onsdag 25. februar 2009

Isslottet - Tarjei Vesaas


I løpet av min korte blogg-karriere har det blitt helt klart for meg at det er mange som har et sterkt forhold til denne boken. Nå har jeg lest den, og har ingen plausibel forklaring på hvorfor jeg ikke har lest denne tidligere.
Siss og Unn er 11 år. De er helt forskjellige, men føler en ekstrem tiltrekning mot hverandre. De får et møte alene før Unn går seg vill i Is-slottet og dør. Fra å være livlig og utadvendt blir Siss innesluttet og trist. Siss "blir" Unn.
Boken bygger på mye symbolikk, som feks da Siss går til Unn om kvelden. Hun er ikke redd, tolker lyder positivt og går med faste skritt. På veien hjem løper hun, redd for mørket og alle lydene. Når Siss er hos Unn ber Unn om at de skal kle av seg. Naken står de foran hverandre og Unn spør Siss om hun kan se det. Hva det er vites ikke - og det blir hengende åpent for oss som lesere om Unn kan ha vært utsatt for seksuelle overgrep. Det lesbiske temaet - som jeg leser inn i boken på lik linje med boken om Siss og Unn er sterkt nærværende.
Sammenlignet med Siss og Unn er bøkene veldig ulike. Bråtvedt skriver ikke som Vesaas, og hun får heller ikke til den samme symbolske dimensjonen. Til tross for at Bråtvedt bygger videre på Vesaas' historie er det lite som hekter de to bøkene sammen. I Bråtvedts versjon lever Unn til hun blir ung kvinne, hos Vesaas dør Unn før forholdet mellom de to får en felles historie. Vesaas beskriver et møte (et eksistensielt møte som forandrer begge jentenes liv, en Bollnowsk tilnærming til møtebegrepet), mens Bråtvedt skriver om to jenters historie. Til tross for dette er det de samme jentene man leser om - men Bråtvedts tolkning kan nok virke litt "forstyrrende" for noen Is-slottet lesere.
Siss og Unn ga en fin leseopplevelse. Is-slottet er en rystende, eksistensiell og kraftfull leseopplevelse, for meg en av de helt sjeldne. Det er en bok som treffer leseren i magen, den har eksistensielle spørsmål som ikke besvares, og den er uendelig trist.
Takk til Aina og Lille Søster for anbefalingene!!
Anbefales!
God bok!!

7 kommentarer:

  1. Så fint at du likte Is-slottet!! Det med seksuelt overgrep tenkte jeg ikke på da jeg leste boka, men det er jo mange år siden nå. Men når du sier det, virker det som en logisk mulighet. Jeg holder på med Siss og Unn nå. Kommer tilbake til den på bloggen min senere.

    SvarSlett
  2. Berre hyggeleg. Kjekt å høyre at ho trefte også deg!

    SvarSlett
  3. Eg tenkte også litt på seksuelle overgrep, og einig i at dei seksuelle undertonane er sterke.

    SvarSlett
  4. Jeg har diskutert det med en annen leser - hun mener det er en klar overfortolkning fra min side. Men det henger kanskje igjen fra Siss og Unn -boken, der var det seksuelle mer eksplisitt enn i vesaas.

    SvarSlett
  5. Eg tenkte på det sjølv. Men eg skreiv ikkje noko om det i mitt innlegg om "Is-slottet", fordi det er ei såpass gammal bok. Er det truleg at Vesaas tenkte i dei baner då han skreiv boka? Eller er det eit døme på noko vi i dag les inn i teksten fordi det er eit mindre tabubelagt tema i dagens samfunn og ville vore ei vanleg tolking av ei samtidig bok? Ikkje godt å seie.

    Det er også eit faktum at jenter kunne få lov til å "sverme" for kvarandre i gamle dagar, utan at dette blei oppfatta som noko seksuelt eller "farleg", i form av muleg homoseksualitet. Dei heldt hender, kyssa på kvarandre, blei sjalu på andre. Og det var heilt normalt. Slik gjorde nære venninner.

    Så eg veit ikkje. Det er vanskeleg.

    SvarSlett
  6. Jeg synes ikke det er overtolkning. Vi må ha lov til å tolke. Selv om andre kan være uenige.
    Jeg synes det er fint det du skriver om at Siss "blir" Unn. Jeg ser på forholdet mellom dem som mer et ønske om å bli ett, om en nærhet mye større enn det som er mulig, enn som et seksuelt forhold. Selv om grensene her kan være flytende.

    SvarSlett
  7. Aina. Den tiden Vesaas skrev i var kanskje preget av en litt skjev tilnærming til det seksuelle sammenlignet med åpenheten i dag. Jeg vet ikke, men jeg syntes at det forholdet som beskrives ikke er helt troverdig når man tenker på jentenes alder. Det er noe voksent over beskrivelsen, som om det ikke helt passer til barn. Det er kanskje det jeg leser som seksuelt. Jeg vet ikke mye om Vesaas, men tror nok at mange bøker fra den tiden var "ladet" av seksuelle temaer - kanskje fordi det var et tabu.
    Lille søster. Enig med deg at det er leserens privilegium å tolke tekstene. Og jeg er enig med at den tiltrekningen de føler for hverandre er uttrykk for et ønske om å være ett. Og det er en følelse jeg tror mange kjenner seg igjen i fra den tiden vi var unge. Men disse er så veldig unge - bare 11 år. Det slo meg at han kanskje ikke ville skrevet på samme måte hvis det var to gutter som ble beskrevet. At han kan tillate seg mer i beskrivelsen av to jenter? Hva tror dere?

    SvarSlett