I boken får vi historien om hva som skjer med dem. Josef kommer seg til USA, Lenka blir satt i konsetrasjonsleir. Begge får meldinger om at den andre er død i krigen. De gifter seg på hver sin kant, men glemmer aldri den første, store kjærligheten.
Boken beskriver et Europa i kaos og terror. Beskrivelsene av hva nazistene gjør mot jødene har vi lest og hørt om før, men det er ingen grunn til ikke å gjenta disse historien. Måten nazistene legitimerer overgrepene de gjennomførte, gjennom språket som ble brukt om dem, måten de måtte leve på og hvordan de ble sett som mindre verdt enn andre - annenrangs mennesker - er stadig en utfordring for grupper av mennesker. I Oslo har vi det gående med rumenerne. Det er samme mekanismene som tydeligvis er i spill; et eksempel på dette er hvordan rumenerne oftest omtales i samme setning som også søppel, stank, rotter og skit. På sikt gjør det noe med oss andre, og språket har på denne måten en voldsom påvirkningskraft på hva vi tillater oss å gjøre mot andre.
Boken minner litt om Simon Mawer's fantastiske Glassrommet. Begge bøkene formidler det som hendte gjennom de personlige historiene, og det gjør at leseren i større grad kan identifisere seg med personene i bøkene. Glassrommet er en av de beste bøkene jeg har lest og Hele livet på en dag, er også en bok som jeg ønsker at flest mulig skal lese. Godt skrevet, troverdig historie, og hovedpersoner som vi kan like og identifisere oss med.
Anbefales på det varmeste!
God bok!
Jeg likte boka veldig godt! En av de beste jeg har lest på en god stund. Den var gripende og sterk, med troverdige karakterer!
SvarSlett