torsdag 21. februar 2013

Pedro Carmona-Alvarez - Og været skiftet og det ble sommer og så videre

Og været skiftet og det ble sommer og så videre er en nydelig tittel på en nydelig bok. I tittelen klarer forfatteren å formulere kjernen i boken: hvordan de små tingene og de store tingene, sammen utgjør det vi kaller livet og dets ubønnhørlige fortsettelse uansett hva som skjer. Sorg og eksil er de sentrale temaene i boken

Johnny og Kari møter hverandre i USA. De er inderlig forelsket, gifter seg, lever et lykkelig liv, får to jenter og har en tilværelse som de ønsker skal være som den er, for alltid. Når begge jentene blir drept i en tragisk og meningsløs ulykke rakner hele tilværelsen.

Johnny og Kari flytter til Oslo for å starte et nytt liv. De får datteren Marion, som er en sentral person i romanen. Johnny forsøker å skape mening i sitt nye liv, men opplever at Kari - tynget av sorg - fjerner seg fra ham og det livet de har sammen. Johnnys eksil omfatter ikke bare eksilet fra USA, men også utestengingen fra Kari og det livet de hadde sammen.

Carmona- Alvarez har skrevet en usedvanlig sterk bok. Han treffer en nerve med beskrivelsene sine, og han bruker et presist, men samtidig enkelt tilgjengelig språk i denne historien. Måten byen, naturen, avstanden og musikken bygger opp om historien rammen inn fortellingen om sorg, eksil og lengsel etter det som engang var. Lykken, skriver han, er som vann. "Ja, som vann. Som når du skrur på springen og lager et kar med hendene og fyller hendene med vann. Sånn er lykken. Som det vannet. Det gjelder å ikke søle. Men det går jo ikke. Det er forgjeves."

Bokprogrammet har et intervjue med forfatteren, det finner du her.

Anbefales!
God bok!


3 kommentarer:

  1. Denne boka vant nettopp nå P2lytternes romanpris!

    E.

    SvarSlett
  2. Jeg ble inspirer av å se videosnutten som du henviste til, så nå har jeg lånt lydboka. Ser av kommentaren over at det er flere som har sett og hørt at denne boka er bra. Gleder med!

    SvarSlett