I et tidligere blogg innlegg kom det ganske godt frem av kommentarene hvor forutinntatt menge lesere er mot Rand - inkludert meg selv. Vel - alt dette til side: dette er en viktig bok, og den er god!
Forfatteren skriver om sykdommen, konsekvensene for familielivet (konen velger å stå sammen med han), møte med helsevesenenet og med andre som er smittet. Det som gjør mest inntrykk i boken er, akkurat som på dokumentarene til BBC, den ekstreme stigamatiseringen som følger ved å få en slik sykdom.
Vi får mye informasjon om AIDS, og det er en kunnskapstung bok. I tillegg skriver han en del om homofile miljøer, også aspekter som er mytebelagt. Feks. saunaer og andre ekstremseksuelle møteplasser. Norske myndigheters holdninger til (eller mangel av holdninger) til HIV og AIDS-problematikken belyses også.
HIV og AIDS er en fryktelig sykdom. Forfatteren beskriver dette på en god og nøktern måte. Jeg blir forbannet på vegne av de som er smittet, samtidig som jeg er enig med forfatteren om at miljøene selv kan gjøre noe for å dempe utbredelsen. Fra min egen hverdag opplever vi høyrisikomiljøer som feks Sognsvann i Oslo. Her er et stort område "okkupert" av homofile og bifile i alle slags avstøpninger. Møtestedet rundt Svartkulp - midt i et stort og hyppig benyttet friluftsområde - er hyppig besøkt av menn som ønsker tilfeldig sex med andre menn. Jeg fatter ikke at de tør, når det er som mange som er smittet.
Men den parten som må ta den største kritikken er fastleger, deler av helsepersonellet på sykehus og selvsagt NAV - for å være kunnskapsløse og full av fordommer. En bekjent av meg fikk HIV, og han turde ikke teste seg på Ullevål sykehus. Da visste han at ansatte der (særlig homofile eller mennesker som har venner i miljøet) ville spre budskapet til utenforstående om at han var HIV-positiv.
Jeg tror at veldig mange av oss har en bekjent, perifer eller nær, som har HIV, men at vi ikke vet det. Nettopp fordi sykdommen er så stigmatiserende. Som lidenskaplig Foucault-leser er dette gjenkjennelig fra hans analyse av samfunnet. Og det er utrolig nedslående. Vi har altså alle en jobb å gjøre. Mennesker med HIV og AIDS trenger å bli ivaretatt, få omsorg, bli lyttet til og respektert. Et samfunn som stigmatiserer og ignorer en så utsatt gruppe er dypest sett et dysfunksjonelt samfunn!
Les boken, den er bevisstgjørende og tankevekkende! Jeg tar hatten av for forfatteren som har klart å skrive en så innsiktfull, nøktern og viktig bok, om et veldig viktig tema!
God bok!
onsdag 24. juni 2009
Fjerde runde - om samliv
Nydelig bok om kunstnerekteparet Tikkanen. Denne er en av mine store favoritter. Til tross for det lite sommerlige omslaget: en super bok for lange dager!! Link til bloggposten ligger her.
Mitt tips er at Pippa Lee blir sommerens store slager på stranden!
Samlivsdrama som ender i total destruksjon. Se link her. Filmversjonen selges bl.a. på Platekompaniet.
God bok!
tirsdag 23. juni 2009
Persepolis - Marjane Satrapi
Tredje runde - om og av menn
Philip Roth har skrevet denne vakre historien om en mann i siste fase av livet. Bevegende, sårt og til ettertanke.
Yalom er i overkant selvhenført for min smak, men dog: Dobbeltdykk i sjelelivet er et lite mesterverk. For noen plott, for noen karakterer. Dette er rett og slett fornøyelig. Stakkars hr. Trotter, psykiateren som skal forsøke å hjelpe de rareste mennesker, for ikke om snakke om stakkars psykiater Lash - som går i terapi hos Trotter. Fantastiske intriger, utrolige utfall! En skatt for alle som på en eller annen måte er interessert i psykoterapi, men også for alle andre som liker bøker om menneskets merkelige atferd!
En perle fra helten Paul Auster. I Brooklynsk dårskap møter vi kreftsyke Nathan som vil skrive en bok om mennesklig dårskap. men sånn skal det ikke gå. I sedvanlig Auster-stil fører en rekke tilfeldigheter til at Nathans liv snus på hodet i løpet av kort tid. Hans avslutning på livet, i hjembyen Brooklyn, blir noe helt annet enn han noen sinne hadde forestilt seg. En feel-good historie som gjør deg glad! Takk, Paul Auster!!
God bok!
søndag 21. juni 2009
Andre runde - skandinaviske kvinner skriver
Dette er en liten perle av en bok. Cecile Enger har skrevet en varm historie om brødrene Henriksen. En litt uvanlig fortid gjør dette til en fin historie. Sår, varm og god!
Drømmefakultetet er en bok som setter seg i magen og kroppen. Det kommer forhåpentligvis å bli en del skriverier om den når den etter sommer settes opp på teateret.
Den rettferdige av Helene Uri anbefales på det varmeste. Jeg har sett på andre blogger (Flimre og Allroundbooks) at hun ikke har en høy stjerne, men jeg likte denne veldig godt. Jeg likte også godt De beste blant oss og anbefaler den i samme slengen. Kanskje spesielt for lausunger i akademia, og andre med den usikre og følelsesbelastede arbeidstittelen "midlertidig vitenskaplig ansatt".
God bok!!
fredag 19. juni 2009
Første runde anbefalinger sommerlektyre - blandet drops
The White Tiger
Denne boken, som også finnes i norsk oversettelse, er en av mange gode bøker fra India. For andre India bøker, prøv feks norske Sigmund Jensen's Hvite dverger. Svarte hull
torsdag 18. juni 2009
mandag 15. juni 2009
En dråbe i havet - Kirsten Hammann
søndag 14. juni 2009
Den rettferdige - Helene Uri
torsdag 11. juni 2009
Jeg husker at jeg løp - Ron McLarty
Den handler om Smithson Ide og hans famile fra Rhode Island, USA.
Når leseren introduseres for Smithson - eller
"Smithy" blant (få) venner, er han 43 år, sterkt overvektig, alkoholisert og storrøykende. Han jobber ved et samlebånd på en fabrikk, har få eller ingen venner og en familie som bærer en tragedie.
Boken starter med at foreldrene til Smithy dør i en bilulykke. I farens papirer finner Smithy et brev fra et begravelsesbyrå i Los Angeles som meddeler at de har søsterens lik. Smithy har ikke sett søsteren på mange år. I tillegg til brevet finner han sin gamle raleigh-sykkel, som han ikke har brukt på mange, mange år. Slik starter en sykkeltur, først uten mål og mening, som ender opp i Los Angeles etter to måneder og mange kilo lettere.
Dette er en nydelig bok. Smithy - en kjernekar - åpner litt etter litt for seg selv og oss lesere etter hvert som turen skrider frem. Smithy husker at han løp da han var yngre. Han var en bønnestengel av en fyr, som likte å løpe. Han elsket å fiske, og hadde et sterkt forhold til naturen og familien. Smithys forfall forløper parallelt med søsterens stadig mer dominerende psykiske sykdom, og familiens fortvilelse. Han luller seg inn i mat, alkohol og sigaretter, og en total ensomhet. Når han begynner å sykle skjer det gradvis noe med Smithy, uten store fakter eller dype analyser. Han finner et mål å sykle mot, og en mening med det han gjør.
Jeg husker at jeg løp er en bok om håp og forsoning. Som tittelen antyder, handler den om å finne tilbake til noe som har vært - eller den man en gang var. En ny begynnelse, eller et totalt brudd. Som sagt uten mange ord, men vist gjennom møter med andre mennesker, naturen, og Smithys møte med seg selv. Det er ingen tungsindig bok, Smithy har et lyst og pragmatisk tankesett, og han er på alle måter en sjelden mann som jeg som leser har blitt glad i. Vi møter pårørende i psykiatrien, en farverik familie, ensomhet, og mange fine mennesker. I tillegg er det en noe uvanlig kjærlighetshistorie.
Sett denne på listen over sommerlektyre. 99 kroner i paperback - og en bok som er verdt å lese flere ganger (jeg leste den for første gang i 2005).
Anbefales!!
God bok!
onsdag 10. juni 2009
Utenlandske bøker
På bloggen er det noe som heter Analytics. Dette programmet gir meg som blogger en del informasjon om hvor mange som titter innom bloggen min, og i hvilket land de besøkende sitter når de leser bloggen. Jeg kan ikke se hvem som titter innom, den informasjonen jeg får er kun antall, hva folk søker på, om de kommer tilbake flere ganger, hvor mange bloggposter de ser på og hvor lenge de er på bloggen min. Nå ser jeg til min fryd at jeg begynner å få litt besøk fra det store utland. Å oppdatere seg på litteratur fra andre land, feks fra Australia, Østerrike og Frankrike, for å plukke noen helt tilfeldig valgte land, kan være vanskelig - jeg er prisgitt tips fra andre bloggere, at bøkene blir oversatt til norsk, eller at de blir bestselgere. Det er litt enklere når det gjelder de skandinaviske landene, mye pga. den bloggkontaktene leseblogger i skandinavia har og gjennom lesing av skandinaviske aviser.
Derfor: hvis det er lesere i andre land som kan gi meg tips om gode bøker utgitt i de landene de sitter i, hadde det vært til stor hjelp. Bøkene må foreligge på engelsk, eller på skandinavisk. Så, hvis noen av mine internasjonale besøkende kan bidra, vil det bli satt stor pris på!! Nå håper jeg på et aldri så lite rush av gode boktips - til gjengjeld skal jeg fortsette å forsøke å bidra med gode tips om hva som rører seg i det norske boklandskapet!
tirsdag 9. juni 2009
Skriveuke i utlandet?
torsdag 4. juni 2009
Bakgårdssalg Aschehoug
Som vanlig er det kjempegode tilbud, både på skjønnlitteratur, sakprosa og diverse. Hardbacks helt ned i 20 kroner.
Bakgårdssalget er vel verdt et besøk, det er et salg i ordets rette forstand, og utvalget er upåklagelig!
Info og åpningstider fra Aschehoughs nettside:
Bakgårdssalget 2009
Det er igjen tid for Aschehougs bakgårdssalg. Titusenvis av bøker blir lagt ut med sterkt reduserte priser. I år vil du også finne bøker fra Oktober forlag, GAN Aschehoug og Boksenteret. Salget starter torsdag 4. juni og varer til og med lørdag 6. juni.
Du vil finne barnebøker, romaner, klassikere, ungdomsbøker, gavebøker, krim, faktabøker, hobbybøker...Stort 10-kroners torg.
Åpningstider:
Torsdag 4. juni kl 11-19
Fredag 5. juni kl 11-19
Lørdag 6. juni kl 10-16