tirsdag 8. februar 2011

Georgs bok - Halvor Stenstadvold (red.)

I anledning Georg Apenes' 70 års dag kom en meget interessant antologi. 19 kjente politikere og/eller akademikere har bidratt til antologien som er delt inn i to deler: Grunnlaget og Politikken.

Vi kjenner alle Apenes, datatilsynets høvding gjennom 20 år, Høyremannen og debattanten. I utgangspunktet tenkte jeg at dette kanskje var en litt kjedelig bok, kanskje veldig Høyre-intern og ikke veldig aktuell for meg som ikke kan puttes i kategorien "særlig Apenes eller Høyre interessert". Men akk, atter en gang har jeg trukket forhastede slutninger.

Innledningsvis møter vi Apenes gjennom noen subjektive betraktninger om mannen, blant annet fra Ivo De Figueiredo og Lars Roar Langslet. Men så begynner det å utmeisle seg en tematikk som er interessant for de fleste. Mannen, Apenes, har vært en ihuga talsmann og forkjemper for individets frihet - den ypperste av de liberale friheter (sammen med ytringsfriheten og eiendomsretten). Stenstadvold har samlet et variert og, om jeg må få lov: farverikt galleri av personer som bidrar til boken. Det er kapitler om liberale rettigheter, demokrati, menneskerettigheter, samfunnsansvar og ytringsfrihet. Og jommen fant jeg ikke vår egen gjesteblogger, Kjell Lars Berge, som en av bidragsyterne.

Boken er spennende lesning på flere plan: vi blir bedre kjent med Apenes, vi treffer vennene hans, og vi kan lese om det brede spektere av innfallsvinkler til demokratiet som Apenes forfektet.

Bidragsytere i boken er som følger:
Kjell Lars Berge,
Odd Bondevik,
Kirsti Strøm Bull,
Ivo de Figueiredo,
Arne Fliflet,
Reidun Førde,
Bernt Hagtvet,
Anne Holt,
Torbjørn Jagland,
Per Edgar Kokkvold,
Lars Roar Langslet,
Tore Lindholm,
Janne Haaland Matlary,
Harald Norvik,
Halvor Stenstadvold,
Lars Fr. H. Svendsen,
Henrik Syse og
Ingrid I. Willoch

Anbefales!
God bok!

4 kommentarer:

 1. Det er slekta mi det der, Stenstadvold. Fars fetter. Og boka ante jeg ingenting om. Men nå har jeg noe å konversere om neste gang vi møtes. Takk for det! :o)

  SvarSlett
 2. Jøss, det må jeg si. Du bør kanskje få tak i boken? :-)

  SvarSlett
 3. Det bør jeg kanskje. Ellers regner jeg alltid dine bloggomtaler som så gode at de fungerer som nok underlag for diskusjoner og samtaler. :o)

  SvarSlett
 4. Dette innlegget er nok for tynt for det formålet..

  SvarSlett