tirsdag 2. oktober 2012

Vi som digger Hege Ulstein.

Hege Ulstein fra Dagsavisen er en markant og klar stemme i den offentlige debatten. Hun har en sterk og sylskarp penn, gode betraktninger og er en racer på sterke analyser. Vi som husker Sissel Benneche Osvold kan glede oss over endelig å ha fått en erstatter som går selveste Sissel en høy gang. Etter mange år med Marie Simonsen, som er dyktig, men til tider forutsigbar, er det en fornøyelse å lese og lytte til Hege Ulstein. Og det gjør vi. Mange av oss. Derfor er det xtra kult at hun går fra teori til praksis, hun lever som hun skriver og hun deler i god demokratisk ånd. Et eksempel på dette er kokeboken Kjøttfrie dager som vi her i huset har prøvet ut de siste to ukene med stor fornøyelse og mange alternative middager. Alternative fordi vi er en sånn famile som tror at vi hverken har tid til å lage kjøttfrie middager og fordi vi alltid, om stilltiende, har hatt en felles og delt mening om at uten kjøtt blir vi ikke mette. Vel, revolusjonen har kommet - vi kjører kjøttfrie dager. Det gir mange gode matopplevelser, og som ihuga byfolk og vagabonder med sans for de gode matopplevelsene har det blitt med en viss skadefryd at vi nå kan "boikotte" dårlig og dyrt norsk kjøtt.


Ulstein har skrevet boken sammen med mannen, Yngve Ekern som er matjournalist i Aftenposten.Boken er et familieprosjekt og hele familien er med, inkludert barna. Det er masse varianter av det som kanskje kan kategoriseres som vegetarmat, men som virker mer spennende og med mye mer smak sammenlignet med resultatene av våre tidligere og spede forsøk på vegetarkokking. Fiskerettene i boken er også spenstige og gode. Boken er både informativ, pedagogisk, kunnskapsorientert og med masse bra bilder. Ingrediensene er mat som  vi finner hos tyrkeren på hjørnet, i Asia-supermarkedet i Storgata og av og til i noen "norske" matbutikker som feks Ultra.


Vi har joobbet oss gjennom masse av rettene og resultatet har vært veldig bra. Deilig mat som vi blir skikkelig mette av uten å bli blytunge (som man blir etter en stor kjøttmiddag). I tillegg til at maten er bra har det politiske aspektet mye å si. Det er ikke bra å spise for mye kjøtt og det er heller ikke alt som tilsier at norsk kjøtt er så bra som bøndene påstår.

Bli med på bølgen, hvis færre av oss kjøper kjøtt i ukedagene kan vi håper at utvalget blir bedre på sikt. Kanskje bøndene på ett eller annet tidspunkt forstår at vi lever i 2012 og at vi er mange som er opptatt av dyrevelferd og økologisk mat og grønt. Bare tanken på hvordan kyllingene vi spiser lever, i den korte tiden de lever, er nok til at det ikke er kylling på matbordet her i månedsvis. Jeg vil ikke vite hvordan kyrne har det og hva bøndene pumper inn i dem. Resultatet av det vi faktisk vet gjør at vi nå kverner vår egen kjøttdeig og spiser økologisk kjøtt når vi får tak i det.

Ulstein anbefaler to blogger i boken, men de ble for krampevegetar for min smak, så de legger jeg ikke ut her - du kan sjekke selv når du har skaffet deg boken.

Anbefales til alle som er glad i mat og selvsagt til alle oss som digger Hege Ulstein. Fin-fin julegave til slekt og venner og en må-prøve-ut-bok for alle som liker å lage mat. Datteren her i huset har allerede bestemt seg for at hun vil ha vegetar-servering når hun konfirmeres. Hun tilhører en generasjon som antageligvis kommer til å leve etter det de tror på, inkludert å spise det de mener er god og sunn mat. Vi får håpe at den dagen de står for matstellet har anledning til å servere et rikt utvalg grønnskaker og belgprodukter fra Afrikanske land til middag og en god fransk ost til dessert.

PS. For deg som ikke får Dagsavisen og Hege Ustein på døren; du kan bestille helgeabonnement.
Og en til PS- jeg har fått følgende tips:
Hege og Yngve har også en blogg om KJØTTFRIE DAGER: http://kjottfri.tumblr.com/, og en gruppe på Facebook man kan følge: http://www.facebook.com/Kjottfritt?sk=page_insights#!/Kjottfritt

4 kommentarer:

 1. Hege og Yngve har også en blogg om KJØTTFRIE DAGER: http://kjottfri.tumblr.com/, og en gruppe på Facebook man kan følge: http://www.facebook.com/Kjottfritt?sk=page_insights#!/Kjottfritt

  SvarSlett
 2. Takk, Tuva. Jeg legger den infoen inn i blogginnlegget.

  SvarSlett
 3. Jeg er med i den fanklubben!! Og at man kan få helgeabonnement - det var noe nytt og veldig aktuelt for oss ut på landet, takk for tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenkte nok at du er begeistret for Ulstein :-)

   Slett