lørdag 16. mai 2009

Hurra for 17.mai!

I morgen er det 17.mai. I dagesvis før den store dagen forbanner jeg mai måned. Det er så mange fridager, så vanvittig trykk på jobben, så mange skoleavslutninger, og altfor mange avslutninger på barnas fritidsaktiviteter. Og dette er kun før stormen setter inn: juni har blitt en prøvelsesmåned etter at barna kom i skolealder. vel - når 17de endelig kommer pleier jeg å være helt utslitt. Men barna koser seg, og det ER hyggelig med alt det sosiale som skjer i mai. Når alt kommer til alt.

17. mai er en viktig dag. Både kulturelt og politisk. Det politiske kommer ofte i skyggen av alt det andre, men er kanskje viktigere enn noen sinne. Jeg knytter 17.mai til feiring av demokratiet. Hvis jeg skal definere min egen overbevisning må det være noe sånn som fundamentalistisk demokrat. Det er foreløbig ikke noen styreform som har kunnet overgå demokratiet i sin reneste form. Men det er bekymringsfullt at demokratiet slik vi ønsker at det skal være syntes å forvitre (se feks maktutredningen). Jeg tror på mer deltagelse fra enkeltindivider, såkalt demokratisk medborgerskap. Siste store eksempelet på at det fungerer var Obama og det "øyeblikks.demokratiet" han klarte å mobilisere ved at folk tok til "gatene" og stemte på han. They want change. And they will get it!

Det er mange gode bøker om demokrati. Min favoritt i kategorien skjønnlitteratur er uten tvil Livlegens besøk. Historien om livlegen er fortellingen om hvordan de demokratiske idealene kom til Skandinavia. Godt skrevet, fengende og opplysende. Og den bygger på en fantastisk historie.



Statsvitenskap har nødvendigvis en rekke gode bøker om det samme temaet. En god innføring i demokratisk teori er Robert A. Dahl's bok On democracy. I denne boken gir Dahl en fremstilling av hvordan demokratiet utviklet seg, hva som er ideelle demokratimodeller, hvordan demokratiet praktiseres og hvilke betingelser som fremmer demokratiet.





Den store klassikeren blant pedagoger og andre som driver med institusjonell oppdragelse er John Deweys bok Democracy and Education. Den ble skrevet for snart 100 år siden og er fremdeles like aktuell. Boken er godt skrevet og lesevennlig, og har i enkelte fagmiljøer nærmest kultstatus.



For meg er det vikitg å knytte nasjonaldagen nettopp til idealet om demokratiet som politisk styreform. Demokratiet er ikke gitt en gang for alle, og det avhenger av at vi som medborgere tar ansvar for å videreutvikle, opprettholde og forfine det politiske systemet Norge bygger på. Demokratiet er ikke begrenset av grenser, og det bør heller ikke feiringen av nasjonaldagen være. Jeg syntes det er stort å se flagg fra ulike nasjonaliteter og FN i toget.
17 mai er barnas dag. Alle disse barna er vordende demokrater. Håpet er at barna skal få vokse opp i et samfunn der demokratiske idealer er det som binder dem sammen. Uavhengig og overordnet kulturelle, religiøse og politisk tilhørighet.
Gratulerer med dagen!

4 kommentarer:

  1. Hei og takk for en hyggelig kommentar på bloggen min! Pleier å lese bloggen din, liker å lese hva andre mener om forkjellige bøker, og ofte bøker jeg ikke har hørt om! Og jeg tror jeg skal lese Anna Gavaldas bok i løpet av sommeren altså, men enda er bokhylla mi full av uleste bøker...:-) Ønsker deg en god 17.mai!

    SvarSlett
  2. Jeg skulle ha lest innlegget ditt FØR jeg skrev 17.mai talen! :o)
    Jeg skal nemlig holde årets tale på ungas skole. Sånn er det når man finner på å bli med i fau. Men talen er ferdig og jeg er fornøyd. Ellers så er jeg superglad i Dewey - har faktisk lest en del av ham, han er klok.
    Ha det fint i morgen - jeg stryker bunadsskjorter. Gratulerer med dagen!

    SvarSlett
  3. Hei, jeg er i gang med denne boken selv! Skulle ønske den var å finne på norsk, men jeg skal nå komme meg gjennom den;)

    SvarSlett