tirsdag 30. august 2011

Eksempel på en anonym kommentar som (vanligvis) ikke blir publisert.

Først skal det sies at de fleste som kommenterer anonymt gjør det ordentlig og med respekt for mottageren - både bloggeren og de andre som kommenterer. Men av og til dumper det inn noen kommentarer som jeg ikke publiserer. Denne er kommentert under innlegget Nattog til Lisboa og den som kommenterer har tydeligvis litt trøbbel med å kommentere på riktig blogg, for denne er stilet til en annen, navngitt blogger. Dog er den den godt eksempel på hva jeg ikke ønsker å ha på bloggen og årsaken til at jeg fremdeles moderer kommentarene. Her er kommentaren som ramlet inn til meg:

Nattog til Lisboa» er en stille bok, og en klok og vakker bok. Den får leseren til å gruble og kanskje best av alt: Den munner ikke ut i et svar man kan sette to streker under. Tvert imot lar boken leseren sitte igjen med en undring. Gymnaslærer Gregorius er utmerket reisefølge, det er umulig ikke å få godhet for den mannen. - (navn på blogger).  Den bør du sannelig tenke på hvis du mener at en hver bok som ikke ender med å gi deg alle svarene er en dårlig bok. Denne anmeldelsen fremstår som særdeles overfladisk og dårlig begrunnet, og du fremstiller en av europeisk beste skribenter som en dårlig og naïv forfatter uten evne til å fange leseren. Ikke alle bøker er skrevet for å være spennende. Hvis du vil lese populærkrim med enkle poenger og overfladisk handling får du sannelig holde deg til det, i stedenfor å spre sprøyt om noe så sjeldent som en perle av en bok fra nyere tid. Det at du leser dette som en dårlig thriller og ikke som en storslagen hyllest til hverdagsfilosofien, et mesterverk når det kommer til å skildre karakterutvikling og en perle i forhold til personbeskrivelser, sier sannelig mer om deg en om forfatteren!


Av Anonym den Nattog til Lisboa - Pascal Mercier klokken 19:16

Det hele starter altså ut sympatisk og med en fin skildring av opplevelsen av boken denne leseren har hatt. Så plutselig kommer navnet på bloggeren, og deretter verbal aggresjon i resten av innlegget.

Bøker skal skape følelser hos leseren. Og bøker skaper ofte diskusjon. Men sånne angrep som dette? Jeg forstår det ikke - hva er poenget? Det eneste sånne kommentatorer i verste fall klarer å oppnå er at bloggere mister lysten til å blogge. Og det, kjære bloggvenner er sånne som denne "anonym" ikke verdt.


12 kommentarer:

 1. Nei, jeg forstår deg så godt. Får vondt i magan av sånne kommentarer! Blir distrahert og så sitter jeg lenge og forsøker å finne ut av hva som foregår i hodet på kommentatoren. Tidligere slapp jeg alle inn, nå kommer ingen 'anonyme' over dørstokken. Ta en titt på kommentarene jeg kunne få i 2009: http://dipsolitteraten.blogspot.com/2009/12/na-er-det-jul-igjen.html

  SvarSlett
 2. Herre Jeremia - for noen kommentarer. Det er helt på viddene!
  Jeg blir også distrahert av sånn som dette. Nå har jeg lest det flere ganger, mitt eget innlegg som ble kommentert og innlegget på samme boken i den bloggen som jeg trodde denne var skrevet for. Og så begynner jeg å lure på om det kanskje ikke er kommentert på feil blogg, at det er mitt innlegg som blir vrengt i alle mulige vendinger. Det er nedslående uansett hvem den var adressert til.

  SvarSlett
 3. Dette er den kjipe siden ved å blogge. Men moderer, og så er det jo andre (rosa)bloggere som har det langt verre.

  Men Geir, dette taper du jo mange gode kommentarer på! Du får jo ikke kommentarer fra mennesker uten blogger eller med Google-profil, og det tror jeg ikke er veien å gå. Jeg pleier å kommentere med Navn/nettadresse, og det kan jeg ikke gjøre hos deg.

  Jeg anbefaler å la folk få kommentere, og heller fjerne det uaktuelle som kommer.

  SvarSlett
 4. Og nå som jeg først kommenterte... Det er forferdelig lite motiverende å kommentere her når man må både ta kjip captcha (se Flukten fra virkeligheten her om dagen) og jeg dessuten må forhåndsgodkjennes. Jeg tror vi kan gå ut fra at de fleste kommentatorer er ålreite, og oppfordre til flere kommentarer?

  SvarSlett
 5. Sjølvsagt er slike kommentarar anonyme.. Eg fekk også inn ein særs frekk kommentar mynta på ein medbloggar som hadde kommentert same innlegg. Godt ein kan luka slikt vekk ganske raskt. Ikkje verdt å bruka energi på, men blir lett slik likevel...

  SvarSlett
 6. Jeg får heller ikke kommentert hos deg, Geir - og det er ikke bra. Men du kan vel moderere selv om jeg bruker nett/nettadresse?

  SvarSlett
 7. Kjedelig kommentar, men også et godt ugangspunkt for en diskusjon.

  SvarSlett
 8. OK. Da har jeg endret på innstillingene. Bloggen er igjen åpen for alle, (inkl. anonyme forrykte, fylliker og fjortiser) men med kommentarmoderering, så får vi se hvordan det går.

  SvarSlett
 9. En slik kommentar hadde jeg bare slettet. For å være helt ærlig så syntes jeg ikke vedkomne er verdt oppmerksomheten som nå oppstår :)

  Jeg syntes det beste er å ha åpent for alle kommentarer og at man lar leserne slippe unna det onde som word verification/ordgodkjennelse er. Det mest nyttige, mener jeg, for de som er redde for spam og slike ufine kommentarer er å sette på manuell godkjenning av alle kommentarer.

  SvarSlett
 10. Selv ønsker jeg kun flatterende kommentarer som setter meg i et særdeles godt lys. Hvorvidt panegyrikken øses over meg som et resultat av et forbasket godt blogginnlegg, min erotiskgyngende gange eller mine inngående kunnskaper om kraftfôrproduksjonen i Østerrike på 60/70-tallet, er mindre vesentlig. Bare lyv meg opp i skyene!

  SvarSlett
 11. Jepp, hadde slettet den jeg også.

  SvarSlett
 12. Jeg blir som flere har skrevet ovenfor satt ut av svært negative eller usaklige kommentarer. Heldigvis har jeg bare fått to slike, slik at det ikke er et stort problem.

  Jeg har valgt å moderere bort slike kommentarer, og også alle kommentarer som egentlig er reklame for et produkt.

  Min mann, som også skriver blogg, tillater derimot alt av kommentarer. det blir til syvende å sist et personlig valg. Og jeg velger å satse på det som er positivt/høflig/saklig - uten å moderere vekk kommentarer som har et saklig/negativt budskap.

  SvarSlett