torsdag 23. mai 2013

Thor Arvid Dyrerud og Marius Timman Mjaaland, red. - Forfatterne møter Kirkegaard

I anledning 200 års jubileet for filosofen Søren Kirkegaard, har Forlaget Press gitt ut tre meget gode bøker om filosofen. Denne er den som kanskje er mest fengende og leseverdig for det brede publikum, fordi vi får tekster fra kjente og kjære forfattere som Stig Sæterbakken, Gro Dahle, Hanne Ørstavik, Dag Solstad og Vigdis Hjorth. Felles for disse er at de har et nært forhold til Kirkegaards tekster og har brukt dette i det de selv skriver. Noen gjør det direkte, som Gro Dahle som skriver om Kirkegaards barndom, mens andre gjør det indirekte, ved å bruke Kirkegaard for å sette ord på egne følelser.

De to  mest interessant kapitlene er skrevet av Ørstavik og Hjorth, som utleverer seg selv tilnærmet nådeløst. Kirkegaard var en "fortvilet" person, som stadig søkte svar på eksistensielle spørsmål. Hjorth viser dette i et av flere fantastiske sitat hun har valgt. Det lyder som følger: Død og Helvede, jeg kan abstrahere meg fra Alt, men ikke fra meg selv; jeg kan ikke engang glemme mig selv nar jeg sover (1837).

Dette er en glimrende presentasjon av Kirkegaards betydning for et knippe norske forfattere, en morsom, trist, tankevekkende og givende bok.

Anbefales på det varmeste!
God bok!

2 kommentarer:

  1. Takk for tipset! Har du lest de andre bøkene?

    SvarSlett
    Svar
    1. Geir: har så vidt begynt på de andre. Berg Eriksen sin er tung og i overkant akademisk. Den tredje er bedre. tenkte å ta en ordentlig runde på dem i sommer.

      Slett