tirsdag 5. mai 2009

Morten Bremer MærliAtomvåpen - Det du ikke vet, det du ikke vil vite er ingen bok for pyser. All min angst fra 80-tallet er reaktivert - det var faktisk så ille og farlig som vi trodde. Ikke nok med det: faren er der enda, enda sterkere enn før.


Du har sett Morten Bremer Mærli på nyhetene. Han er en av disse unge, kjekke og tillitsvekkende mennene som kan mye om viktige ting som krig, våpen, terror og annen elendighet. Kunnskapsnivået er så høyt at vi må ta det han sier på alvor. Og boken burde blitt allemanns-lesing. Vi lytter nemlig oppmerksomt til sånne som Mærli!


Mærli gir en god og pedagogisk introduksjon og fordypning (ikke dårlig - den kunsten er det ikke alle som behersker) i spørsmål om og historien om atomvåpen. Han skriver på en måte som gjør at til og med jeg (og du) kan forstå de faglige dimensjonene innenfor det han driver med. Han forteller oss hvordan de store linjene er - og hvilke konsekvenser dette har for det mer intrikate nettverket i atomvåpenverden. Boken tegner et bilde over den politiske sammenhengen mellom makt og våpen.


Mærli's bok er ikke bare grøss og gru. Den gir håp om optimisme, og forfatteren har ikke gitt opp håpet om at atomkappløpet kan stoppes.


Boken gir en følelse av nostalgi - i betydningen av at dette var svært aktuelt for oss som vokste opp på 80-tallet. På en måte er det en god nostalgi, på den måten at jeg kjenner at det gamle engasjementet for nei til atomvåpen fremdeles er der. Og det er ikke så mange bøker av denne typen som klarer å vekke til live gamle glør. Men det klarer altså Mærli. Så sett boken på listen over den tyngre delen av sommerlektyre - tyngre forstått som meningsfull litteratur. Den er også en fin gavebok: klok, engasjerende, godt skrevet og en bok som gir kunnskap.


Jeg tror det var Dagsavisen som mente at boken kunne vært enda mer spisset. At forfatteren kunne gjort mer ut av hovedpoengene sine. Det er jeg helt uenig i. Du skal være passe tett i hodet for ikkeå få med deg at dette er alvor, at forfatteren har et viktig budskap og at dette budskapet ikke kun går til politikere, men også til alle aktive demokratiske medborgere.


Forord av en annen kjekk, klok og tillitsvekkende - om ikke like ung mann med et budskap og en visjon: Jonas Gahr Støre.
For utfyllende kommentar om forfatteren og atomvåpen se feks. denne linken.
Anbefales!!


God bok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar