torsdag 4. oktober 2012

Javier Marias - Forelskelsene

Løp og kjøp! Dette er ute av denne verden bra. På vaskeseddelen fra Press forlag står det om Marias at han er en av de viktigste skikkelsene i moderne spansk litteratur. Han må da være en av de viktigste skikkelsene i moderne litteratur overhodet? Forelskelsene er noe av det beste jeg har lest - noen sinne.

Vi møter Maria, som arbeider i et forlag. Hver morgen før jobb går hun på en stamcafe og der fasineres hun av det lykkelige ekteparet som spiser frokost på samme sted. En dag får Matia vite at mannen i dette paret, Miguel, brutalt har blitt myrdet. Maria trekkes inn i historien til Miguel, hans kone og deres beste venn, Diaz-Varela.

Marias skriver med en orginalitet og dybde som er sjelden. Boken er en miks av krim, kjærlighetshistorie, eksistensialisme og realisme som alt henges på litterære knagger. Samtalene i boken er litterære samtaler og klassiske moralske dilemmaer diskuteres og belyses ved hjelp av tekster som omhandler menneskets eksistens, døden og kjærligheten.

Når jeg leser så gode bøker som denne, noe jeg sjeldent gjør, tenker jeg at dette må da være en klar kandidat til Nobels litteraturpris. Han skriver så elegant, så autoritativt og stilsikkert at det er fryd fra første til siste side. Historien han forteller er så intrikat, med så uventede vendinger og samtidig så menneskelig at det er en fornøyelse.

Jeg gjentar: løp og kjøp. Jeg setter en knapp på at dette er en mann vi kommer til å høre mye mer om fremover. Mens vi venter på flere nye titler på norsk kan vi glede oss over de oversettelsene som er tilgjengelig i tillegg til denne. Gyldendal har gitt ut flere titler av ham, bloggomtaler kommer så sant bøkene lar seg oppdrive!

Anbefales herfra til himmelen!
God bok!

20 kommentarer:

 1. Så flott entusiastisk bokomtale :o) Definitivt notert!

  SvarSlett
 2. Denne fikk jeg veldig lyst til å lese! Jeg skal notere meg den nes på bokelskere, så husker jeg den til jeg har tid til å lese noe annet enn de bøkene jeg har på pulten allerede.

  SvarSlett
 3. Jeg har sansen for krim mikset med andre ting, skjønner du

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er dette midt i blinken for deg, Kathleen! Gled deg!

   Slett
 4. Dette lover veldig bra! Kjenner jeg er glad for at akkurat denne står klar i hyllen min og "dytter den litt lengre opp".

  SvarSlett
  Svar
  1. Kos deg med boken! Håper du liker den.

   Slett
 5. Hei! Så fin omtale.:) Fikk denne boka i posten i går og gleder meg veldig til å lese den.:)

  SvarSlett
 6. Wow, denne omtalen var så overbevisende at den har jeg lyst til å lese.
  Kommer ikke til å "løpe og kjøpe" men har satt den på ønskelista mi hos bokelskere.
  Takk for tipset og fin omtale :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Aud-Helen: du har noe å se frem til ;-)

   Slett
 7. Det är nästan så jag vill löpa och köpa den direkt på norska för den verkar inte översatt till svenska än... Men jag har läst hans tidigare "Alla själar" och "Imorgon under striden, tänk på mig", särskilt Alla själar gillade jag. Anbefales :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hermia: takk for tips - jeg forsøker å finne mer av ham som er oversatt.

   Slett
 8. Boken er satt på skal-lese-listen, takk for tips :)

  SvarSlett
 9. Fantastisk anmeldelse av en bok jeg bare MÅ lese! Og som jeg har vært så heldig å få fra en annen bokblogger den siste uka, fordi hun tilfeldigvis hadde to. Slike anmeldelser som dette er for øvrig grunnen til at jeg har tildelt deg en utmerkelse eller award på bloggen min! Så vet du det! ;-)

  http://jegleser.blogspot.no/

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå har jeg lest boka og har omtalt den på min blogg! Takk for at du gjorde meg oppmerksom på den, Janicke!

   http://rosemariechr.blogspot.no/2012/11/javier-marias-forelskelsene.html

   Slett
  2. Flott bloggomtale, Rose Marie! Helt enig i dine leseopplevelser/beskrivelser. Det er en super bok!

   Slett
 10. Janicke: Kan ikke uttale meg om boka, siden jeg ikke har lest den, men din anmeldelse var såpass spennende at jeg har den i bakhode som julegave. Nytt navn for meg, dette!

  SvarSlett
  Svar
  1. Pass på at du får lest den selv, ikke bare gi bort. Tror kanskje denne er noe for deg!

   Slett
 11. Fikk boken i julegave, og har lest den nå. En virkelig flott bok som engasjerte fra første side.Litt for spennende til slutt. Denne boken kan man ikke gjette slutten på, og den tar stadig overraskende vendinger underveis. Anbefales.

  SvarSlett