tirsdag 21. mai 2013

Arne Kleve og Jon Severud - Ordbok for underklassen

Etter sigende skal dette bokprosjektet ha startet på et nachspiel i sene nattetimer i Bergen. Resultatet er alt annet enn preget av en typisk nachspiel-samtale, men en hysterisk morsom bok der vi blir introdusert for noen av de mest fjonge "ny"-ordene politikere og andre bruker for å fremstå som overbevisende og troverdige. Boken ironiserer over den neoliberale New Public Management retorikken, som ligger til grunn for, og bygger opp, den nye tenkningen om kunnskap, effektivitet og produktivitet i arbeidsliv, helsesektoren og utdanningssystemet i Norge og den vestlige verden.

"Slå tilbake mot byråkratispråk og nyord fra næringsliv", heter det i undertittelen, en oppfordring jeg helhjertet støtter, -  og får hjelp til etter å ha lest boken. Dette er skikkelig festlig! Hør bare:

Læringsaktiviteter: Uttrykk for handling i en prosess der noen tilegner seg kunnskap, sannsynligvis barn og unge. Uklart om dette også gjelder arbeidet lærerne utfører, altså det som tidligere ble kalt undervisning. En mulig tolkning av læringsaktivitetene drives av elevene, mens læringsarbeid er uttrykk for lærernes bidrag til opplæringsaktivitetene (tidligere utdannelse).

og:

Læringsplatform: det som står igjen når toget er gått. Se også digitale læringsplattformer.

Læringstrykk: Asylsøker i utdanningsspråket etter tusenårsskifte, analogt til NÆRINGSTRYKK fra nyere kostholdsdebatt. For lite næringstrykk gir forstoppelse, for mye gir diare.
Den påfallende nærhet mellom mat og kunnskap var man oppmerksom på alt i antikk talekunst, og i Norge midt på 1800.tallet. Løs mage fører til at "(...) mennesket liksom usmeltat gjev ifraa seg det som det tek inn, so det kan finna det atter, riktignok berre i halv naturleg tilstand. Slik finn du (...) eit gresk fiskebein, eit jødisk gryn, ein norsk kjøtbete osb. det endelause (...) Det er denne same daarlege magen som ikkje kan smelta maten (...) for det ingen sphinxter (snøremuskel) heller, maa vita: det er slapt og dinglande alt saman." (Aasmund Olavsson Vinje: "Brandpoesi", 1866)

Boken er fylt med eksempler som disse. Det er mye ironi og latterliggjøring, men med en fin og klok undertone som må tas på alvor. For alle som arbeider i dette retoriske landskapet er dette en skikkelig godtepose - og den treffer spikeren midt på hodet. For alle - helt uavhengig av hva du gjør, men som lurer på hva som "traff deg" forrige gang du var i kontakt med det offentlige eller lurer på hva i all verden politikerne driver med: les og bli klok!

Anbefales!
God bok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar