torsdag 21. mai 2009

Suggesjoner - Marie Darrieussecq


Dette er noe av det ekleste, mest surrealistiske og fantasifulle jeg har lest. Den unge forfatterinnen (født 1969) debuterte med denne boken, som kom på norsk i 1998. Hun fikk en rekke priser for boken, og begikk en brakdebut.
Jeg er litt usikker på hvor Darrieussecq egentlig vil. Boken handler om en ung kvinne som får arbeid i et parfymeri. Dette parfymeriet er "mer" enn et parfymeri - kundene tilbys massasje og det er aktiv, og dyrisk lignende sex i parfymeriet. Den unge kvinnen blir behandlet fullstendig respektløst, og etter som tiden går og nedverdigelsene øker i omfang, forvandles kvinnen gradvis til en purke. Historien fortelles av kvinnen, som ser tilbake på sin egen historie. Formen er nøktern, ting blir fortalt uten dramatikk og med en selvfølgelighet. Kvinnen er ikke den skarpeste kniven i skuffen - og selve fremstillingen er naiv og uten analyser.
Jeg er usikker på om dette er feminisme, om det er et varsko om det økologiske misbruket av verden, eller om det er en skarp samfunnskritikk. Antageligvis er det en blanding av alt sammen. Det som syntes klart er at forfatterens budskap på en eller annen måte advarer mot det tyranniske patriarkiet, og hva som skjer med mennesker når de over tid behandles dårlig.
Den nærmeste assosiasjonen jeg får er Tjenerinnens beretning av Margaret Atwood - og kanskje litt til den fabelaktige Penetrering av Unni Drougge. Suggesjoner er en ekkel, annerledes og god leseopplevelse!
Anbefales!
God bok!

4 kommentarer:

  1. Jeg har en utfordring til deg i bloggen min, hvis du har lyst til å ta den :)

    SvarSlett
  2. Velig gjerne - jeg er på vei inn "til deg" nå :-)

    SvarSlett
  3. Har den i hylla, men har ikke turt å begynne på den. Vet ikke om jeg tør nå heller

    SvarSlett
  4. Så vittig! Jeg kom til å tenke på denne boken da jeg nylig leste Charlotte Roches Våtmarksområder. Jeg leste Suggesjoner da den kom ut i 1998 og husker godt at jeg ble veldig engasjert og kvalm av den. I 1998 var den helt klart noe for seg selv og jeg anså den definitvt som feministisk. Nå har jeg sett den omtalt både her og på bokhora i løpet av kort tid. Kanskje den er i ferd med å "våkne"?

    SvarSlett