torsdag 28. mai 2009
Utfordring: Fem utvalgte bøker
MNEM. Simon Stranger
Fremdeles årets høydepunkt! Har du ikke lest den enda, da er det på tide du unner deg denne! Her er innledningen til romanen:
Femti år, to måneder og tjueen dager
som er den tiden livet ditt kommer til å vare, målt fra unnfangelsen, fra øyeblikket da cellene smelter sammen, i mørket inne i moren din, mellom våte, varme vegger. Det er formiddag, sommer, og solen skinner ned på en durende gravemaskin, spredte bygningsrør og på manne som står ved et åpent hull i veien, tydelig konsentrert over kartet han holder mellom hendene, som viser en oversikt over vannrørene i den voksende byen.
What I talk about when I talk about running. Haruki Murakami
Fra innledningen:
There's a wise saying that goes like this: A real gentleman never discusses women he's broken up with or how much tax he's paid. Actually, this is a total lie. I just made it up. Sorry! But if there really were such a saying, I think that obe more condition for being a gentleman shouldn,t go on and on about what he does to stay fit. At least that's how I see it.
Skutt i filler av Mads Mikkelsen. Hedda H. Robertsen
Jeg er skutt i filler av Mads Mikkelsen. Jeg er blåst vekk med vinden, og truffet midt i hjerteroten. Lubne, lille Amor svever med englevingene sine et sted jeg kan skimte fra kroken av venstreøyet. Mads knuser meg til galsskår, til stusselige, forslåtte splinter. En grønn flaske lander tungt i asfalten og deler seg i tusen biter. Den knusende lyden skjærer mot trommehinnen. De små, ujevne skårene springer fra hverandre før de synker og lander slik en tynn, liten kropp nesten spretter vekk fra sengen når madrassen er for hard.
Edvard og Elvira. En ballade. Illustrasjoner av Merete Herrström og tekst av Suzanne Brøgger.
(Bokklubbens lyrikkvenner 1988. Fås kun i antikvariat)
Elvira er jordbunden og en enkel natur. Hun beundrer Edvard for at være ligesom dybere og mere intellektuel. Han føler sig rigtignok også åndeligt hævet over Elviras hygge og bagværk. Det irriterer ha, at Elvira ikke kan få ind i sit ko-hovede, at han er LIGEGLAD med sandkager. Men Elvira ved, at inderst inde elsker han sandkage, han tør bare ikke indrømme det.
Simple men. Hal Hartley. Manus
Filmene av Hal Hartley får du bl.a. på Platekompaniet.no til uforskammet lave priser. Folkebibliotekene skal også ha filmene.
EXT. LOADING DOCK. EARLY MORNING
VERA is a sexy twenty-three-year-old with a gun aimed at the security guard's head. The SECURITY GUARD dares not move. He is blindfolded.
Behind them we see FRANK and BILL loading a truck with boxes of high-tech computer equipment.
VERA: (Fericious) Don't move!
GUARD: Ok.
VERA: Did you just move!
GUARD: My foot is asleep.
VERA: I said don't move!
(Then BILL MCCABE walks over. Of the three, he seems to be the boss criminal. He grabs Vera's gun, takes her by the chin, and kisses her passionately on the mouth. She melts. The Guard doesn't move. Then...)
Utfordringene sendes videre til Dispolitteraten, Ståle, Flink pike og Bellmotte Tower
Lykke til!
onsdag 27. mai 2009
bokhylla.no
Gratis! Sjekk denne linken.
Kanskje på tide å sjekke priser på lesebrett!
tirsdag 26. mai 2009
Skutt i filler av Mads Mikkelsen - Hedda H. Robertsen
Boken handler om Alba, 19 år. Hun er ansatt i noe som må være en kombinasjon mellom en bokhandel og en kiosk: hun selger bøker, gratulasjonskort og aviser. Hun forelsker seg hodestups og uhemmet i en av sine faste kunder. Han har bestilt en bok, og hun kjenner initialene hans: M.M. Når han i tillegg snakker dansk, er sånn ca 43 år, ja da kan han ikke få et bedre navn enn Mads Mikkelsen.
Bokens handling er forholdsvis begivenhetsløs, det skjer ikke de store hendelsene. Men det skjer mye i hodet og kroppen til Alba. Hun er kåt, og hun vil ha Mads Mikkelsen. Hun kommer et stykke på vei med den rosa kanindildoen sin, men det er Mads hun hele tiden fantaserer om. HELE tiden!! Det er fornøyelig.
Det som er så fantastiske med boken er beskrivelsen av hva Alba vil gjøre med Mads og hva hun vil at Mads skal gjøre med henne. Her er det ingen skyld, skam eller anger. Sammenlignet med feks Fransk åpning av Vigdis Hjorth må det ha skjedd en revolusjon med unge kvinners seksualliv. Jeg er hakket eldre enn forfatteren. Vel, for å være mer presis, jeg er dobbelt så gammel som forfatteren. Og nå skjønner jeg at verden går fremover. Robertsen skriver på en måte som var utenkelig for bare få år siden. Hun skriver presist, erotisk og sensuelt om seksualitet, på en måte som ikke bidrar til fremmedgjøring eller underkastelse. Her er kvinner med på egne premisser.
Alba er en intelligent romanfigur som henviser til et bredt spekter av kulturelle referanser. Sex and the city er selvsagt med. Det samme er gamle filmer som eksemplevis Breakfast at Tiffanys. Hun referer til en rekke litterære bøker og til både ny og gammel musikk. For en fryd!!
Dette var en stor og utrolig festlig leseopplevelse. Og det er ekstra gøy at en ung kvinne skriver så fullstendig uten hemninger. Way to go, Robertsen, skriv veldig gjerne mer!! Denne boken gir grunn til forhåpning om at forfatteren kan skrive om mangt og meget, og vi kan krysse fingrene at det kommer mer.
Anbefales med vill begeistring! Dette er en fest fra begynnelsen til ende. Og slutten er prikken over i'en! Fabelaktig!!
God bok!!
mandag 25. mai 2009
Jeg satte mitt håp til verden - Cathrine Grøndahl
Cathrine Grøndahl har skrevet en nydelig diktsamling. Den tematiserer det å bli foreldre, og det å bli mor. Dette er en perle - og det er helt utrolig sterkt å kjenne på de følelsene Grøndahl beskriver. Et omhandler frykten som det å få barn innebærer:
Jeg vil aldri si høyt at du er
en engel
av frykt for at du virkelig skal bli en
To ganger har jeg sagt
faen ta deg
Og da kom virkelig fanden sjøl
og tok strupetak
Ikke på deg, men på meg
Dette er en diktsamling fylt av følelser, fortvilelse, angst og kjærlighet over det utrolige underet det er å få barn.
Anbefales!!
God bok!
lørdag 23. mai 2009
Nina Witoszek
torsdag 21. mai 2009
Suggesjoner - Marie Darrieussecq
mandag 18. mai 2009
Kildens utspring - Ayn Rand
Det var tilfeldigheter og overvinnelse av fordommer som gjorde at jeg plukket med meg Kildens utspring av Ayn Rand fra en kasse med bøker til en uforskammet lav pris. Jeg visste egentlig fint lite om denne damen. Hun var russer, flyktet til USA som noen og 20 år, og skrev bøker som har vært enormt inspirerende for kapitalister og høyresiden - spesielt i USA. Det var sånn cirka det jeg visste fra før.
I boken møter vi Howard Roark. Han er en nytenkende, banebrytende arkitekt som settes under hardt press fra det gode selskap når han vil bygge eksepsjonelle bygninger. Dette er rammene for en eksepsjonell skarp samfunnskritikk, en hyllest av enkeltindividet og egoisme.
Ayn Rand var en meget spesiell dame, og alt fra det materielle til det seksuelle beskrives på en annen måte enn det jeg vanligvis finner i bøker. Det seksuelle provoserer meg, fordi vi møter kvinner "som vil voldtas" i betydningene at hovedpersonene underkaster seg fullstendig.
Det er en veldig lang bok, og det er nesten håpløst å skulle gjengi hovedtrekkene i boken her. Derfor legger jeg ut noen linker: her, her og her. Jeg ble veldig fasinert av personen Rand, både positivt og negativt, og har derfor sett noen av filmene som omhandler hennes liv og virke. Jeg anbefaler denne:
Ayn Rand er en dame som har inspirert alt fra politikere til finansmenn, inkludert en rekke her i Norge. Hun har et stort og begeistret publikum. Bok og film anbefales både for de som lar seg begeistre, og for de som har et kritisk blikk på den filosofien hun forfektet!!
God bok!
lørdag 16. mai 2009
Hurra for 17.mai!
17. mai er en viktig dag. Både kulturelt og politisk. Det politiske kommer ofte i skyggen av alt det andre, men er kanskje viktigere enn noen sinne. Jeg knytter 17.mai til feiring av demokratiet. Hvis jeg skal definere min egen overbevisning må det være noe sånn som fundamentalistisk demokrat. Det er foreløbig ikke noen styreform som har kunnet overgå demokratiet i sin reneste form. Men det er bekymringsfullt at demokratiet slik vi ønsker at det skal være syntes å forvitre (se feks maktutredningen). Jeg tror på mer deltagelse fra enkeltindivider, såkalt demokratisk medborgerskap. Siste store eksempelet på at det fungerer var Obama og det "øyeblikks.demokratiet" han klarte å mobilisere ved at folk tok til "gatene" og stemte på han. They want change. And they will get it!
Det er mange gode bøker om demokrati. Min favoritt i kategorien skjønnlitteratur er uten tvil Livlegens besøk. Historien om livlegen er fortellingen om hvordan de demokratiske idealene kom til Skandinavia. Godt skrevet, fengende og opplysende. Og den bygger på en fantastisk historie.
Statsvitenskap har nødvendigvis en rekke gode bøker om det samme temaet. En god innføring i demokratisk teori er Robert A. Dahl's bok On democracy. I denne boken gir Dahl en fremstilling av hvordan demokratiet utviklet seg, hva som er ideelle demokratimodeller, hvordan demokratiet praktiseres og hvilke betingelser som fremmer demokratiet.
Den store klassikeren blant pedagoger og andre som driver med institusjonell oppdragelse er John Deweys bok Democracy and Education. Den ble skrevet for snart 100 år siden og er fremdeles like aktuell. Boken er godt skrevet og lesevennlig, og har i enkelte fagmiljøer nærmest kultstatus.
fredag 15. mai 2009
Hamsun - På gjengrodde stier
Det føles litt som å banne i kirken. Jeg har kun lest positive omtaler av På gjengrodde stier. Nå har jeg lest den - igjen. Jeg skal ikke skrive noe særlig om innholdet - det kjenner de fleste. Jeg skal skrive litt om selvrepresentasjon i denne boken.
Min lesing av den gamle mannen Hamsun, når han forteller "sin historie" om sin opplevelse av behandlingen han fikk sine siste år, er at dette er en gammel, selvtilfreds og til dels manipulerende mann. Han var en brilliant forfatter. La oss legge det til side for et øyeblikk. For fakta er at han antageligvis var en tyrann av en far og ektemannen "fra helvete". Han var ekstremt selvopptatt - kunsten gikk foran menneskeligheten. Og det fikk antageligvis familien føle på kroppen. Alt dette vet vi fra før. Men når jeg leser han nå, fremdeles påvirket av French lesingen, syntes jeg ikke Hamsun fremstår i et fordelaktig lys. Han sutrer. På en stille, manipulerende måte. Han fremstiller seg selv som en stakkars liten mann som blir behandlet på en ufin måte av alt fra sykepleiere til bestyrere. Noen unntak er det, og de bukker og neier og forteller hvor mye forfatterskapet har betydd for seg og sine foreldre. Og han, stakkars, tusler rundt i dårlige sko, han finner seg i det, og han legger mellom linjene - hele veien - hvor stor en forfatter han er.
Han var en stor forfatter - det er under enhver tvil. Men var han et stort menneske? I boken fremstår han som en sånn type mann jeg liker særs dårlig. Han står ikke inne for hvem han er - som menneske. Han viser ingen anger, ingen selvrefleksjon, ingen kritisk distanse, til hvem han var for sine nærmeste og som medborger. Og dette er gammelmodig og "mannete".
Jeg leser med fornøyelse forfatteren Hamsun. Han har gitt meg store leseopplevelser. Men når det gjelder mannen Hamsun? Nei - not my cup of tea. Hans måte å presentere seg selv på overbeviser meg: vi hadde ikke kommet overens. Til det er han for kynisk, for lite villig til å se seg selv, og for manipulerende.
God bok!
torsdag 14. mai 2009
Derrida, the Movie
Den franske filosofen Derrida har fått gjennomslag i mange akademiske miljøer. Han leses på så ulike fag som filosofi, arkitektur, musikk, kulturfag, historie, pedagogikk og politikk. I denne filmen presenteres hovedtankene til filosofen - og gjør han litt mer tilgjengelig for den gjengse leser.
Derrida er noe av det nærmeste man kommer et filosofisk ikon, og hans mest kjente begrep er "dekonstruksjon". Jeg har et ambivalent forhold til tekstene hans. For det første er det mye jeg ikke forstår - jeg syntes han er lite tilgjengelig. For det andre er han en typisk representant for den mannlige filosofen. Han tar opp en rekke temaer som er almenne, men av en eller annen grunn er det mest menn som beskjeftiger seg med teoriene hans.
I filmen møter vi Derrida hjemme, på jobb, i utlandet og blant venner. Jeg er en typisk "kikker" i den forstand at jeg alltid liker å få et mer helhetlig bilde av ikoner som feks Derrida. Jeg merker meg at han har et hyggelig hjem - det litterære interiøret støtter opp om resten av imaget hans, han har en flott kone (som er psykoanalytiker) og han virker som en gjennomført sympatisk fyr. Jeg er mer Foucault og Bourdieu-groupie, men filmen åpnet opp for en større interesse også for Derrida.
Filmen er glimrende for studenter og andre som stadig hører at det refereres til dekonstruksjon, men som ikke får helt tak i hva det egentlig betyr. Man blir ikke veldig bevandret teoretisk og filosofisk av å se filmen, men den er som et godt forord i en bok: den gir noen knagger for videre lesing.
onsdag 13. mai 2009
Kvinner - Marilyn French
Kvinner er en murstein av en bok. Den siste uken har jeg atter en gang befunnet meg i Mira og Marilyn French' univers.
For de av dere som ikke har lest den er den verdt å få tak i. Det gjelder både kvinner og menn. Fordi det er en viktig bok, ikke bare for kvinnebevegelsen og feminister, men også for alle de ektemennene som ble "rammet" av kvinners selvrealisering på 70-tallet. Og det er under enhver tvil at French tilhører den leiren som mente at (den vanlige, borgerlige) mannen hadde skylden for det meste. I dag ser vi at det er en forholdsvis lettvint forklaring på ekteskapsproblemer. Kvinner og menn er fremdeles ikke likestilte, men jeg mener at det ikke nødvendigvis hovedsaklig er et par-problem: heller et strukturelt og kulturelt problem. Den gang og nå.
Jeg liker best første del av boken. Altså før Mira skiller seg og blir bohem i Boston. Den andre delen skildrer Mira's seksuelle frigjøring, nye parforhold, møte med universitetet og selvstendiggjøring. Og det er rett og slett ikke veldig interessant av flere grunner. Jeg skal trekke frem noen her:
For det første er det mange bøker som skildrer kvinner som begynner på nytt. All usikkerheten, problemfokuseringen, skuffelsene, angsten og så videre. Jeg er ganske lei av traurige kvinneskjebner fortalt i en monoton og navlebeskuende tone. For det andre bygger French på en stereotyp fremstilling av akademia. Hun arbeidet selv på Harvard, og jeg tror på at universitetet var så sjåvinistisk den gangen. Jeg mener at akademia - også i Norge - fremdeles er sjåvinistisk. Gamle professorer som knytter til seg unge, manlige stidenter og stipendiater - det har noe "platonisk homoerotisk" over seg - en form for intellektuell selvmastrubering som en viss type menn elsker. Jada - jeg skjærer kanskje for mye over en kam nå, men mitt inntrykk er at kvinner dengang og nå må prestere bedre enn menn for å komme seg opp og frem i akademia. Men dette er det mye gøyere å lese om i bøker som Helen Uri eller Langeland. Begge tar akademia på kornet, og de er hylende morsom. French fremstilling blir for kjedelig, for opplagt og for problemfiksert. Det fungerte da hun skrev boken, men vi har kommet et lite stykke videre nå. Syntes jeg.
For det tredje er det ikke her French styrke som forfatter ligger. Styrken ligger i første halvdel av boken, der hun ananlyserer det som kanskje kan leses som overgangen fra konservativ modernitet til mer liberal senmodernisme. Det gjør inntrykk å lese hvordan kvinner ble betraktet og betraktet seg selv i denne tiden. Og man blir forbannet på vegne av en hel generasjon kvinner som så systematisk ble holdt nede.
En annen ting som slår meg er Mira's forhold til sønnene sine. Hun sender dem på privatskole, og de ses i feriene. Forholdet mellom dem blir lite utforsket, og på mange måter legitimerer French det som ble skjebnen for mange barn som ble offer for feministisk inspirerte skilsmisser på 70-tallet: barna ble neglisjert. French beskriver Miras venninne Val, som bor sammen med datteren sin Chriss. De representerer kroneksempelet på hvordan barn mer eller mindre ble betraktet som en byrde, noe mor hadde måtte ofre seg for. Og French fremstiller dette langt på vei som bra og riktig.
Jeg liker boken godt, og det er som sagt mye viktig her. Men jeg tar meg i å spørre meg selv om French er en god forfatter. Hun er sint, og hun er skarp, men god? Tja, jeg vet ikke. Men hun var i tiden, og hun tok tendensen bra - meget bra, må man vel kunne hevde.
Så til slutt. Hva er gyldig i dag, i lys av French dirrende oppgjør med mannen? Vel, jeg tror at den store endringen i familien 2000, sammenlignet med familien 1960-70, er at mannen har et mye nærmere forhold til sine barn. Det blir forventet at mannen skal engasjere seg. Forholdet mellom kjønnene er jeg litt mer usikker på. Spesielt i arbeidslivet. Det gir fremdeles bonuspoeng å være mann. Og det er kvinnen som fremdeles har det største ansvaret for de kjedelige oppgavene som ingen ser blir gjort, som husarbeid og organisering av de daglige tingene. Så det er fremdeles et stykke igjen. Derfor hadde det vært kjempespennende om det kom en ny bok som kunne beskrive de samme historiene som Kvinner. Fortellingen ville blitt annerledes, men dessverre, ikke mindre viktig i dag enn på 70-tallet!
God bok!
fredag 8. mai 2009
Leselampe
tirsdag 5. mai 2009
Morten Bremer Mærli
mandag 4. mai 2009
Marilyn French er død
Det begynner å tynnes i rekkene av betydningsfulle skrivende feminister av den gamle sorten - og det er trist. Først Susan Sontag, og nå altså French.
Jeg leste Kvinner da jeg var ganske ung, og boken gjorde et uslettelig inntrykk på meg. Mira's liv og (selv-)utvikling, de poengterte ytringene om at det å være hjemme var fullstendig meningsløst, morsrollen, det å være noens kone og det å være kvinne. French bidrag til debatten på slutten av 70-tallet og langt ut i 80-årene var fundamental.
French forfatterskap har blitt anklaget for å være for svart-hvitt, for anti-mann, og for unyansert. Men man kan spørre seg selv om denne kritikken er berettiget. For eksempel når French fremstiller rollen som hjemmeværende som verre enn døden. Gjelder det også i dag? Vel - det er ikke tvil om at bidrag i form av økonomi blir pris satt mye høyere enn å passe egne barn og vaske hus. Kvinners innsats er i mye mindre grad synlig og håndfast når hun går hjemme. Det er en konsekvens, blant annet av en ideologi som fremdeles fremhever de maskuline bidragene som makt og penger, som det mest essensielle.
I tillegg har det kommet angrep på mange av kvinners rettigheter i de senere årene. Eksempler på dette er abort-motstanden som er økende - se feks debatten som har gått i Morgenbladet. Motstanden er ikke kun fra kristenfolket, men også fra kvinner som regner seg selv som feminister. Så har vi lesbiskes rettigheter, som i den grand finalen sist uke fikk et skikkelig skudd for bauen da Nina Karin Monsen fikk Fritt Ords Pris. I det mer daglige finner vi ungdomsmiljøer der muslimske ungdommer ikke tar 5 øre for å omtale jenter og medelever for horer hvis de går i klær som de mener er utfordrende. I visse områder av Oslo har det blitt sånn at norske jenter kler seg på en måte som muslimske gutter anerkjenner. Så er det innvandrerkvinners (manglende) rettigheter, omskjæring, kontantstøtten - det er bare å ramse opp. Det er tydelig at kvinnekampen hele tiden må holdes oppe.
French bidrag var viktig, og er fortsatt viktig. Vi kommer alltid til å trenge forfattere som skriver om likestilling og likeverd. Det er sørgelig at vår generasjon kvinner i så liten grad har videreført den feministiske diskursen som French deltok i.
Det er vedmodig at French nå er død. Samtidig er den en anledning til å oppfordre lesere om å børste støv av bøkene hennes. Det skal jeg gjøre. Og jeg gleder meg til å treffe Mira igjen, og til å ergre meg over Det blødende hjerte. Alle titlene hennes skal legges i en fin liten bunke på bordet. Rapporter kommer fortløpende.
God bok!