tirsdag 23. juni 2009

Persepolis - Marjane Satrapi


Persepolis av Marjane Satrapi er en annerledes fortelling om Iran. Først og fremst fordi det er en fortelling sett gjennom en ung kvinnes øyne. Deretter fordi det er en tegneserie. Satrapi er født i 1968, og bodde i Iran til hun var 14. Hun er oppvokst i en overklassefamilie, med intellektuelt"dannede" og politisk bevisste foreldre. 14 år gammel blir hun sendt til Wien, og 4 år senere retunerer hun til Iran. I boken forteller Satrapi Irans historie på en annen måte enn det vi er vant til, spesielt siden den er sett gjenom en jentes øyne.
Satrapi er en rebell, som instinkt reagerer på den politiske, intellektuelle og kulturelle undertrykkelsen i Iran. Møtet med vesten fører til at hun føler seg alene, fremmedgjort, misforstått og ikke-anerkjent. Tilbake i Iran føler hun det samme. Motsetningene mellom vesten og det islamske Iran beskrives glimrende gjennom fine illustrasjoner og korte, presise tekster.
Dagens situasjon i Iran gjør denne boken enda mer spennende, og etter å ha lest denne mener jeg at det vil være et fornuftig forslag at denne settes på pensum for norske skoleelever. Og for oss som er ferdig med skolen bør denne boken være obligatorsik lesning. Jeg har lånt mitt eksemplar på biblioteket, men dette er en bok jeg vil ha til odel og eie, og den er satt opp på listen over må-ha-i-hyllen litteratur. Satrapi er den forfatteren jeg har lest som kommer nærmest betegnelsen kosmopolitisk. Unikt og utfordrnede lesning!
Anbefales!
God bok!

6 kommentarer:

 1. Jeg er så enig med deg. jeg har sett filmen. Den anbefales også eller som et alternativ.

  SvarSlett
 2. Hyggelig at du stakk innom fotobloggen min. Jeg har lagt igjen en kommentar til deg der, men kort sagt handler det om at jeg ser på muligheten for kurs i foto neste vår i Stavanger, muligens med innlagt fotoreise til eksotiske strøk som Kenya, Zambia eller Sørøstasia.

  SvarSlett
 3. Leselistami: jeg har ikk esett den, men det har jeg veldig lyst til etter å ha lest boken!

  Geir: fantastisk, det hadde vært noe!!

  SvarSlett
 4. Jeg begynte på boka en gang, men syntes den var litt "tung" - selv om jeg likte tegneserieformen. Nå forleden så vi filmen her hjemme - rett etter opptøyene i Iran. Det er virkelig superaktuelt. Syntes filmen var lettere å følge, den er flott laget, og fy syren, man blir utrolig provosert. Tenk at verden er sånn. Vi er så utrolig priviligerte her oppe i det sommerlyse nord...

  SvarSlett
 5. Jeg likte denne! Har venner fra Iran og jeg liker å lese noe som gjør meg klokere uten at jeg må lese veldig mye fakta - da faller jeg ut med en gang.

  SvarSlett
 6. elsk. satrapi er så gjennomført kul, og persepolis er så heftig virkelig, på et vis, om det made sense.

  SvarSlett