mandag 2. april 2012

Bernice Kert - The Hemingway Women

Hemingway var en spesiell mann. Han var spennende, sjarmerende, egosentrisk, kreativ og sterk. Samtidig var han redd for å være alene, noe som resulterte i at han alltid hadde en kone. I denne boken får vi møte alle de fire konene hans, samt den første kvinnen i livet hans: moren Grace.

Det sies at Hemingway hatet sin mor. Han følte at hun var dominerende og egosentrisk og han var sikker på at det var moren som til slutt drev faren til å ta selvmord. I boken kommer det frem at moren og sønnen var ganske like, kanskje med unntak av at Grace i større grad enn Ernest forsøkte å støtte barna sine.

Den første konen til Ernest, Hadley, har jeg skrevet om i dette blogginnlegget.. Hun forble en støttespiller for Ernest hele livet. Hun giftet seg igjen noen år etter bruddet med Ernest og forble gift hele livet. Hadley fremstår som den rolige, sympatiske og tålmmodige kvinnen. I boken blir det pekt på at Hadley kom styrket ut av forholdet til Ernest, og som hun selv sa: Han ga meg Jack.

Pauline, som er kone nummet to, er kanskje den konen som i størst grad matchet Hemingway i betydningen at hun leste mye, var en konstruktiv litterær samtalepartner og hun renskrev alle manusene hans. Det var Pauline som fant huset på Key West, pusset det opp og tilrettela alt for hans skrivearbeid. Pauline og Ernest fikk to sønner.

Ernest er utro mot Pauline, men det er ikke før han treffer journalisten og forfatteren Martha Gellhorn at han skiller seg fra Pauline. Sistnevnte tar bruddet tungt, og han fortsetter å savne Pauline helt frem til hun dør tragisk, kun noen og femti år gammel. Martha Gellhorn er en sterk kvinne med beini i nesa, og dette blir et kortvarig ekteskap. Hun nekter å være konen som kun skal se til at mannen har det bra. Hun syntes det er ufyselig at han drikker så mye, og at han roter og griser. Hun vil ut i verden, dekke kriger og komme tett på mennesker som har det vanskelig. Ernest hater Martha resten av llivet og skriver ondsinnet om henne hver gang han har anledning til det. I tillegg "spionerer" han på henne gjennom forlagskontakter. Det er han og Martha som først flytter til Cuba.

Da Ernest forstår at ekteskapet med Martha går mot slutten er han rask med å finne en erstatter. Dette er Mary Welch, også journalist. Han forblir gift med henne til han tar livet sitt i 1961. Han behandler henne dårlig, gjennomgående, men hun velger å bli sammen med han. De bor sammen på Cuba, og flytter deretter tilbake til USA.

Dette er en god bok, den gir en grundig presentasjon av kvinnenene han var gift med, og gjennom dem får vi også et sterkt portrett av Hemingway. Han var en sammensatt person og det er en trist historie som fortelles. Han skriver så tett opp til sitt eget liv og alle av disse kvinnene har kunnet lese sitt eget liv, fra hans ståsted, i romanene og novellene. Oftest etter bruddet.

I moden alder forelsker Ernest seg i Adrianna, en italiensk jente på 18 år. Forholdet forblir platonisk, men det heter seg at "Den gamle manne og havet" er skrevet til henne.

Det er vanskelig å skille forfatterskapet til Hemingway fra hans eget liv, og boken anbefales for alle som liker eller vil lese bøkene hans. I tillegg finnes deg flere bøker om og av de kvinnene han har vært gift med.

God bok!

8 kommentarer:

 1. Och Hemingway betydde mycket för Shakespeare & Co! Och räddar som en hjälte Sylvia Beach och hennes väninna undan nazisternas kulor. Roligt att vi parallell-läst dessa...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja - det er moro! Jeg skal også lese om Beach - har ikke kommet så langt. For en tidsperiode dette var for denne gjengen! Hdelt fantastisk!

   Slett
 2. Det er mange år siden jeg leste bøker av han, det tilhørte ungdommen å lese han og kjenne litt til hans verk. Tror jeg må ta en kikk på han igjen, dette virker super spennede.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir spennende å lese hva du syntes!

   Slett
 3. Kjempefin omtale:)Var interesant lesning. Boken vekket min nyskjerrighet, så får se om den blir lest en dag:) Takk for tips og ha en riktig fin påske videre:)

  SvarSlett
 4. Jeg har lest mange bøker om Hemingway, men ikke denne. Nå ble jeg inspirert til å ta fatt på den. Takk for fin omtale. Jeg gleder meg til å følge bloggen din, og inviterer deg til å følge min: Stjernetrær.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gerdh. Takk skal du ha. Jeg følger din. God påske!

   Slett