Etter mange år i Oslo har jeg blitt glad i byen. Og jeg føler absolutt at den er min by og at byen omfavner meg på godt og vondt. Men det er noen ting som er rart med hovedstaden. Først og fremst at det er så lite entusiasme om byen. Hvor er alle bøkene om Oslo? Skrytebøkene, bøkene som fremhever Oslo's særegne sjel? Som bergenser er jeg oppflasket med patriotisme, og jeg har flere hyllerader med bøker om regnbyen. Kokebøker med oppskrifter fra Bergen, billedbøker med alle mulige motiver, sangbøker med sanger fra og om Bergen, bøker om Bergens-sleng, bøker om strikkekofter fra Bergen og Fana, bunadsbøker, - you name it. Som den fortapte sjel som har forlatt byen får jeg stadig nye bøker i gave til jul og andre merkedager av familie og venner i Bergen. Og jeg har selvsagt alt av Holberg, Staalesen, og andre prominente bergensforfattere. Men Oslo?
Jeg har vært på utkikk etter lignende bøker om Oslo i en årrekke. Med unntak av noen skjønnlitterære forfattere (ja - jeg tenker blant annet på Saaby Christiensen) er utvalget dårlig.
Lesere av bloggen oppfordres til å komme med forslag til entusiastiske, patriotiske bøker om hovedstaden - håpet er at jeg kan supplere DeLillios og de andre gutta i platehyllen som hyller byen med en skikkelig hyllerad Oslo-entusiasme i bokform.
God bok?
Det finnes masse Oslo-litteratur. Vi har en hel hylle hjemme med diverse litteratur om Akerselva, Vika, Gamle Oslo, Nordmarka og om drabantbyene. Men spesielt vil jeg nevne at Oslo har intet mindre enn et eget 4-binds leksikon som er et "must" for alle som ønsker å kjenne Oslo. Den kom først ut i 1936 og 4.utgave kom i 2000. Leksikonet er utgitt i samarbeid med Oslo Bys Vel og inneholder mer enn 5600 artikler om Oslo. Anbefales! Jeg vil også nevne at Oslo Byarkiv har gitt ut ihvertfall 4 DVD'er med historisk Oslo-stoff.
SvarSlettHei Siv!!
SvarSlettTusen takk - dette hjelper :-)
Jeg har allerede en god del bøker om Marka, og mange av de er veldig fine. Leksikonet har jeg sett på, men syntes ikke det klarer å fylle rollen som patriotisme-litteratur. Det blir for mye fakta og årstall. Jeg vil ha sånne bøker som nesten blir usaklige i den forstand at det er en kjærlighetserklæring til byen. Med masse glossy bilder av Oslo-beboere og Oslo by.
Men i anstendighetens navn skal jeg selvsagt sette leksikonet på må-ha-listen. Og ta en runde på antikvariatene - jeg er helt sikkert på at det finnes mye der ute!