tirsdag 14. april 2009

ABC - Ida JessenIda Jessen er en strålende dansk forfatterinne. Med boken ABC har hun kommet med et viktig bidrag i diskusjonen om foreldres rett til samvær med barn etter en skilsmisse.

I boken møter vi 40 år gamle Joachim. Han er singel, har en god utdannelse, god jobb og en flott leilighet som han elsker. Han har god smak - et nydelig kjøkken som han bruker for å kokkelere, og gamle danske designmøbler. Både Hans Wegner og Arne Jacobsen er representert i leiligheten hans. En mann etter min smak! I tillegg har han et koselig lite dansk sommerhus, ikke langt fra en deilig liten strand. Perfekt liv med andre ord.

Det eneste som mangler i Joachims velordnede liv er en kvinne. Og det får han. Til gagns. Han treffer Susan. En skilt alene mor. Hun har ingen utdannelse, bor i et rotetet sammensurium av en leid leilighet. Eier ikke estetisk sans. Og hun hater x-en. Alle alarmene burde gå hos vår kjære Joachim, men før han får snudd seg rundt er den nevrotiske og selvopptatte Susan gravid.

Lykken er stor når Joachim blir far til en liten sønn. Vel og merke farslykken. Kjærlighetslivet er det så som så med. Så begynner det å gå nedover for hovedpersonen. Det hele ender med at han og Susan går fra hverandre. Let hell begin!

Susan overtar leiligheten. Hun lopper han for penger. Alt ved hjelp av trusler om når han skal få treffe sønnen sin. Deretter flytter hun ut av byen. Selger leiligheten og kjøper seg et lite hus på landet. Langt borte fra Joachim. Det ender med elendighet for stakkars Joachim. Ikke nok med at han mister samvær med sønnen, med Wegner-arvestykkene sine, leiligheten og verdighet. Han mister jobben også.

Denne boken gjør meg eitrande forbannet! Boken illustrerer et liv som alt for mange fedre har fått føle på kroppen. Det er uhyrlig at kvinnen, mer eller mindre uansett, får omsorg for barna ved uenighet. For det første er det et altfor stort moralsk ansvar å få så mye makt. Deretter er det en makt som altfor få kvinner er i stand til å håndtere på en etisk forsvarlig måte. Det er selvsagt mange kvinner som oppfører seg ordentlig når krisen er ute - men det finnes alt for mange eksempler på at mennene taper en slik kamp. Jeg vet at det er mange menn som gir fullstendig bæng når de skiller seg - de går fra både kone og barn - men dette er en bok om ordentlige menn som ønsker å være med barna sine.

Les boken! Ingen lykke kan vare evig, og ender det med at man sliter barna mellom seg kan denne boken bidra til at både kvinner og menn besinner seg!

God bok!

6 kommentarer:

 1. Bra Janke, bra!!
  Dette innlegget digger jeg.

  Hvordan bøyer du egentlig å digge? Digge, dagg, har dugget?

  SvarSlett
 2. Takk Knirk!! Håper du får lest boken!!
  Å digge, digger, har digget...? jeg likte dagg og dugget :-)

  SvarSlett
 3. Har kikket litt på denne tidligere, og nå må jeg visst føre den opp på leselista mi :)

  SvarSlett
 4. Velig bra poeng, kanskje en sak for Nina Karin Monsen? Fedrene har kjempet lenge, uten å komme så veldig langt.
  Fikk bare så lyst til å foreslå det, så i et tidligere innlegg at du ikke likte at Nina Karin Monsen hadde fått Fritt ord prisen. Jeg er veldig usikker. Jeg synes jo det er forferdelig at hun går imot en gruppe (homofile)- de er ikke de eneste som henter egg i Danmark og lar barn vokse opp uten å vite hvem sin far er (de fleste som gjør det er ikke homofile, de fleste er gift, men noen er også single). Synes problemstillingen er interessant. Men hun retter kun skytsen mot homofile altså. Og trekker også andre saker mot dem fram. Eller er det hele medieskapt? At hun er imot homofile som gruppe? Hvem vet. Men som sagt, jeg er usikker hva jeg skal mene om at hun fikk prisen. Hvor går grensen mellom hva som er viktig å ta opp og hva som er ekstreme holdninger som ikke kan godtas? Nynazister, kan de også få prisen, hvis de også klare å begrunne synet sitt ut fra moralske prinsipper?

  Skulle gjerne likt å vite hvilke grenser Fritt ord opererer med. Men altså, tror nok dette med fedres manglene rettigheter hadde fått en god talsmann i Nina Karin Monsen.

  Og fremdeles like usikker på hvor riktig det var å gi henne prisen.

  Hilsen Susanne

  SvarSlett
 5. Jeg har mistet tillitten til Fritt Ord. Sejersted har opptrådd pompøst og erkekonservativt når han har "svart" for seg. Og jeg fatter ikke at NKM blir lyttet til! I mitt hode lyder hun helt surrealistisk. Til og med bergensdialekten hennes er fæl. Klagende, sytete og bebreidende. nei, fri meg fra sånne!

  SvarSlett
 6. Jeg må innrømme at jeg ikke har hørt så veldig mye på henne tidligere - og fikk bare med meg deler av Fritt ord debatten. Refleksjonene mine gjaldt altså bare det inntrykket jeg hadde fått igjennom den debatten. Må følge den dama videre for å se om jeg står inne for det jeg skrev over ... :-)

  Hilsen Susanne

  SvarSlett