torsdag 25. oktober 2012

Bli best med mental trening - Erik Bertrand Larssen

Det handler om å gjøre det en har bestemt seg for. Det handler om å ha et fokus, forberede seg godt, gjennomføre med stil. Erik Bertrand Larssen er mental trener for noen av de beste idrettsutøverne i Norge, næringslivstopper og åpenbart en og annen kulturpersonlighet. Han har satt tankene sine i system og presenterer i denne boken filosofien bak det han gjør.

Bli best. Det er et mantra i denne boken. Du er rå. Slå deg på brystet og brøl. Kontroller situasjonen. Kontroller livet ditt. Vær det beste du kan være. Du tåler alltid mer enn du tror.

Boken føyer seg inn i en Achievement-kultur som det finnes mye av i USA. Her handler det om måloppnåelse, om å vinne de viktige slagene. For å klare dette må hodet være på lag med kroppen. Du kan trene deg til å komme nærmere målet ved å være ekstremt dedikert, nesten monoton, si til deg selv mange ganger om dagen at du er en vinner, repeterer strategiene du har lagt opp og gjøre selve presentasjonen til en type oppsummering av alt du mentalt og fysisk har jobbet for.

Jeg har lest denne boken først og fremst som fagperson. Rent læringsteoretisk er det noen gode poenger å hente. Få oversikt over situasjonen - hva kan jeg, hva trenger jeg å kunne mer om, hvordan går jeg frem for å omsette det jeg har tilegnet meg i praksis og hvordan kan jeg yte mere og bedre. Hvis vi flytter blikket fra det som handler om læring, repetisjoner, strategier og forberedelse til det mer samfunnsmessige blir det mer problematisk. Jeg skal utdype det.

Betrand, som han kaller seg i boken, har bakgrunn som fallskjermjeger, siviløkonomstudiet på NHH og arbeid som mental trener. Han er opptatt av noen kjerneverdier (prestasjoner, trening, fysisk bygging av kroppen og vinnermentalitet). Han hevder at alle kan oppnå det de ønsker, hvis de bare arbeider hardt nok. I denne retorikken er det innbakt en forståelse av at god ledelse, økonomisk gevinst og riktige beslutninger gagner fellesskapet. Å vinne er målet. Men hva er å vinne? Og hvilken målestokk skal seieren måles etter? Kan alle bli en Northug? Og er det ønskelig at alle blir en Nordthug? Og hvilket fellesskap er det egentlig snakk om?

Mennesker har ulike forutsetninger. Alle kan trene seg opp til å bli god i noe. Motivasjonen for å bli i god i noe kommer ideelt sett innenfra. Gjennom trening og atter trening blir vi bedre. Det kan være i aktiviteter som å bake brød, snakke sammen, se andre, gjøre det bra på eksamen, tåle kritikk, være kritisk, lese, regne, løpe, - listen er uendelig. Mennesker trenger ikke å være en næringstopp, advokat eller skiløper for å være en vinner. I boken sneier Bertrand innom dette, eller disse -  du og jeg, men det er først og fremst de ekstreme eksemplene han bruker. Dette gjør at bokens nedslagsfelt på sett og vis begrenses. Jeg slår meg ikke på brystet, brøler at jeg er en råtass og vil bli best i verden når jeg for eksempel går løs på en oppgave som jeg vet er vanskelig, men som må gjøres. Mye av Bertrands metodikk kan jeg bruke, men det er like mye som fremstår som for individualisert. Det blir for mye "meg" i boken.

Betrand skriver bra, han er belest og har jobbet seg gjennom noen kneiker. Men for meg blir han, etterhvert som jeg leser, for høyrøstet, for kompetativ, for fiksert på å fremheve alle sine gode resultater. Han bruker mange sider gjennom hele boken på å vise til alle som har skrevet hvor fantastisk han er å jobbe med, hvor stor forskjell han har gjort for den og den næringslivslederen eller skiløperen. Det virker litt mot sin hensikt. Det er ikke interessant. Det som er interessant er hva han kan komme med som kan brukes for meg som leser. Og jeg vil absolutt ikke blir som for eksempel Northug. Han er en vinner i skisporet, men utenfor skisporet oppleves han ofte som asosial, mutt, sur og vanskelig. Han har åpenbart en rekke gode sider i tillegg til disse, men det er de mindre flatterende han ofter viser offentlig.

I boken tar Bertrand tak i noen sider ved å prestere som er viktige og riktige. Han utdyper disse og kommer med mye vettugt. Samtidig er boken en representant for den mentaliteten som har fått så godt feste de siste årene: du skal rekke over det meste, være en ener i jobben, ta merket i Birken, bygge muskler, ha forretningsmøtet med pulsklokken på armen, løpende rundt et vann eller innover i marka. Jeg er usikker på om det å bli en vinner i denne betydningen egentlig gagner samfunnet og oss som mennesker. Det beste er kanskje å dyrke selvdisiplinen på alle livets arenaer, men muligens ikke med et brøl? Å tro på seg selv og det en kan oppnå er viktig, men det må være en del av noe større. Noe som er utenfor seg selv og som en kan være en del av. Betrand vil mene at det er nettopp det han skriver om, men her er jeg litt tvilende.

Boken anbefales for spesielt interesserte.  De som ikke synes DN's "nå skal vi sykle Birken"- sider er spennende lesing blir muligens ikke veldig opprømt over denne boken.



33 kommentarer:

  1. Jeg leste selv nettopp denne boken, fikk den anbefalt av noen, men er ikke selv hverken noen treningsfanatiker eller næringslivsleder. Jeg synes du skriver veldig godt og reflekter om boken og er veldig enig i det du skriver: Det er en del nyttige tips, feks tanketeknikker man kan bruke hvis man har en dårlig dag eller skal i gang med noe som er virker uoverkommerlig. Når det er sagt, er nok mange av teknikkene bedre egnet til å motivere for trening heller enn å være nyttige når man for eksempel skal sette seg ned å skrive en artikkel. Jeg synes også som deg at det var vel mye egenreklame i boken. Boken virket som om den hadde en dobbel målsetting, ikke bare gi leseren råd om mental trening, men også selge konsulenttimer med firmaet hans. Dette synes jeg ble trettende stoff for leseren.
    Hvis man er ute etter en bok som kan gi inspirasjon på livets ulike områder, uten å være like "brølende", egosentrert og achivement orientert, synes jeg "The happiness project" av gretchen Ruben er en langt bedre bok. Selv om den også er relativt "amerikansk" i sin stil, synes jeg den er en mer sympatisk og inspirerende enn "Bli best". Mens "Bli best" ligner mer på en tradisjonell selvhjelpsbok som det finnes mange av, har "the happiness project" en artig vri som skiller den fra andre selvhjelpsbøker.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for veldig god kommentar! Jeg er helt enig med deg, Gretchen Ruben sin bok er et veldig godt alternativ. Jeg har blogget om denne tidligere:
      http://jegleser.blogspot.no/2011/02/lykken-ved-vre-kvinne-pippi-power-og.html

      Slett
  2. Den posten hadde jeg ikke sett, jeg er helkt enig i det du skriver der. Takk forresten for en kjempegod blogg med mange gode tips og reflekterte kommentarer. Jeg har lest mange av bøkene du har anbefalt og har aldri blitt skuffet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha - veldig hyggelig å lese at du liker bloggen!

      Slett
  3. Takk, da fikk jeg det jeg trengte for å bestemme at jeg ikke skal kjøpe denne boken. Hadde en liten mistanke om at det var slik flere av dere skriver her. God Jul :)

    SvarSlett
  4. Lillebror fikk boken til jul og jeg har lest en del i den. Jeg er langt på vei enig i det du skriver. Eksemplene han kommer med blir for ekstreme sammenliknet med den hverdagen «mangfoldet», eller hva man nå skal kalle de aller fleste av oss, lever i. Han har bakgrunn fra forsvaret og det er altfor lett å se boken i dette lyset, en bok som er tiltenkt eliten på en del felt - de som virkelig trenger å hente ut alt de har av sine reserver. På tross av å komme med gode råd som er nyttige for alle kunne han klart seg med et kapittel - 20-30 sider - er det viktig å ha dette i hodet når man leser boken. Bra bok som sikkert passer for noen, men ikke for de fleste.

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig med deg. Noen vil ha stort utbytte av den, men den er ikke for alle.

      Slett
  5. Jeg leste kritikkene her og vurderte å la være å lese boken, men ombestemte meg og fikk den til jul. Jeg kan være litt enig i noe av det som skrives, men jeg synes utgangspunktet for det som skrives kanskje er litt feil. Må det være en bok for alle for at den skal være god?

    Jeg synes boken kan fungere veldig godt som et hjelpemiddel både for toppidrettsutøveren og meg, husmoren, som fikk et mentalt tupp bak og lyst til å ta fatt i meg selv.

    For meg handler ikke det å bli best nødvendigvis om å stå på pallen, men om å bli mitt beste. Om å ha mestringsfølelse og kjenne at jeg oppnår noe. At ikke alle får, eller for den saks skyld ønsker, pallplass er opplagt. -men det er kanskje flere som kunne fått den om de trodde på seg selv?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er kjempebra at du fikk motivasjon av å lese boken - det er også forfatterens intensjon med boken. Den fungerer helt sikkert veldig godt for mange. Takk for kommentaren! Helt enig med at mange av oss kan ha nytte av bøker som bidrar til at vi strekker oss litt lengre.

      Slett
  6. Eg skal ikkje seie så veldig mykje sidan eg starta på boka idag og berre har lest 70 sider. Men utifrå det inntrykket eg har fått av boka er at forfattar har eit mål om å treffe so mange som mogleg, ved å fokusere på at ingen "kundar" av han er like. Dette presiserar han i tillegg i klartekst i boka.
    Boka blit her litt "kritisert" for å passe best til dri som vil bli store og som vil "vinne", men her og føler eg at han har fått fram å vinne kam settast inn i alle settongar, som å bruke meir tid med borna. Eg for min del verkar bokaa som eit meget godt verktøy!

    SvarSlett
    Svar
    1. Flott! Det tror jeg den er for veldig mange.

      Slett
  7. Jeg synes boken er hærlig ærlig og forteller hvordan vi alle kan lære av de beste. For meg har det blitt min 'bibel'. De som kritiserer denne boken er redde for å ta tak i seg selv. Bertrand sier jo at dette handler om å bli sitt beste.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nå ja, det er ikke sikkert det er det dette handler om. Meningene er delte, og det er bra - det trenger ikke være slik at de som liker den tør å ta tak i seg selv, mens vi andre ikke gjør det. Det fremstår som en litt unyansert konklusjon at dette handler omå være redd for å ta tak i seg selv.

      Slett
  8. Denne gleder jeg meg så vanvittig til å lese, skal låne den av en venn som har vært på et foredrag med han og som var veldig begeistret

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvis du liker den er nok dette en bok du bør eie :-)
      Håper den inspirer deg!

      Slett
  9. Syntes boken høres gøy ut og bra for folk som vil bli mentalt sterk

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er den nok også! Men det er mange måter å bli mental sterk på, for noen funker nok dette veldig bra.

      Slett
  10. Synes du er fullstendig på villspor! hvis du har kommet til slutten av boken står det at du skal lese den en gang til... boken handler ikke om å bli best, men om råskap. Å gjøre sin ting mer dedikert og villere og hardere enn alle andre, å tørre å føle smerten... jeg ble dødsinspirert og kan kansje virke subjektiv. men for å svare på dine argumenter så legger som prater om bertrand til hvordan di brukte hans tips. Dette brukes kansje for å forsterke han, men det hadde vært bedre at d pratet om han, en at han hadde pratet om at de hadde pratet om de det de hadde pratet om. Han bruker sports og næringslivs eksempler fordi det er mange av de som leser den. Han har feks et eksempel om en kvinne som ville bli bedre til å være imøtekommende og foran til andre. Jeg vil tro at oppvasken også kan gå lettere med noen av tipsene hans. Min anbefaling, les den jævla boka, vær rå nok til å tørre! Jeg tror grunnen for at så mange jobber på rema uten å ville d er fordi de ikke har lært seg slike tips av foreksempel denne boka. Phred! Greets fra Tom V

    SvarSlett
    Svar
    1. Tom V: takk for kommentar! Bra at du liker den og kan bruke den. Jeg er usikker på hvorfor Rema nevnes, mener du at det er råskap som gjør at folk lykkes? Jeg innbiller meg at det er mange råtasser som jobber på Rema, folk som både er med på triatlon og andre ting som krever masse.
      Boken er lest, fra perm til perm. Det endrer ingenting for meg, men jeg vet at veldig mange liker denne boken meget godt.

      Slett
    2. Janicke: Jeg tror at Toms intensjon om å bringe opp arbeidere fra Rema er forklare hvordan de kunne hatt en mer interessant jobb,i deres syn, ved at de hadde hatt den nødvendige råskapen til å f. Eks jobbe hardere mot deres yrkesdrømmer/ønsker

      Slett
    3. Anonym: ja, det er det jeg også leser mellom linjene her.

      Slett
  11. Veldig bra anmeldelse av boka, ikke at jeg har lest den, men det er slik du beskriver at jeg antar den er. Fikk en annen slik type tenk-deg-til-at-du-er-best-rik-og-alt-det-der-og-du-vil-bli-det. Føler jeg må lese den, men jeg blir litt mentalt "sliten" av den. Det er mye meg, meg, meg og repitering. Mye som jeg har tenkt har vært "amerikanisert" så jeg vurderte å kanskje prøve meg på denne på norsk, at den kanskje er litt roet ned, men fikk ikke inntrykk av det etter å ha lest din anmeldelse ;) Så da kan jeg like greit fortsette på den jeg har....

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marianne,
      det er en norsk bok, det jeg mener er at den kan minne om en del utviklingsbøker som florerer på det amerikanske markedet.

      Slett
  12. Jeg har lest boken hans 2 ganger, som han anbefalte - og jeg elsker den.!!Den er min bibel!! Han får meg til å se meg selv utenfra og inspirerer meg til å ta tak i mitt eget liv. Forstår ikke at det er mulig å ikke la seg påvirke positivt av denne boken. For enkelte er det kanskje bedre å skylde på andre, istedet for å ta tak i seg selv, politikerne kanskje - eller den sure kollegaen ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er flott at så mange har utbytte av den. Han har åpenbart truffet en nisje, og et behov hos leserne.

      Slett
  13. Reflektert anmeldelse, Janicke! Og en fin diskusjon her i kommentarfeltet.
    Jeg har lest boken, og fikk veldig mye ut av den. Som du er inne på, så kan vi grovt sett si at folk enten syns den gir dem mye, eller så blir innholdet litt for voldsomt.

    Jeg er enig i at han kunne skrevet litt mer om å finne personlige mål, som ikke trenger å være at man skal bli norgesmester. Han nevner det noen få ganger, men fokus er stort sett på å bli _best_. Samtidig så hadde boken blitt tam og kjedelig hvis han skulle skrive en bok som når ut til absolutt alle.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Vebjørn. Takk for saklig og god kommentar. Du har et godt poeng, det er tydelig at jeg har vært upresis når det gjelder å forstå hva å bli best betyr i denne boken,

      Slett
  14. Du skriver godt, men på en del avgjørende punkter er jeg helt uenig med deg. Du sier boken er for amerikansk. Det virker for meg som du ikke liker denslags bøker. Det farger innlegget ditt.

    Etter mitt syn benytter han referanser for å underbygge bokens budskap, samt å understreke at han "vet hva han snakker om". Noen vil si han er cocky, men fakta er at han er dyktig. Referansene skaper troverdighet. Det er viktig for budskapet.

    Ekstreme eksempler benyttes selvfølgelig for å tydeliggjøre et poeng. Det gjør det retorisk enklere å skrive bok. I tillegg er det også en kjennsgjerning at det er typisk de mest ekstreme som søker hans tjenester, hvilket følgelig reflekterer det utvalg av referanser han har.

    Jeg må si at du har misforstått. Kraftig. Eksempelvis sitatet ditt om Northug. "Han er en vinner i skisporet, men utenfor skisporet oppleves han ofte som asosial, mutt, sur og vanskelig.". Du kjenner nok kun Northug gjennom media, herunder intervju før og etter prestasjonen. Hva har boka fortalt deg om et menneskes sinnsstilstand i et slikt øyeblikk?

    Poenget i boken er ikke å være best. Sitat "Jeg er usikker på om det å bli en vinner i denne betydningen egentlig gagner samfunnet og oss som mennesker.". Bertrand fremhever at han ønsker at du skal bli ditt beste "deg". Det betyr ikke best av alle menneskene i hele verden.

    For meg virker det som at du ser boken i et helt feilaktig perspektiv og din negative holdning til Birken farger det hele. Men for all del. Du har en bra penn.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kommentar.
      Det er flott at denne boken har fått igang så mye diskusjon på bloggen - det er ikke mange bokomtaler som fører til det.
      Noe jeg biter meg merke i er at en del "debattanter" - du er et godt eksempel - mangler grunnleggende innsikt i hvordan en god diskusjon/debatt skal se ut, fnemlig å ha respekt for uenighet. Vi er uenige, men det betyr ikke at du eller jeg har misforstått eller tar feil. Du er ikke den eneste, men du er veldig representativ for mange av de anonyme som legger inn kommentarer. Jeg har stor respekt for at du har mye igjen for denne boken, og jeg synes det er bra. Jeg har ikke så mye igjen for boken og har begrunnet det fra flere synsvinkler, blant ved å se på de pedagogiske sidene ved det Bertrand skriver. Det gjør ikke at jeg ikke synes boken er interessant, eller at jeg ikke mener at boken har en verdi. Det har den helt åpenbart.
      Konklusjonen min er at du, og mange med deg, ikke har forstått hva en god diskusjon er og heller ikke verdien i meningsbryting. Men takk for at du mener noe og skriver det, neste gang håper jeg du kan argumentere mer saklig - da blir innlegget ditt både mer interessant og gir mer informasjon til de andre leserne som vurdere om de skal lese boken.

      Slett
  15. Bra anmeldelse og god diskusjon. Boken treffer ikke alle, det skal den forhåpentligvis ikke gjøre heller. Jeg synes du har mange gode poenger, og argumenterer godt for dem! Boka har vært en åpenbaring for min del, men som alt annet jeg leser er ikke alt like relevant. At noen "kjøper" alt finner jeg faktisk litt bekymringsverdig. Jeg anbefaler alle jeg kjenner å lese boka, og fremhever "bli ditt beste JEG" som det bærende budskapet. Ellers er jeg litt enig med den "anonyme" debattanten i at eksemplet med Northug kanskje ikke var så godt - da kanskje de som faktisk kjenner disse offentlige personene har et litt annet inntrykk enn oss som får det servert gjennom media. Og de er ikke alltid ute etter å skape et korrekt inntrykk :-) Men POENGET kom likevel fram!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for bra kommentar! Jeg ser at jeg var litt hard i klypen med den anonyme, og det er ikke så bra. Jeg er enig med deg (og dermed med anonym) at Northug kanskje ikke er det beste eksempelet.

      Slett
  16. Uffda - det der var ikke så bra. Ikke god merkevarebygging, for å si det sånn. Takk for kommentaren - og for lenke.

    SvarSlett
  17. Akkurat ferdig med boken: En del nyttige råd. Men veldig enig med deg i at mye av boken går med til å fremheve hvor flik og Tøff Erik er. Virker som om hensikten med boken er å markedsføre seg selv.

    Mvh Hans Erik

    SvarSlett