Det er alltid en begivenhet når Paul Auster gir ut en ny bok. Derfor er det litt vedmodig å lese hans "inntreden i livets vinter", Vinteropptegnelser. Auster ser tilbake på sitt liv, han har kommet til et punkt i livet som han beskriver som den siste etappen og han er fornøyd med livet slik det ble.
Det er en vakker og detaljert bok. Han skriver glimrende og tar oss med tilbake til steder han har bodd, vi møter gamle kjærester, han deler fortvilelser og avgjørende øyeblikk med oss lesere. Vi som har fulgt forfatterskapet hans kan glede oss over tilbakeblikk på bøker vi leste for mange år siden og blir invitert inn til det stedet han var i livet da disse ble skrevet.
Kroppen er viktig i boken, på samme måte som hans kone Siri Hustvedt beskriver sammenhengen mellom kropp og hode i den glimrende boken Den skjelvende kvinnen, Eller historien om nervene mine. Auster forteller hvordan kroppen reagerer på det hodet ikke vil forholde seg til, blant annet ved panikkanfall, angst og smerter. Han kaller det for pustingens fenomenologi, eller en katalog over sensoriske data. Vi får også innblikk i et sterkt og godt samliv med Siri Hustvedt, preget av en samtale som startet den kvelden de traff hverandre og som har fortsatt hele veien.
Auster har hatt et spennende liv, og har blant annet bodd store deler av livet i Paris. Han har reist mye og giftet seg inn i den norsk-amerikanske Hustvedt-familien. Det er artig å lese både om hans opplevelse av det norske i hustvedt familien og hans egne jødiske identitet.
Vi får ønske oss mange flere bøker fra Auster - til tross for denne litt triste tilnærmingen han beskriver i boken. Innledningsvis skriver han: "Snakk før det er for sent, og håp at du vil kunne fortsette å snakke til det ikke er mer å si. Tiden er tross alt i ferd med å renne ut." Vi kan svare han tilbake med at skriv, Paul Auster, skriv før det er for sent. Vi vil ha mange flere bøker før du legger bort pennen og skrivemaskinen!
Anbefales! God bok!
Jeg gleder meg virkelig stort til å lese denne boken. Paul Auster imponerer meg med sitt forfatterskap, og jeg er veldig glad for at jeg fremdeles har mange uleste bøker av ham. Hans fortellerevne er helt unik.
SvarSlettTusen takk for en nydelig omtale, det frydet meg å lese dine ord :)
Tusen takk, Elikken!
Slettheldige du som har flere uleste av ham - han er helt unik, det er jeg helt enig med deg i!
Høres ut som litt koketteri a la Solstad, mannen er jo ikke mer enn 65!?
SvarSlettTja, nei egentlig ikke. Det er en kjempefin bok, og 65 er jo en anstendig alder. Dog - vi må forvente at dette ikke er hans siste bok, det er jeg enig med deg i!
SlettTakk for omtalen av denne boka. Skal sette denne på lista over lånebøker. Liker Auster, og er enig med deg om at det må komme flere bøker fra han!
SvarSlettEg har ikkje fått lese denne endå, men eg håper verkeleg han har mange gode skriveår igjen, framføre seg. Vi held ein knapp på Torbjørn sin teori, om at dette bare er som Solstad.
SvarSlettJeg har sagt lenge nå at jeg må lese Auster. Jeg vet ikke hvorfor jeg er så treg med å komme i gang. Med alle de kjempeflotte omtalene av bøkene hans burde han stått i hylla mi allerede!
SvarSlettJeg kjenner at jeg blir glad på grunn av måten du beskriver Austers siste bok på, Janicke! Og i likhet med deg håper jeg ikke at dette blir hans siste bok!
SvarSlettJeg mener at jeg har absolutt alle bøkene han har gitt ut (17-18 stk.) - inklusive et par jeg enda ikke har rukket å lese. Blant annet "Den röda anteckningsboken" (tror ikke den har kommet på norsk noen gang) og "Glassbyen" (en av novellene i New York-triologien som tegneserie). I alle fall vurderer jeg å begynne på nytt - lese alle hans bøker og skrive om dem i tur og orden. Auster har en helt egen fortellerstemme, og den er så veldig tydelig til stede i "Vinteropptegnelser".
Jeg anbefaler alle som har lyst til å lese "Vinteropptegnelser" (og som ikke har lest noe av Auster tidligere) til å lese i alle fall et par av Austers øvrige bøker først.
Helt enig med deg. Jeg har omtalt en rekke av bøkene hans på bloggen og de som er interessert vil også finne flere omtaler av bøkene hans på andre blogger. Han er en særegen forfatter som det er lett å bli begeistret for!
SvarSlettHei Janicke! Dette er første møte med bloggen din, og gjett om jeg kommer tilbake:) Var og hørte på deg og resten av panelet på debatten i går, og syns du hadde mange gode poenger - og jeg liker at du tør å si meningene dine klart og tydelig i et rom hvor mange er uenige med deg. Vi trenger litt mer av det i bokbloggerverdenen.
SvarSlettMen til spørsmålet: Jeg har tenkt å bli kjent med Paul Austers forfatterskap nå, fordi så mange av dere jeg har stor tiltro til som bokbloggere har anbefalt ham. Hvilken bok bør jeg starte med, syns du som Auster-kjenner?
Takk skal du ha - det var en veldig hyggelig tilbakemelding!
SvarSlettJeg startet med Leviatan, og digget den. I tillegg er New York Triologien og Moon Palace veldig gode. Jeg anbefaler deg å begynne i det tidlige forfatterskapet hans og lese deg videre i tid. Noen av de siste bøkene har mange henvisninger til tidligere bøker og det er noe av det som er veldig artig med bøkene hans.
Velkommen tilbake til bloggen så ofte du ønsker - jeg er spent på hva du syntes om Auster!