torsdag 11. oktober 2012

Lonely Planet's best ever travel tips + bonustips

Jeg har behov for å starte dette blogginnlegget med å understreke at nesten alle disse små, handy bøkene om det ene og det andre regel er bortkastede penger og fullstendig ubrukelige. Denne lille boken er unntaket fra regelen. Ikke en må-ha-bok, men dog med en rekke artige og nyttige tips for deg som er på vei på tur. Undertittelen er Get the best travel secrets and advice from the experts - om det er så mange hemmeligheter som avsløres, kan diskuteres, men som sagt: mange nyttige og ikke minst morsomme tips, pluss tips om noen gode og noen ikke så gode nettsider som tilbyr alt fra dørstoppere - som forresten er et meget godt tips - til ubrukelige myggmiddel og andre remedier.


La oss starte med dørstopperen: Har du opplevd å bo alene på et hotelrom, i en litt shaky del av byen, i et hotell hvis klientell fremstår som noe rufsete? Det har jeg, opp til flere ganger, og hvorfor jeg aldri har tenkt på å ta med meg noe jeg kan bruke som dørstopper, er forunderlig. Ta med deg et egnet "redskap", for eksempel en sammentullet avis eller en myk sko - hva du vil - putt den under dørsprekken nede og den fungerer som en stopper, og du slipper å uroe deg for om noen har en duplikat-nøkkel eller om døren faktisk er låst.
Dørstopper med alarm - ikke dumt når du reiser alene.


Skal du til Brasil, Syden eller et annet sted som involverer tid på stranden? Redd for at lommebok, mobil og andre verdisaker blir stjålet mens du tar deg et bad? Sjekk denne nettsiden - de har løsningen i form av vanntette poser og vesker du kan feste i badebuksen og vips, no worries. Du får helt sikkert tilsvarende i norske butikker som har spesialisert seg på reise.

Engstelig for å miste pass, reiseforsikrings - og kredittkort? Scan det inn, send det til deg selv som vedlegg på mail og du har kopier av alt du trenger hvis uhellet skal være ute. Er du ekstra smart og i besittelse av Iphone eller Ipad, laster du det inn på gratisappen PDF-reader, og du trenger ikke engang være online for å hente det frem. Med mindre telefonen eller iPadet også er stjålet. Gjør det samme med elektroniske billetter også, da slipper du å dra på billetter som nesten garantert blir borte under ferien, trykk på PDF reader når du skal sjekke inn og vis iPpadet. Hallo - Norwegian, vi lever i 2012 - papir?

Splitt pengebeholdningen. Ha noe i en veske rundt halsen, legg resten i lommeboken. Hvis du i tillegg legger et beløp i en liten beholder i kofferten eller sekken, har du også en liten reservebeholdning.

Godt, velkjent tips: Kjøp deg en lakenpose på Nomaden, de er i silke, tar nesten ikke plass og gir en aldri så liten følelse av luksus. Og den er himmelsk når du skal overnatte på et sted der de åpenbart ikke er spesielt opptatt av rengjøring. I mange land selger de lakenposer til en billig penge, jeg har en i en nydelig lillafarge fra USA og en smashing orangefarget lakenpose jeg fikk av en venninne som hadde vært i India. Regn med ca 500 kroner hvis du kjøper her hjemme.


Lakenpose fra Nomaden

Når det kommer til det å bli lurt på tur, her er fem på topp:

- Folk som utgir seg for å være politi og som krever penger - rett i hånden - for noe du har gjort som du ikke har gjort, eller som du har gjort og som det er helt utenkelig at du skal få bot for. Tilby dem å være med til politistasjonen, da lar de deg som regel gå.
- Teppe og smykkehandel + andre spesielle varer: prisen for god til å være sann? Ja - da er den for god til å være sann. Dropp det, kjøp teppet eller smykket et annet sted.


- Taxi til og fra flyplassen. Du kan sjekke CityHook - de gir deg prisen du skal betale på veldig mange destinasjoner. Og flere destinasjoner legges til hele tiden. Last ned appen før du reiser. Eller, følg Lonely Planet sitt råd: avtal pris før du setter deg i bilen, forsikre deg om at bilen har taksameter. Hvis du avtaler pris på forhånd (hør gjerne i informasjonen på flyplassen hva prisen er), unngår du endeløs kjøring i sikksakk gjennom alle byens gater.
- Sølete uhell-syndromet: kræsj som medfører at du blir tilgriset av feks ketsjup fra pølsen til den som ramler inn i deg. Noen iler til for å tørke av sølet og vips, penger og lommebok er borte (skjer over alt, det skjedde med min sønn - på Majorstua t-banestasjon!) .
- Hotellet du skal til, er stengt. Jeg vet om et som er mye bedre! Glem det - du blir lurt.

I boken er det tips om det meste: hvordan pakke lettest mulig, hva skal jeg ha med meg, hvor skal jeg handle (unngå å handle på flyplasser for enhver pris, det er det dyreste alternativet) osv. Boken er grei både for uerfarne vagabonder og folk som har reist en del. Tips får man aldri nok av, og når det er såpass mye artig som her, er ikke 5 euro penger ut av vinduet for denne boken.

Jeg har også noen tips som kanskje kan være nyttig for flere enn meg, om både smått og stort:

- Ta av deg ekte smykker når du reiser på tur. Det er så mye fine, billige "juggelsmykker" som du kan bruke hvis du må ha smykker på. La diamantene ligge igjen hjemme.
- Hvis du er kvinne som reiser alene - ta på en giftering. Sjekk om de har den på venstre eller høyre hånd der du skal. Blir du allikevel "antastet", si at du venter på mannen din. Jeg vet : det er ikke ok, men verden er nå engang sånn fremdeles.
-Bruk apper som kan aktiveres off line når du har kommet frem, da slipper du  dra på reisehåndbøkene - de leser du hjemme før du reiser og på hotellet.
- Joggesko og gode sandaler (sjekk feks hos Nomaden). Glem finskoene.
- Les andre blogger som skriver om destinasjonene du skal til, da får du ofte tips som du ikke finner i reisehåndbøkene
- Hvis du ikke vil reise alene, sjekk om gruppereiser er noe for deg. Et reiseseselskap som skal være meget bra er albatros reiser.
- Reise med barn? Vi reiste til Borneo med Intrepid - et australsk selskap som skreddersyr reiser over hele verden for familier. Du får opplevelsen, og barna får praktisert engelsken sin sammen med nye venner fra andre deler av verden.
- Kjøp deg en lett jakke. Jeg bruker Patagonia  (fortrinnsvis Nano), de er ganske sneisne å se på og de kan pakkes sammen til en liten ball du kan ha i håndbagasjen. De kommer med en liten pakkkepose eller de kan rulles sammen og puttes inn i hetten eller lommen. Fås i mange farger og modeller (og for barn, kvinner og menn). Supre på kalde flyturer, hjemkomst i kalde Norge etter to uker i syden og som bruksjakke både hjemme og på tur og veier ingenting. Jeg har med til hele familien når vi er ute og reiser, både mann og barn insisterer på at de ikke har behov for dem, alle bruker dem når vi har kommet dit vi skal, for ikke å snakke om når vi lander på Gardemoen en kald dag etter noen uker med sommer i varmere strøk.
- Og viktigst av alt: Bruk hodet. Det er ikke noe problem å være både vennlig og forsiktig på en og samme tid. Vær moderat med alkohol og eventuelle rusmidler.


Patagonia Nano Pullover - for oss som liker orange. Finnes i alle farger og også med glidelås helt ned.

Husk at vi har norske butikker som selger det meste av utstyr. I Oslo er det Nomaden og jommen så jeg ikke en lignende butikk i Bergen sist jeg var der som så ut til å være helt superb. Tips meg gjerne om denne (hva heter den?) og butikker som spesialiserer seg på reiseutstyr og reisebøker i andre norske byer!

Med det ønsker jeg deg en trygg og opplevelsesrik tur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar