søndag 21. oktober 2012

Lopud, Kroatia

Den kroatiske rivieraen, fra nord-Dalmatia til sør-Dalmatia, er et yndet reisemål for seilere og dykkere. Kystlinjen er fantstisk og fullt på høyde med norsk sørlandsidyll. Utenfor Dybrovnik ligger det hundrevis av øyer og mange av disse er bebodd. De små byene på øyene minner om små italienske landsbyer og er et må-oppleve.  Hvis du allerede tenker på neste års sydentur i høstferien er dette et åpenbart alternativ.

Vi reiste fra Dubrovnik til Lopud, en av de minste øyene. Turen tar ca 20 minutter. Et annet alternativ - av veldig mange - er kjærlighetens øy, Lokrum. Du finner en oversikt over noen av øyene her.Du har mange alternativer, og vi brukte Dubrovnik Boats. Det koster ca 150 Euro for en dag, og da henter de deg i havnen i Dubrovnik (den nye havnen), tar deg på øyhopping og venter mens du nyter en doven dag på øyene. Eller du kan ta ut fra Dubrovnik og ta en overnatting, da kan du eventuelt hoppe fra øy til øy, og ta en overnatting på forskjellige øyer. Det går ferger fra Dubrovnnik, hvis du ikke vil ta en privat båt.


Smau på smau.


Lopud er en liten og oversiktlig øy. I havnen ligger den lille byen. Rundt på øyen finner du badestrender, turstier, sykkelstier og kulturlandskap. Det koster ca 70 kona (70 kroner) å leie en sykkel for en dag.Kroatia er kjent for sin gode oliveolje
I helgen (14.10) var det kun 10-15 turister på øyen som skulle stenge for turistsesongen dagen etter. De åpner igjen 14de april. Når de stenger gjør de det på ordentlig, det er nesten ingen store butikker på Lopud. En supermarked-båt  reiser rundt og selger varer til restaurantene og hotellene. 


Øyene har mange gamle borger og kirker, noe som gjør det moro for alle, ikke kun ihuga friluftsfolk, å vandre på øyene. De fleste borgene ligger på toppen av øyen og har en fantastisk utsikt.


Hotel Villa Vilina


På Lopud er det et hotel som jeg tittet innom, det er privat og har en super beliggenhet i havnen. Det heter Villa Vilina, nettsiden finner du her. Der kan du også se mer fra øyen. I tillegg er det mange muligheter for å leie lokale rom. På andre siden av havnen ligger det et stort hotel bygget i 1968, skikkelig retrohotel som gir assosiasjoner til Miama-stilen; hvitt, formet som to cruisebåter, svære svømmebasseng og en praktfull hage.


Hyggelig terasse på Villa Vilina

Den gamle kirken på toppen av øyen. Bygget på 900-tallet
Jeg fulgte de gamle gatene og kom snart opp over byen. Blomster, oliven- og klementintrær, granatepler som hang modne på trærne, palmer og fantastisk utsikt.


Epler i Hardanger. Klementiner i Lopud.

Havnen i Lopud

En norsk forfatter slapper av og har fått selskap av en søving Lopud-beboer


Local dinner
Vi spiste på Olama, en hyggelig, liten restaurant som lå helt nede i vannkanten. Måltidet var det beste vi hadde på hele turen, maten var hentet i havet utenfor øye og omgivelsene gjorde helt sikkert sitt til at dette ble et kulinarisk høydepunkt.

Hvorfor skal vi reise på pakketur i oktober når det er mulig å ta turer som denne? Jeg anbefaler deg å vurdere dette som et alternativ. femten - tjue minutter med båt ut fra vakre Dubrovik ligger det øyer i alle størrelser, med masse muligheter for bading, turer, sightseeing, naturparker og gode opplevelser. Kombinert med kulturelle opplevelser i Dubrovnik er dette helt maksimalt. Og det beste; alt er tilrettelagt for deg som besøkende, menneskene er hyggelig og maten er god. Prisene er lave og solen skinner. Det er bare å pakke snippsekken, vi er en tre-timers flytur unna selveste paradiset. I tillegg til å være et godt syden alternativ er dette en godt alternativ til en kald, norsk, sørlandssommer.

God tur!

2 kommentarer:

  1. Så fin reisebeskrivelse! Kroatia er nok et av de bedre reisemål. Har vært i Rovinj en uke, det er lengre nord. Kanskje ruren går til Dubrovnik og omegn neste gang?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, kanskje det hadde vært noe! Med så gode priser på flybilletter til Dubrovnik er det ingen grunn til ikke å reise dit. Vi nordmenn øyhoppet jo mye i Hellas på begynnelsen av 90-tallet (noe jeg akter å gjøre igjen) - og dette er litt det samme. Arkitekturen, maten og kulturen er ulik i de to landene, men dette med øyhopping er et kosept som er helt strålende.

      Slett