søndag 26. september 2010

Litteratur om og fra Cuba

Jeg skal til Cuba etter jul. Jeg har allerede litt litteratur om Cuba, men jeg har lite som er skrevet av cubanske forfattere. Har du gode litteraturtips? Jeg leser ikke spansk, men leser gjerne engelske bøker. Primært ønsker jeg å lese samtidslitteratur skrevet av cubanere som bor på Cuba.

PS. Takk til Ståle, han har en glimrende litteraturanbefalelse knyttet til Cuba på sin blogg.

14 kommentarer:

 1. Bjørn Afzelius har skrevet en bok der handlingen er lagt til Cuba. Jeg leste den for mange år siden, så jeg husker ikke hvordan den var, men var du glad i musikken og mannen så kan det jo være morsomt å lese den.
  Jeg vil også til Cuba!

  SvarSlett
 2. Solgunn: takk, den skal jeg forsøke å finne! Jeg liker både musikken og mannen, så det blir bra!

  SvarSlett
 3. Jeg anbefaler Mitt elskede Havanna av Daina Chaviano. Det er en nydelig bok! Du finner mer om henne på nettet, dette er sakset fra Wikipedia: Blant hennes viktigste verker finner vi serien La Habana oculta (Det hemmelilge Havanna), som består av flere romaner, blant annet La isla de los amores infinitos (Mitt elskede Havanna, som ble utgitt på Gyldendal i begynnelsen av 2008, oversatt av Eli Zwaig Kolstad).La isla de los amores infinitos ble belønnet med gullmedaljen i den litterære konkurransen Florida Book Awards 2006, som årlig premierer de beste bøkene utgitt i USA. Boken er oversatt til 25 språk, noe som gjør den til tidenes mest oversatte kubanske roman.

  SvarSlett
 4. astridtherese: supert, takk skal du ha!!

  SvarSlett
 5. Jeg hørte et navn her.....Zoe Valdés. Jeg tror hun er Cubansk og noe er oversatt til engelsk. Jeg lurer på om hun har en feministisk penn. Er hun lesbisk? Jeg er litt usikker her kjenner jeg. Sjekk henne ut. Jeg kan ikke en gang huske hvor jeg hørte om henne.

  SvarSlett
 6. Den skitne Havannatrilogien av Pedro Juan Gutierrez foregår på Cuba på 90-talet, under spesialperioden då alt hadde gått til helvete etter at Sovjetunionen kollapsa. Det er skitten realisme og ja, veldig skittent, men romanen skildrar håplausheiten og vanskelegheitane i denne perioden, 'nada importa', ingenting betyr noko, som hovudpersonen seier.

  Ellers er Dette er Cuba alt annet er løgn eit must, norsk reiseskildring av 'det verkelege Cuba'. Torgrim Eggen har og skreve ein roman med handlinga lagt til Cuba, Hermanas. På ingen måte stor litteratur men grei gjennomgang av nyare cubansk historie. Eg vil og anbefalar Alejo Carpentier, ein litt eldre cubansk forfattar og opphavsmannen til det som seinare utvikla seg til å bli magisk realisme.

  God tur til det magiske bakvendtlandet Cuba, der det fantastiske er det normale, der livet er bra for turistar og steinhardt for cubanarar, til eit schisofrent system og til vakre vakre Havanna, med falleferdige mansion houses, malecón, hav og himmel i skjønn foreining.

  PS: Styr unna Drømmehjerte.

  SvarSlett
 7. Den skitne Havanna-trilogien
  Forfatter: Pedro Juan Gutierrez
  Forlag: Gyldendal

  SvarSlett
 8. Aj,aj,aj - takk, damer! dette er strålende!!
  Jepp - jeg har styrt unna Drømmehjerte - jeg ga den til en jeg tror kan kose seg med den, istedet for å gremme meg over den selv. Smaken er heldigvis delt..
  Synneva: du høres ut som om du kjenner Cuba, og har besøkt det - har du plukket opp siste av Hjorth? Snakk til meg. Den ligger i et blogginnlegg litt lenger bak i bloggen. Hadde vært spennende å høre hva du syntes!

  SvarSlett
 9. Cristina Garcias "Kubanske drømmer" syns jeg er en nydelig roman. Forfatteren er riktignok eksil-kubaner, men vel verdt å lese likevel. En litterær variant av "Drømmehjerte", kan man kanskje kalle den. Fins i pocket.

  SvarSlett
 10. To bøker jeg en gang fikk anbefalt av ei vennine som er gift med en kubansk dissident, og som skal speile litt forholdene der er:

  Waiting for Snow in Havana av Carlos Eire. Handler om barndommen til forfatteren, han blir sendt til USA etter revolusjonen. Og - han har en far som man bare kan bli skikkelig irritert på. ARGH!

  En annen bok er memoarene til Reinaldo Arenas "Before Night Falls", Han vokser opp under HELT andre forhold enn Carlos Eire, i det fattigste delen av Cuba.

  Begge to anbefales på det varmeste!

  God tur:-)

  SvarSlett
 11. Hei,

  Leste at du skal til Cuba. Jeg er ei dame fra Havanna, Cuba som bor i Norge. Jeg er ingen lesehest, og har knapt lest bøker av cubanske forfattere i det siste. Kan spørre familien min i Havanna, kanskje de kan forslå bøker som kan være aktuelle. Jeg tok med meg ei bok av en kjent cubansk forfatter (vel, han ble egentlig født i Sveits men vokste opp på Cuba og så alltid på seg selv som cubaner. Han døde på 80 tallet, tror jeg)til en venn fra Spania. Men tror at det er litteratur for spesielt interesserte.
  Vil benytte anledningen til å spørre noe. Lurer på om du kan ta med en Nokia mobillader til min familie?. Ville bare spørre, det er lov å prøve seg, ikke sant?.
  Mari

  SvarSlett
 12. hei Mari,
  jeg leser kun engelsk og skandinaviske språk, så bøker på spansk kan jeg ikke lese. men jeg har fått en del tips, og har en fin bunke bøker jeg skal lese.
  Når det gjelder lader tar jeg aldri med noe fra folk jeg ikke kjenner over landgrensene. Men vi kan kanskje finne en løsning hvis du skal sende over en Nokia lader som ikke er åpnet, men forseglet fra butikken. Send mailadr din, så kan vi ta det den veien, ok?

  SvarSlett
 13. Hei. Jeg kom seint her, men en en reise foredles ved god lesing både før, under og etter at den er foretatt.

  Dette er Cuba alt annet er løgn og Den skitne Havannatriologien er nevnt og skal stå. Dette er Cuba... er den beste boka i sjangeren jeg kan huske å ha lest. Pedro Juan Gutierrez har skrevet flere bøker enn Sucio Habana, som også kan leses. Her er hjemmesiden hans: http://www.pedrojuangutierrez.com/Biografia_ingles.htm

  Jose Lezama Lima's kritikerroste Paradiso ble for få år siden oversatt til norsk. Her stoppet jeg dessverre på s 70 da jeg ikke helt fant tråden i den. Men det var kanskje mitt tap.

  Cubas høyest vuderte romanforfatter heter Alejo Carpentier og regnes som opphavsmannen til den "magiske realismen". Jeg vet ikke hvor tilgjengelig han er nå.

  Selv om han ble drept for mer enn et århundre siden kommer du ikke utenom frigjøringshelten, folkeopplyseren og nasjonalpoeten José Marti. Han er den definitivt mest avbildede personen på cuba og overgår langt både Che og Fidel. Hvis du i en park ser en marmorbyste som forestiller en intellektuelt utseende herre med bart, er det ham. Og om du i løpet av turen blir revet med i allsang av den kjente melodien "Guantanamera guajira, guantanamera" er det Marti som har skrevet diktet.

  Fidels egen forsvartale da han ble fengslet av Batistaregimet i 1953 "La historia me absolverá" -historien vil frikjenne meg- hvor han snur det hele til en anklage mot Batista diktatur regnes som et retorisk mesterverk. Den kan kjøpes på spansk og engelsk på boktorget i Havana. Du går sikkert forbi der.

  Ha en kjempefin tur.

  SvarSlett
 14. Jacob: fantastisk!! Takk skal du ha!!

  SvarSlett