tirsdag 28. april 2009

Konklusjoner etter selvpålagt lesesølibatJeg sprakk! To uker ble til en - og det holder lenge! Ekseprimentet er ferdig. Konklusjonen er at dette var ikke noe moro. Og at summen av laster er konstant. La oss for eksempelets skyld anta at lesing i noen tilfeller kan betraktes som en last - i betydningen at man blir avhengig av å lese skjønnlitteratur. Da vil man for det første få abstinenser og ha det dårlig når man holder opp. For det andre vil det settes igang behov som kan balansere tapet av en last - den må altså erstattes med en annen last. Begge antagelsene passer til mitt tilfelle.

Jeg har hatt en form for abstinenser. Søvnmangel, dårlig humør og for mye TV er de mest markante utslagene. Men i tillegg har jeg følt meg litt nedtrykt. Litt i ubalanse og rimelig sur. Men de mest vanvittige utslagene kommer på kontoen for å holde lastene konstant. Jeg sluttet å røyke for 15 år siden. Og det har stort sett gått greit. Men denne uken har jeg vært helt sykt røykesugen. Jeg har smugrøykt på verandaen når gemalen har vært borte. Og det var nydelig. Vininntaket har vært høyt, - det kan jeg leve med. Men jeg har vært godtesyk også. Chips. Jeg har stått opp om natten og spist ostepop. Konsekvensen av at jeg har sovet for lite, drukket for mye, røykt på meg hodepine og spist mengder av kalorier, er at jeg ikke har orket noen aktiviteter som krever mer energi enn å tenne en fyrstikk, åpne en flaske vin eller slå på Tv'en: Jeg har altså hatt min kjipeste, mest usunne og meningsløse uke på mange år.

Konklusjonen er at lesing er mer enn bra. Det fører til bedre helse, godt humør, energi og overskudd. Det er ingen grunn til å tro at utslaget blir særlig annerledes hvis du prøver kjære bokblogger - så don't do it.

12 kommentarer:

 1. Det verkar ju rent av farligt att inte läsa! Skönt du sprack och är tillbaka! :-)

  SvarSlett
 2. Det er definitivt avhengighetsskapende, men jeg ruser meg heller på skjønnlitteratur enn andre ting. Godt å ha deg tilbake i normaltilstand igjen, hehe :)

  SvarSlett
 3. Høres fryktelig ut. Fint at du har gjort dette forsøket, så trenger ikke jeg. Huff, ser for meg de frykteligste pinsler. Og det er bare 2 år siden jeg sluttet å røyke, og kroppen er polstret godt nok - jeg grøsser ved tanken på hvilke konsekvener noe slikt ville har ført til. Nei, her er det skjønnlitteratur på stuebordet, på kjøkkenbordet, i veska, på nattbordet, og slik vil jeg at det skal forsette å være!

  SvarSlett
 4. Hehe, syns jo dette "sølibatet" var no' årntli' sludder. Men at det skulle få slike konsekvenser ante jeg ikke. Ostepop midt på natten, du.

  SvarSlett
 5. Dette var ille. Jeg tror ikke jeg skal prøve engang.

  SvarSlett
 6. Interessant forsøk - god konklusjon! Velkommen tilbake til de lesende!

  SvarSlett
 7. HA HA, konklusjon: Man blir alkis og storrøyker av å ikke lese. Bra!

  SvarSlett
 8. Åh gud, så kjekt at du gjorde ofret deg på å gjøre dette eksperimentet. Så slipper vi andre å utsette oss for sånt. ;-)

  SvarSlett
 9. Jeg er glad det er over. Hvis jeg hadde fortsatt ville det antageligvis endt med ulykke. Derpresjoner, insomnia, avrusning og lungekreft. Men heldigvis: skjønnlitteraturen trakk det lengste strået og jeg er frelst.

  SvarSlett
 10. he-he, dette var morsomt. Men hvordan har du det i perioder med TVUNGEN sølibat? hvis du for eksmpel rett og slett er for travel med jobb/studier/besøk osv, slik at du rett og slett ikke får lest? Når jeg griper en bok etter en slik periode, er det akkurat som at kroppen sier: takk - takk. takk!

  SvarSlett
 11. Hehe - dette er jo tunge vitenskapelige beviser. Hva var det første du grep etter når du begynte å lese igjen?

  SvarSlett
 12. Tristan og Isolde, Ida Jessen og Hamsun. I den rekkefølgen :-) Rapport om Jessen kommer.

  SvarSlett