torsdag 31. desember 2009

Banana Yoshimoto

Jeg fant frem til Banana Yoshimoto da jeg lekte meg med det litterære kartet. På kartet får hun selskap av blant andre Gavalda, Anne Tyler og Jane Smiley. Jeg bestilte en tittel som består av to noveller: Hardboiled og Hard Luck.

Yoshimoto er etter det jeg kan lese på nettet en populær forfatter i Japan. Hun kommer fra en kreativ familie, faren er en velkjent poet og søsteren tegner tegneserier. Hun tok navnet Banana fordi hun elsker bananblomsten (!) og slo igjennom med sin første bok som het Kitchen, i 1984. Den er senere filmatisert.

Både Hardboiled og Hard luck handler om tap. I begge historiene er det en kvinne som står fortelleren nær som dør. Begge historiene er dypt japanske, i den forstand at naturen, etterlivet og det åndelige har sentrale roller i historiene - uten at de av den grunn blir new age aktige, eller merkelige. På en måte er det trekk ved historiene som gir assosiasjoner til Murakami - det triste, ensomme, faen i voldske og søkende mennesket som vi også finner i hans fortellinger.

For meg er dette et nytt bekjentskap, som skal utvides. Neste bok blir antageligvis Kitchen (1988) og Argentina Hag (2002).

Anbefales for andre Japan-elskere, deg som liker noveller, og litteratur som overasker på den "stille" måten.

God bok!

1 kommentar: