tirsdag 7. februar 2012

Jeffrey Eugenides - The Marriage Plot

Noen har hevdet at Frihet av Frantzen var en såkalt nøkkelroman. Det var før The Marriage Plot!

The Marriage Plot kommer på norsk denne våren og den kommer helt sikkert til å bli diskutert, skrevet om og bejublet både på blogger og i mer tradisjonelle medier. Boken er glimrende skrevet og gjennom historiene til tre hovedpersoner presenteres noen av de viktigste hovedtrekkene ved den amerikanske kulturen. Hver av hovedpersonene, Madeleine, Leonard og Mitchell, er representanter for ulike sider ved det amerikanske samfunnet, og Eugenides klarer å binde disse historiene sammen til en helhet. Det er den amerikanske middelklassen vi får møte, vi er midt på 80 tallet, og "plottet" løftes inn som selve kjernen i boken.

Hvis du har studert i utlandet, reist på interrrail eller backpacking eller på en annen måte truffet og fått amerikanske venner vil du kjenne igjen karakterene. Personene vi treffer i boken tilhører den hvite middelklassen, de er søkende, streber etter sin variant av den amerikanske drømmen, møter veggen og "finner seg selv". Europa er sentralt, det er også college-livet, kjærlighet, religion, dop, familie og fremtidsplaner. I tillegg tar boken akademia på pulsen, her er Lacan, Derrida og mange flere. Uten at det tar så mye plass at man må ha lest disse for å følge handlingen. Studenttilværelsen, doktorgradsdrømmen, arbeidslivet - alt er med.

Kort fortalt kretser mye omkring Madeleine, den søte, smarte og dedikerte unge kvinnen, hun kommer fra øvre middelklasse, har gode manerer, og hun fasinerer menn. Michell er den utforskende intelligente "Tom Waitz" typen som gjerne vil være sammen med Madeleine og som reiser verden rundt for å finne seg selv. Leonard er  den vakre, intelligente og mentalt syke unge mannen som Madeleine faller for.


Denne boken er så mye mer presis i beskrivelsene av amerikansk kultur enn Frantzens bok (mange vil være uenige med meg). Den amerikanske drømmen, illusjonene, selvtillitten, drømmene og møte med virkeligheten - dette er knallbra.

Løp og kjøp!

 God Bok!


3 kommentarer:

 1. Strålende anmeldelse :-)

  Tror vi liker mange av de samme bøkene, og denne boken elsket jeg !!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :-D
   Og ja- jeg har funnet mange gode tips på bloggen din - så vi har nok flere felles preferanser!

   Slett
 2. Denne boka MÅ jeg få med meg! Takk for tipset! Flott omtale!

  SvarSlett